Moeke? Wat is een moeke? Ben ik een moeke?
09 maart 2017 
3 min. leestijd

Moeke? Wat is een moeke? Ben ik een moeke?

Zodra je moeke-gedrag laat zien ben ik weg hoor”. Dat waren de woorden van een man die ik leerde kennen en waarmee het klikte. We kennen elkaar nog niet zo goed, dus langzaam ontdek je wat dingetjes van elkaar. Hij is zelf ook een alleenstaande vader.

Hmmm, een moeke, ben ik dat? Nee, vind ik niet eigenlijk. Maar ja, wat is dan eigenlijk een moeke met moeke-gedrag precies?

Ik kan me wel een beeld vormen van wat hij wilde zeggen. Een moeder waarin ik mij persoonlijk ook niet zo herken. Iemand die alle tijd besteedt aan het verzorgen, vermaken en entertainen van haar kroost. Een moeder die (naar de buitenwereld?) het perfecte gezinsbeeld wil schetsen en ’s avonds al breiend op de bank zit om een nieuwe sjaal voor haar kind te maken. Een moeder die andere moeders veroordeelt vanwege het minder betrokken zijn bij het “vrijwillig” meehelpen op school.

Loedermoeders

Het doet me denken aan de blog die onlangs gepubliceerd werd hier over loedermoeders. Ten tijde van het verschijnen van die blog werd er op internet volop gesproken over de term loeder-moeder. Tja, ook ik ben niet van plan om mijn spaarzame vrije tijd te spenderen aan het helpen op school. Na het werken ben ik vaak moe en kost het me genoeg energie om het huishouden er bij te doen naast de zorg voor mijn dochter. Ik moet er niet aan denken om vrijwillig te helpen tijdens de knutselmiddagen op school, ten midden van allemaal schreeuwende kinderen. Ieder zijn vak en hobby natuurlijk he! Die verschillen mogen er zijn 😉

Moeke? Wat is een moeke? Ben ik een moeke?

Ik zal niet altijd braaf kunnen wachten op mijn dochter met thee en een koekje als ze van school komt. Ze zal een aantal middagen naar de opvang moeten, omdat ik moet werken. Zielig? Ik denk dat het niet altijd leuk voor haar is. Kan het anders? Nee, op dit moment niet.

Schuldgevoelens

Ik moet mijn best doen en werk me iedere maand de benen uit het lijf. Dit gaat zeker ten koste van de persoonlijke aandacht die ik haar kan geven als ze uit school komt. Schuldgevoelens heb ik er om gehad, maar heeft het zin? Nee, het is niet anders. Zo simpel is het gewoon.

In reguliere gezinnen zal het veelal anders gaan. Ik zie het veel in mijn kennissenkring: de moeders die enkel nog voor hun kinderen leven. Ze hebben zelfs op Facebook hun profielfoto veranderd in de foto van hun kind. Op bepaalde sites zie je ze continue reageren op moeders die het anders doen. Of het nou over borstvoeding of andere discussie waardige onderwerpen gaat: de moeders die het anders doen krijgen de volle laag. Zijn dit dan de zogenaamde moekes?

Dat is een categorie waar ik namelijk niet in terecht ga komen. Niet omdat mijn liefde voor mijn kind minder is dan bij al die andere moeders. Integendeel. Ik denk dat de band van mij en mijn dochter vele malen sterker is dan bij sommige “reguliere” gezinnen. En toch heb ik er niet altijd zin in om de meest leuke activiteiten met mijn kind te doen. Het moeder zijn is niet altijd alleen maar leuk en gezellig. Het is soms echt zwaar en afzien. Ik klaag er niet over, het is gewoon een feit. Ook de zware dagen doorslaan we gewoon: het is ook niet dat je een keuze hebt, maar oké.

Happy samen

Zelf vind ik het belangrijk om ook tijd voor mezelf te hebben en te nemen. Ik ben een 24/7 single mom die alle ballen alleen hoog weet te houden. Als ik hier ook nog schuldgevoel bij zou moeten nemen, omdat ik haar soms een weekend laat logeren, dan gaat dat niet goed komen.

Ik ben geen “standaard moeder” en daar ben ik trots op. Ik doe de dingen op een manier omdat ik dat zo wil en omdat ik denk dat dit goed is voor mij en mijn dochter. Alles doe ik voor haar, maar als ik vrij ben van haar in een weekend, dan doe ik wat ik leuk vind. Als vrouw, niet als moeder en al zeker niet omdat de gemeenschap vindt dat ik iets al dan niet moet doen. Die tijd hebben we gehad. Ik leef nu en ik leef zoals ik dat wil, samen met mijn dochter. En wij? Wij zijn onwijs happy samen.

Zie ook: 7 type mama's

Wat voor type moeder ben jij?

Over de schrijver
Reactie plaatsen