Bonuskinderen. Alsof ze van mijzelf zijn.
24 februari 2017 
3 min. leestijd

Bonuskinderen. Alsof ze van mijzelf zijn.

Je hebt kinderen in allerlei soorten en maten; groot, klein, jonger en ouder. De meest voorkomende manier om ze te verkrijgen is via een nieuwe liefde of adoptie, maar het kan ook voorkomen dat je ze cadeau krijgt via je familie: Bonuskinderen.

Belangrijkste persoon

Zo kregen mijn opa en oma mij ooit cadeau omdat mijn moeder niet voor mij kon zorgen. In mijn geval werd mijn oma qua gevoel echt mijn moeder, meer dan dat zelfs. Toen ik ouder werd bleef ze de belangrijkste persoon in mijn leven. Zij heeft mijn leven letterlijk gered, zonder haar liefde had het met mij toch wel eens heel anders kunnen aflopen.

Al 11 jaar is ze inmiddels in de hemel, veel te jong gestorven. Niet lang daarna ging ook mijn opa (en tevens mijn enige vaderfiguur die ik heb gekend), het hemelrijk in.  Het voelt nog steeds alsof er een stuk van mij is weggerukt, maar uiteraard heb ik heb ik heel veel warme herinneringen aan hen.

Zo leven ze in mijn hart gewoon voort, en zo ook hun jongste dochter die een oudere zus voor mij was. Na een ziekbed van 3 maanden was ook zij ‘poef ‘ weg en liet 2 jongvolwassenen totaal gedesoriënteerd achter.

En zo kreeg ik ze dus: mijn bonuskinderen. Deze kanjers waren van kleins af aan al heel veel bij me, maar nu kreeg ik ze in de vorm van mijn al-tegen-volwassen-aan-lopende nichtje en neef in de zwaarste tijd van hun jonge leven.

Twee rouwende pubers op straat

Tijdens de hectische tijd van mijn scheiding, het zorgen dat mijn kinderen hun rust zouden vinden, de financiële hectiek die veel onrust veroorzaakte én het verliezen van té veel belangrijke personen in korte tijd, stonden zij om de beurt op de stoep voor een plekje bij mij. Na het overlijden van mijn tante, kwam mijn oom er vrij snel achter dat hij het niet ging redden met 2 rouwende pubers. Hij  kreeg hen niet gestimuleerd om het leven weer goed op te pakken en de juiste weg te nemen. Zijn eigen verdriet en woede was gewoon te heftig om het aan te kunnen!

Mijn bonuskinderen

Een jaar voor haar dood had mijn tante er namelijk voor gekozen niet langer met hem te kunnen leven. Na moeizame en turbulente jaren wilde zij wel heel graag een rustiger en ander leven met een nieuwe man. Dus het feit dat zij ook nog eens doodging en 2 kinderen bij hem achter liet terwijl hij eigenlijk nog verschrikkelijk boos was zorgde bij hem voor een hartaanval, waarna hij kort daarna koos om alles achter te laten. De huur werd opgezegd en hij pakte het vliegtuig naar zijn jeugdliefde om opnieuw te beginnen. Dat hij daardoor zijn eigen kinderen letterlijk op straat zette was wel heel erg wrang.

Trots alsof het eigen kinderen zijn

Gelukkig wisten deze twee prachtige kinderen mijn huis te vinden. De een wat sneller en voor kortere periodes dan de ander. De een heeft ook zonder mijn medeweten eerst op straat te geleefd voor ze haar trots opzij kon zetten en bij mij kwam. Ze vertoefden daarna ook regelmatig hier bij ons. Schommelend tussen jeugdopvang, de bank bij vrienden en mijn huisje hebben ze in een hele zware tijd zichzelf weten te redden en ik ben trots op hen alsof het mijn eigen kinderen zijn.

Mijn bonuskinderen

De tijden dat ze hier waren is gek genoeg ook erg fijn geweest. Ze hoorden bij ons en werden enorm gemist als ze er niet waren of door moesten gaan omdat dat voor hun leven belangrijk was.

Mijn bonuskinderen verrijken mijn leven

Ondanks wat hun is overkomen zijn het inmiddels heel sterke volwassenen geworden, met hun eigen kleine kasteeltjes vlak bij mij in de buurt. Beiden hebben een goede baan gevonden waar ze voldoening uit halen. Mijn nichtje werkt nu zelfs in dezelfde opvang van waar ze zelf is uitgeklommen. Ze werkt nu met mensen die door soortgelijke of nog ergere problemen geen vaste woonplek hebben of ooit zullen kunnen bewonen.

Natuurlijk heeft alles hier en daar nog wel z’n sporen achter gelaten, waardoor broer en zus tot mijn verdriet op dit moment niet goed met elkaar overweg kunnen. Ik hoop dat dit gewoon even zijn tijd nodig heeft nu ze allebei tot rust komen en alles een plek kunnen gaan geven.

Mijn twee extra mooie bonuskinderen hebben ondanks alles mijn leven extra verrijkt! Mijn deur en hart zal dan ook voor de rest van mijn en hun leven voor hen openstaan no matter what!

Zie ook: Wanneer jouw kind met een stiefouder te maken heeft

Over de schrijver
Reactie plaatsen