Uitgaan als single mom
02 mei 2015 
7 min. leestijd

Uitgaan als single mom

Als je alleenstaande moeder bent, kan het twee kanten op: of je gaat vaker uit zodra de kinderen bij papa zijn (je hoort vaak boze exen die klagen over hun ex die altijd maar de beest beest uithangt 🙂 of het wordt minder omdat je het druk hebt met je kinderen of je bent veranderd en vindt uitgaan minder leuk of belangrijk.

Mijn weekenden zien er vaak het zelfde uit, ik ga een bakje koffie bij Beppe (Fries voor oma) doen en blijf daar hangen of ik ga gezellig bij vrienden langs of blijf lekker thuis, alleen met pizza, film en chips op de bank, heerlijk. Ik plan meestal niks, een geplande activiteit voelt als verplichting. En ik wil zo min mogelijk verplichtingen op mijn vrije dag.

Zo nu en dan heb ik echt behoefte om uit te gaan. Gewoon even tussen de mensen zijn. Niet per se bij mijn vrienden, maar tussen onbekenden. Of misschien loop ik Mister Right tegen het lijf, je weet nooit wie je tegen kan komen 

Voor Pasen was er een feestje en ik vroeg of mijn vriendin mee wilde gaan, maar ze kon niet gaan omdat ze haar dochter had. Maar andere vrienden gaan er wel heen zegt ze, je kan met hen mee gaan en dan kom je bij mij slapen, deal! Als ik echt uitga vind ik het leuk om mezelf helemaal op te doffen. Dat hoort erbij, rok, leuke top, haar stijlen, make up draag ik altijd al, maar voor een feestje mag het allemaal wat extra. Voordat ik weg ga, maak ik een selfie.

Alleenstaande mama Vlinder3

Als we aankomen is het best rustig. Daarbij is de muziek ook niet echt onze smaak. Nederlandstalige muziek is nooit mijn muziek geweest om op te dansen. Geef mij maar Kuduro of Shakira, dan ga ik helemaal los. We noemen het ook ‘kontjes schudden muziek’ haha.  Met de Nederlandse muziek en weinig drukte is de zin al wel een beetje weg. We aarzelen om weg te gaan, maar omdat we toch al 15 euro entree hebben betaald, blijven we nog een uurtje. Maar de sfeer blijft helaas hetzelfde. We besluiten om toch naar een andere kroeg te gaan.

Daar ziet het er een stuk beter uit. Omdat het nog vroeg is, is het dus ook nog rustig, maar wel leuke muziek. We nemen een drankje en maken wat foto’s. Elke keer als ik uitga moet ik eerst weer wennen aan de sfeer. Ik kijk om me heen en wat mij opvalt is dat er vooral jonge mensen zijn. Tussen 20 en 28 jaar. Logisch ook, jonge mensen gaan vaak uit. Dan voel ik me toch al gauw oud met mijn 33 jaar. Er zitten een paar oudere mannen aan de bar. Ik schat ze een jaar of 45, misschien jonger. Ik vind het heel moeilijk mannen hun leeftijd te schatten. Omdat de meesten al een kaal hoofd en een bierbuikje hebben, zien ze er een stuk ouder uit dan ze zijn.

Als het wat drukker wordt, worden we omringd door jonge mensen. Mijn stapvrienden zijn ook wat jonger, 25 en 26 jaar. Ze gaan ook los; deze meiden zijn het uitgaansleven wel gewend en dansen er op los. Ik moet er nog een beetje in komen.

Ik zit braaf aan de tafel met een glaasje Fanta. Een hele brave moeder zou je zeggen, maar ik kan niet goed tegen drank. Ik ben 1 meter 54, dus na drie drankjes val ik om. Daarom bewaar ik dat ene drankje voor wat later op de avond

Alleenstaande mama Vlinder1Er komen drie jongens bij mij aan tafel zitten. Ik schat ze een jaar of 22, 23. De ene, we noemen hem voor het gemak Mark, steekt zijn hand naar mij uit. Ik negeer het gebaar. Normaal gesproken zou ik  iemand altijd netjes een hand terug geven, maar in uitgaansleven hoef je niet tegen iedereen aardig te zijn, vind ik, aangezien er veel dronken mensen zijn. Mark schreeuwt in mijn oren. Dat doet hij omdat de muziek luid staat.  “Geen hand?”, vraagt hij. “Is het nodig”, antwoord ik. Hij zegt: “ik wil je leren kennen”. “Nou, ik ben niet vaak op stap en waarschijnlijk zie je mij nooit meer”, zeg ik.

”Dat weet je nooit, je bent een mooie meid. En ik ben een serieuze jongen”, zegt hij. Ik wijs naar de zaal en zeg: “kijk, genoeg mooie vrouwen, dus ga je gang”. “Waarom zo moeilijk”, zegt hij.

Blijkbaar ben je meteen al een moeilijk geval als je geen zin hebt om iemand te leren kennen die jou niet interesseert

Ik vraag hoe oud hij is en hij antwoord dat hij 23 jaar is. Ik geef hem een vriendelijk lachje en zeg dat ik een stuk ouder ben, 35 jaar. Ik gooi en er nog een schepje bovenop, 2 jaar ouder dan ik daadwerkelijk ben. Hij bekijkt me van top naar teen en zegt: “you’re looking very good babe”.  Ik knik hem een dankjewel en wil verder gaan, maar hij houdt me tegen en zegt dat hij rijk is. Nu stop ik even. Niet omdat hij rijk is of zich zo voor doet, maar ik wil even horen hoe de vork in de steel zit. Iemand van 23 jaar die rijk is? Wat doe je dan zoal? Hij vertelt dat hij een visrestaurant heeft hier in de buurt en vertelt verder hoe geweldig hij is. Ik zeg: “super fijn voor je kerel, maar ik ga nu naar mijn vrienden. Kijk maar rond, misschien is er wel een leuk meisje voor je. En ik loop weg.

Ik heb geen zin om hem te vertellen dat ik mijzelf ook rijk voel met twee kinderen, een dak boven mijn hoofd en een paar super lieve mensen om mij heen 

Ik loop naar de zaal en dan hoor ik ineens Kuduro muziek en neem een drankje, dit keer bessen(jenever). Ik ga ook op de dansvloer op die inmiddels vol is. Ik prop me tussen de menigte en vergeet even dat ik 33 ben. Heerlijk even alles los schudden.

Even later tijdens het dansen word ik op mijn schouder getikt. Ik kijk om en het is weer die Mark. Mark schreeuwt dat hij weg gaat. “Fijne avond Mark”, antwoord ik. Hij haalt zijn kaartje uit en geeft het aan mij. ”Maar ik ga niet bellen”, zeg ik. “Dat geeft niet, het is voor het geval dat je je bedenkt”, zegt hij. En weg is hij.

Ik heb zijn kaartje in mijn zweterige hand. Terwijl de vriendinnen mij lachend aankijken, bied ik hen zijn kaartje aan. Wie wil? Oei, wat klinkt dit slecht. Maar die meiden zijn jonger en zijn misschien wel op zoek naar een jongen. Dus ik vind het wel een goed idee eigenlijk. Een meisje pakt het kaartje aan. Je weet nooit wat mijn goede idee zal brengen.

Als de meiden het zat zijn willen ze naar andere kroeg. Ik heb het eigenlijk wel gehad en wil naar huis. “Het is nog maar twee uur”, antwoorden ze. Ik vertel dat ik eigenlijk heel pijnlijke voeten heb en niet meer kan lopen. Een beetje pijn deden mijn voeten wel maar niet zo erg als ik vertel. Maar zo nu en dan mag je toch wel een smoesje voor eigen bestwil verzinnen. Ik vraag of ze mij naar mijn vriendin willen brengen en dan kunnen zij weer verder feesten.

Mijn vriendin zit nog op de bank en ik vertel haar hoe de avond is verlopen en we liggen in een deuk. Dus geen leuke man? Nee, geen mister right in ieder geval

De volgende dag ga ik met de bus naar huis. Het is eerste paasdag en het zonnetje schijnt. Ik dek de tafel en kook de eieren. In de tuin verstop ik chocolade eieren. Als mijn kinderen thuis komen zijn ze blij met de gedekte tafel.

De voordelen van dat ik de vorige avond op tijd thuis was is dat ik geen vermoeide moeder ben vandaag. En toch een uurtje mijzelf in het zweet heb gedanst zodat ik alvast de calorieën van de paaseieren heb verbrand.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 02 May 2015

Hoi, Wat herkenbaar. .. ik was in februari jarig wn mijn vriendinnen sleurden me mee om het te vieren. Mijn kleine man is van december dus nog heel jong toen en de oudste 2 waren bij hun vader. Maar exact wat je ze gt ik voelde me vreselijk oud en sjans van gassies van 24 heb je niks aan. Max -2 van mij maar dan ook echt max. Heb het wel langer volgehouden als jij ik was half 5 thuis maar was heerlijk even los gaan!

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 May 2015

Ha Kim wat grappig , ik ben dus niet de einge die zich dan zo oud voelt tijdens uitgaan, terwijl maar begin 30 zijn haha. Maar inderdaad toch heerlijk om even los te gaan en dat je opgegeven moment niks geeft om hoe oud je bent :)

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Jakkes... "ik ben rijk!" Wat een belediging zeg. Denkt hij dat je ineens interesse krijgt als hij zegt dat je rijk bent. Wat denken sommige mannen wel niet. En tijdens uitgaan gebeurt het inderdaad vaak dat je tussen de jonge mensen staat. Ik ben zelf 37 jaar en hou ook van dansen. De danstenten bij mij, worden vooral goed bezocht door de jongere generatie. Maar ergens is het dan ook wel weer leuk dat ik het altijd goed doe bij de jongere generatie. Dat is dan altijd weer een dikke compliment.

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 May 2015

Hey Vlinder, Wat een heerlijk blog weer en zo herkenbaar! 'Even een selfie maken' haha, dat doe ik ook! Goed dat je leuke dingen doet zonder de kids, dat heeft iedere mama nodig! Ik hoop dat je nog heel veel leuke avonden gaat hebben (en misschien wel mister right tegen komt :) Liefs Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 May 2015

De mister right lijsje worden steeds langer Myra haha , daar komt nog een blog over :) Inderdaad Nathalie ik dacht ook even, is dat de nieuwe versier truc, ik ben rijk,uhm . werkt niet meer bij 30+ Ik ben gek op dansen dat was het zeker waard heerlijk avondje los dansen.

Reactie plaatsen