Brief Lola aan Lon #1
25 september 2018 
2 min. leestijd

Brief Lola aan Lon #1

Lieve Lon, 

Soms voel ik me helemaal verscheurd. Ken je dat? Dat je niet altijd even goed kunt kiezen wat je het beste kan doen? Dat je verscheurd wordt tussen je ‘moeder gevoelens’ en de gevoelens die je zelf als ‘mens, als vrouw’ hebt? 

Vanochtend bracht ik Mesa naar school. Ze zag er zo mooi uit. Ze had haar zwarte haar in een hoge vlecht en haar grote bruine ogen keken me stralend aan. Maar toen sloeg het om. Ze wilde niet dat ik wegging en ze wilde al helemaal niet naar de opvang.

Terwijl ze me vast bleef houden toen ik weg probeerde te gaan, voelde ik het al borrelen in mijn buik. Schuldgevoel!  

Ik had deze dag een dagje thuiswerken ingepland en ik had dus alle ruimte om te doen en laten wat ik wilde. Terwijl ik de keuken een beetje aan het opruimen was, een mand met was in de wasmachine gooide en met de kruimeldief wat kruimels van de grond zoog, voelde ik dat ik eigenlijk even helemaal niet zoveel zin had om te werken en voelde dat ik ‘gewoon’ even rust nodig had. Maar toen kwam het schuldgevoel.

Tijd voor mezelf???

En Mesa dan? Die zou ik dan dus ook gewoon van school af kunnen halen zodat ze niet naar de opvang zou hoeven. 

Toen sloeg mijn hoofd op hol!  

“Maar…. ik wil ook gewoon even rust. 

Maar…. je kind gaat toch altijd voor alles?

Ja maar… ik ben er ook nog. 

Ja maar… je kind gaat toch altijd voor alles?

Maar… ik kom gewoon niet aan mezelf en m’n rust toe. 

Ja maar… je kind gaat toch voor alles? 

Maar… ik ben toch een leukere moeder wanneer ik zelf lekker in mijn vel zit? 

Ja maar…. ja maar… ja maar. 

Ja maar, daar heb je gelijk in!”

Lon! Ik heb het gewoon toch gedaan, toen won dus toch ‘mijzelf’. Want het is toch gewoon écht zo?! Wanneer ik meer aan mijzelf denk, dan ben ik écht een leukere moeder. Iedereen roept dat altijd maar een beetje links en rechts, maar ik voel dat het echt zo is. 

Want ken je dat, dat je bijvoorbeeld veel sneller boos kunt worden op je kinderen dan normaal?

Niet omdat zij nou zo vervelend zijn, maar omdat je zelf niets kunt hebben. Ik heb daar echt wel last van en dan krijg ik daarna nog meer schuldgevoel omdat ik té boos ben geworden op Mesa. Dus ja! Door ook soms eens even aan mezelf te denken, ben ik ook veel leuker als moeder! 

En vandaag was ik zoooo ontzettend moe. Dus ik ben gaan slapen. Ik heb 2 uur lang lekker geslapen en ik voelde me zoveel beter toen ik opstond. Daarna heb ik lekker een koffie verkeerd voor mezelf gezet en ben ik toch nog even gaan werken. 

Want ook qua werk heb ik last van schuldgevoelens.

Ik mag wel even tijd voor mezelf nemen, maar niet te lang. Er moet immers ook gewerkt worden hé…. Wanneer ik écht helemaal de ruimte voor mezelf had gepakt, dan was ik nog even lekker naar buiten gegaan. En terwijl ik dit typ, voel ik ook dat ik dat gewoon wil gaan doen. 

Dag lieve Lon, ik ga nu ook nog gewoon lekker even naar buiten! 

Kus Lola

Over de schrijver
Reactie plaatsen