Ben jij een zelfstandige moeder of een slachtoffer?
28 oktober 2016 
5 min. leestijd

Ben jij een zelfstandige moeder of een slachtoffer?

IMG_1627-12 Jaar geleden richtte ik dit platform met ontzettend veel passie op. Ik ga je eerlijk zeggen. Het afgelopen jaar heb ik me verschillende keren erg gedemotiveerd gevoeld. Ik heb er zelfs over na gedacht om maar volledig te stoppen. Waarom? Omdat ik het zo ontzettend moeilijk vond om met negatieve reacties om te gaan.
En met negatieve reacties, bedoel ik reacties van moeders die het alleenstaand moederschap als ‘excuus’ gebruiken voor de situatie waar ze inzitten. 
Begrijp me niet verkeerd. Ik weet dat heel veel moeders ‘slachtoffer’ zijn en in hele lastige situaties hebben gezeten of zitten. Maar voor mij is er een groot verschil hoe je ermee omgaat. Kies je ervoor om alles in je leven dan de schuld te geven aan het alleenstaand moederschap? Wil je in de slachtofferrol blijven zitten, negatief zijn en bij de pakken neer zitten?
 
Of wil je er -ondanks de heftige dingen die je hebt meegemaakt- iets van maken in je leven? Wil je vechten en wil je ervoor zorgen dat jouw leven een ommezwaai gaat maken? Wil je je leven in eigen hand nemen, positief zijn en ervoor zorgen dat je het leven creëert wat je wilt?
 
Daar geloof ik namelijk in. Ik geloof er oprecht in dat je je leven zelf kunt creëren. Is dat makkelijk? Zeker niet? Zal het altijd over rozen gaan? Zeker niet! Zal het gaan zonder pijn en verdriet ? Zeker niet! Maar er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Het leven is echt veel leuker wanneer je vecht voor wat je wil bereiken. Wanneer je positief bent, ook wanneer er heel veel negatiefs in je leven gebeurd.
Negatieve situaties kun je bijvoorbeeld ook ombuigen naar lessen die je mag leren in de dit leven.
We can do it 3Je kunt ze zien als lessen waardoor je mag groeien, een beter persoon wordt en weer een stap verder bent dan hiervoor. Dat is toch prettiger met het leven omgaan, dan negatief te zijn en te ‘zeuren’ hoe slecht alles is….? 
 
En ik zeg niet zomaar wat. Ik heb genoeg situaties in m’n leven meegemaakt waardoor ik de keuze had kunnen maken om negatief te zijn en mezelf slachtoffer te kunnen voelen. Ik ben jarenlang depressief geweest. Zelfs zo depressief dat het leven me echt gestolen kon worden. Ik heb zo ontzettend veel pijn gevoeld, als ik erop terug kijk, snap ik soms niet dat ik sta zoals ik nu sta. Wow wat ben ik een powervrouw geworden! Ik ben in de steek gelaten door de liefde van mijn leven. En hij liet niet alleen mij in de steek, maar ook onze dochter. Ik krijg geen financiële steun en die heb ik op totaal €500 na, ook nooit gehad. Mijn contract werd ontbonden toen ik van mijn zwangerschapsverlof genoot en mijn familie woont aan de andere kant van het land.
Reden om me slachtoffer te voelen? Reden om te klagen? Reden om negatief te zijn? Reden om te zeggen dat ik geen geld heb omdat ik alleenstaande moeder ben?

ECHT NIET!!!

Reden om hier juist keihard boven te staan! Reden om een succesvol bedrijf op te zetten! Reden om anderen te motiveren om dit ook te doen!
Reden om het standaard beeld van de ‘zielige alleenstaande moeder die geen geld heeft’ anders neer te zetten!
Reden om mezelf -en heel veel moeders met mij- zelfstandige moeders te noemen! Dat zijn wij, zelfstandige power moms!We can do it 2
Dus… de komende maanden gaat er nog meer veranderen. Ik ga veel meer staan waar ik in geloof en waar ik voor sta. Voor de kracht die wij in ons hebben, voor ondernemerschap, voor positiviteit & inspiratie, en voor het maximale halen uit je leven!
Dit is voor de stoere zelfstandige moeders: maak je borst nat; ik kom eraan and you are going to like it!!!!
Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Oct 2016

Zo goed en mooi geschreven! Ik ben het helemaal met je eens, het leven is een onbeschreven boek waarin je zelf de hoofdrol speelt. Natuurlijk heb je niet overal grip op, maar je hele leven blijf je leren. Het gaat lang niet altijd over rozen en natuurlijk heeft iedereen zijn eigen sores (waar soapseries vaak niet tegenop kunnen), maar het gaat er uiteindelijk om hoe je er mee omgaat en nog belangrijker hoe je verder gaat. Ook ik heb genoeg negativiteit meegemaakt, maar ben nu zo veel gelukkiger en bovenal blij met mijn eigen ik dat het verleden nu maar uit een hoofdstuk in mijn levensboek bestaat. Ik voel mij geen slachtoffer maar een overwinnaar en hoop dit ook goed over te brengen naar mijn dochtertje zodat zij opgroeit tot een sterke vrouw!

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Nov 2016

Nou inderdaad, en wat voor een inspirerend voorbeeld zal ze dan hebben!

Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Nov 2016

Geweldig! Ik ben bewust alleenstaande moeder (kindje met hulp van een donor). Ondanks dat ik niet gescheiden ben of iets waardoor ik alleenstaande moeder ben, geen ik zóveel meegemaakt in mn leven dat ik ervoor gekozen heb om het bij voorbaat alleen te doen. Ik heb vroeger veel meegemaakt. En echt op het randje gezeten om er een eind aan te maken. Maar kon hulp aangrijpen of er een eind aan maken, maar wist dat wat ik ook zou doen daar radicaal in moest zijn. Ik green hulp aangenomen, hard gewerkt aan élk gebied in mn leven: zelfzorg, psychisch, financieel, praktisch, lichamelijk, sociaal en materiaal. En ik had een doel nodig. Ik moest en zou moeder worden. Hoe wist ik nog niet, maar ik wilde een goed leven hebben om een kindje in te kunnen verwelkomen. Precies 49 weken geleden mocht ik die droom, waar ik zó hard voor gewerkt heb uit zien komen en mijn zoon eindelijk in mn armen sluiten. In mijn hart had ik hem al jaren gesloten. De reden waardoor ik doorging, de reden waardoor ik niet alsnog opgaf, de reden die op meer manieren dan ik kan beschrijven vervulling aan mijn leven geeft <3

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Nov 2016

Ik schreef het op FB al, maar wat een mooi verhaal. Wat een geschenk is jouw zoon voor jou he! Hij maakt je leven zeker te weten (nog) mooier en wat een geweldig doel heb je nu. Geniet ervan!

Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Nov 2016

Mooi geschreven! Ik heb ook best wat meegemaakt, maar altijd geprobeerd er het beste van te maken. En ik hield mezelf ook altijd voor dat alleen zijn met je kind nog altijd beter is dan samen in een ongelukkige relatie.

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Nov 2016

Dank je wel Merel! Dat is zeker zo! Voor jezelf, maar ik denk ook voor je kind(eren). Wat voor een voorbeeld zien kinderen, wanneer ze hun eigen ouders ongelukkig in de relatie zien zitten. Volgens mij laat je ze dan zien, dat dat liefde is. En dat wil je je kind denk ik niet meegeven.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Mar 2017

Heel mooi geschreven! Heel veel respect voor jou. Wat herken ik me in je stukje over het hekel hebben aan moeders die single mama als excuus gebruiken of alles negatief zien en er zelf niks van maken. Als jij er al niks van maakt, wat moet je kindje dan? Mijn situatie was ook best wel wennen (van feestende student naar single mom). Maar als ik kijk waar ik nu sta, ben ik nog nooit zo gelukkig geweest!

Reactie plaatsen