Broertjes en zusjes
10 september 2016 
4 min. leestijd

Broertjes en zusjes

Soms vragen mensen weleens : vind je het niet druk met 4 kinderen?
In je eentje. Eigenlijk heb ik maar 1 antwoord : NEE! Het is een way of life. MIJN way of life …

Vroeger wilde ik maar 1 kindje.  Al mijn vriendinnen hadden een meisje,  Dus ik dacht : ik hoef niet persé te kiezen, maar als het mag,  doe dan maar een jongetje.
En die kwam er. Het mooiste kindje van de wereld.  Althans, dat dacht ik.

Alle cliché zijn waar : je eigen kindje is echt het mooiste. Die bekijk je door een zuurstok roze bril. 

Natuurlijk is het belangrijk dat alles erop en eraan zit en ook een beetje in de goede verhoudingen.  Geen te grote oren op een te klein hoofd. En dat het gezond is. Maar de schoonheid van zo’n pasgeboren wurmpje, doet je hart sneller kloppen.

Als ik nu foto’s zie,  en zo’n 15 jaar ervaring hebt,  durf ik wel te zeggen dat baby’s net na de geboorte toch echt nog even op moeten drogen. Niet de allermooiste. Niet knap. Dan te bedenken dat er ouders zijn die met die zuurstokroze bril ook baby-lief pontificaal op een geboortekaartje laten pronken.  Verfrommeld. Nog een beetje in de kreukels. Menig ouder die nu denkt : Hmm,  zo mooi stond ie er nu ook weer niet op.

Meestal zijn kindjes rond hun 2e levensjaar op hun allermooist. Net geen baby meer. Hard op weg om een mensje te worden.

Na baby 1 was ik dus klaar.  Het was druk. Want denk niet dat ik het nu met 4 kids druk hebt. Neeeee,  met 1 kind had ik het pas druk.  Je word in een ritme geduwd die de kraamhulp je oplegt. Flessen.  Luiertje. Badje. Alles op vaste tijden.  En omdat het de eerste is,  hou je dat ritme zo lang mogelijk vol. Ik was al blij als ik ’s middags om 15.00 zelf een x was aangekleed.
Badje?  Om 11.00 ’s ochtends?  Doen! Ja, zo hoort het nu eenmaal.

Tot ik op een ochtend weg moest met baby en m’n hele schema en ritme in elkaar donderde. De dag erna dacht ik eigenlijk al : 11.00 in bad?  Wat is dat voor bezopen tijd? ’s Avonds voor het naar bed gaan leek me veel praktischer. En daarbij … wat wordt een baby nou vies?  Dus een x overslaan is ook geen ramp.  Het voelde zelfs als een beetje verraad naar de kraamhulp om haar ritme om te gooien.

Screenshot_2016-09-05-18-21-34-1

Broertjes en zusjes

Lastiger werd het toen baby nummer 2 kwam. Zo klaar was ik toch niet!  Ben je net gewend aan het ritme met 1, komt er een klein indringertje bij.  Je hele leven draaide om nummer 1 en met veel geweld duw je daar nummer 2 bij.  Vaak is het dan ook nog om-en-om.

Dus om 7.00 de fles aan nummer 2.
7.30 ontbijten met nummer 1.
8.00 aankleden met nummer 1
8.15 nummer 2 op bed.

Tussendoor een sloot koffie naar binnen gieten.  Nummer 1 naar de Peuterspeelzaal. Nummer 2 weer verschonen.
Allemaal prima,  gaat als een gesmeerde trein.  Enige nadeel : 0,0 tijd voor jezelf.  Elke minuut van de dag is er wel een kind wat iets wil of moet. Om gezamenlijk dan om 19.00 in bad te plonzen en naar bed te gaan.

Nummer 3 en 4 … dat zijn kadootjes.  Als ervaren ouders weet je wat je te wachten staat.  Staat het zweet niet  meer op je rug. Geen stress om een ritme.  Go with the flow wordt het motto.
Regels zijn er om overtreden te worden. Worden kinderen flexibel van.  Om 11.30 nummer 1 uit school halen ? Dan moet nummer 3 toch even wachten op de fles.

Nu ze wat groter zijn en worden,  zijn het wel 4 handen op 1 buik.  Ze maken ruzie en goed ook.  Maar ze zijn er ook voor elkaar.  Ik kan met een gerust hart weg. De oudsten letten op de jongsten.  Ik hoef me nooit 1 tel zorgen te maken.

Ze houden elkaar bezig en vermaken zich met elkaar.  Dus kan ik lekker doen wat ik wil,  zonder de hele dag scheidsrechter te zijn. Of het entertainment-team. Moet nummer 4 uit de gym?  Dat kan nummer 2 mooi even doen, terwijl ik kook.  Moet ik ’s avonds even sporten?  Nummer 2 past even op.

Ze gaan hun gangetje. Ze regelen zelf het inpakken van een voetbal of logeer-tas. Zijn zeer zelfstandig en vragen ze elkaar om hulp.
De meiden slapen bij elkaar op 1 kamer.  Waar je vroeger nog een eigen kamer voor ieder kind wilde,  is dit een gouden greep.  In het weekend kruipt er vaak nog 1 bij en is de logeer partij compleet.  Ik vind het allemaal prima.  Er is maar 1 regel eigenlijk: zelf je rotzooi weer opruimen.

Screenshot_2016-09-05-18-21-47-1

Broertjes en zusjes

Hoe relaxed kun je het hebben? Dus heb ik het druk? Ja, met alles! Behalve met de kids . ♡♡

Herkenbaar? Deel het met ons en laat een reactie achter. Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Sep 2016

Supergaaf omschreven Kaat! Zelf 2 (nu volwassen) mormels en wel een man, maar die was toen de boys klein waren maanden in t buitenland....had er vaak nog 2 "bonuszoons" bij.....

Reactie plaatsen