Werken. Werken is geld én tijdrovend. Het hoort bij het leven en is een positieve uitlaatklep en lastpak; water en vuur in één. Bitterzoet. Tenminste, voor mij.

Misschien moet ik dat even uitleggen. Ik ben de trotse vader (in co-ouderschap) van twee prachtige kinderen. Ze zijn lief, behulpzaam, zelfstandig en ook nog eens slim én knap. Ze doen het geweldig, zowel thuis als op school. Daar gaat dan ook echt niks mis, ik ben zo trots als een pauw op die twee apen!

Labbekakken

Waar het dan wel ‘misgaat’? De afgelopen anderhalf jaar ben ik onvrijwillig werkeloos geweest (een minister noemde dat ooit labbekakken, nou zo voelde het ook, maar alleen omdat hij dat ooit zei – waarvoor dank!). Enerzijds bood dat me de kans om er altijd te zijn voor mijn kinderen. Dat is een heerlijk gevoel om er altijd voor ze te zijn, maar wel met steeds beperktere middelen. Dat ontnam me anderzijds langzaamaan alle stabiliteit, dus ook die van hen. Onze band is sterker dan ooit, maar onze (hypotheek)bank was er minder blij mee. Bovendien: ik was er wel altijd, maar was ik er ook écht?

Sinds kort werk ik weer. Na een lange zoektocht met zoveel afwijzingen dat je van de uitgeprinte exemplaren rustig een museum zou kunnen vullen; of bouwen voor mijn part, mag ik weer aan de bak! Wat fijn… Hoera!!! zou je denken en dat roep ik ook regelmatig tot ergernis van iedereen met gevoelige oren, maar het is ook pijnlijk – of je heel hard ‘HOERA!!!’ moet roepen met een angina.

Kleine hokjes

Daar waar ik eerst alle tijd had om er voor de kinderen te zijn moet ik die tijd nu verdelen in hokjes. Kleine hokjes. De hokjes die ik niet vullen kan, vult de buitenschoolse opvang; dat is het ‘lot’ van het kind van (een) werkende ouder(s). Gelukkig weet ik dat ze het daar ook leuk hebben en is het een kwestie van tijd voordat we allemaal weer aan deze normale gang van zaken gewend zijn: toch weer dat verrekte loslaten!

Iedere ouder die in co-ouderschap de uitdaging van een nieuwe baan aangaat, wens ik bij deze heel veel succes toe! Uiteindelijk komt het goed.

Zie ook: Balans tussen werk en gezin als alleenstaande moeder

Gefeliciteerd Knoedel! Heel veel succes met je baan én de combinatie met je kinderen. Hoe regel jij het met de kinderen als je werkt? 

Wil jij ook een ervaring of een verhaal delen? Mail naar blog@happysinglemoms.nl