Balans werk & privé

 

Als alleenstaande moeder -en zeker als alleenstaande moeder als je er echt helemaal alleen voor staat en er dus geen vader in het spel is- heb je helaas niet zo veel vrije tijd. De tijd die je hebt, naast je werk, studie en het opvoeden van je kind(eren) is schaars en zul je goed moeten besteden.  Want elk uur kun je uiteindelijk maar één keer besteden en je wilt het natuurlijk wel goed besteden. 

Als ik naar mijzelf kijk vind ik het soms best moeilijk om balans te vinden tussen werk en studie enerzijds en tijd met mijn kleine meid en mezelf anderzijdsAlleenstaande moeder Carokat

Ik ben sowieso redelijk veel tijd kwijt met werken (4 dagen in de week). Mijn dochtertje gaat deze dagen dan naar de BSO (eerst ging ze deze dagen naar de crèche). Sinds ze naar school gaat, nu een maandje ongeveer, breng ik haar eerst zelf naar school en ga ik daarna naar mijn werk. Gelukkig is mijn werk vlabij haar school en mijn huis (op loopafstand) dus er is niet veel woon-werkverkeer. Ik haal haar rond kwart over 5 weer op en dan ga ik met haar naar huis. Dan moet ik nog koken en gaan we eten. Na het eten heb ik dan even een uurtje om met haar te spelen en dan moet ze alweer naar bed. Op deze dagen is er dus niet veel tijd voor haar en mij samen. Daarna studeer ik nog zo’n 3 avonden in de week, deze avonden zijn dus al gevuld. Meestal zijn dit de maandag, dinsdag en donderdag. De andere dagen heb ik iets meer tijd voor mezelf.  Af en toe lees ik een boek, kijk ik een film of serie of met een vriendin afspreken. 

Afgelopen maanden heb ik ‘catechisatie’ gevolgd voor het doen van ‘belijdenis’. Dat kost ook weer een avond in de week.  De vrije tijd die ik dus met mijn kindje heb, is vooral de woensdagmiddag en het weekend. Op deze dagen zorg ik er dan wel voor dat we leuke dingen gaan doen. Meestal gaan we dan iets doen of spreken we af met anderen. Maar sinds kort doe ik ook gewoon dingen samen met haar. Ze heeft nu een leeftijd dat ze wat beter zelf kan aangeven wat ze leuk vindt dus, dan proberen we dat ook wel te gaan doen. 

Alleenstaande moeder Carokat2Ze krijgt natuurlijk ook steeds meer een eigen willetje :-). Leuk om te zien hoe dat groeit

De balans tussen werk en privé heb ik pas afgelopen zomer gevonden. Tijdens mijn zomervakantie heb ik besloten om mijn werkmail van mijn telefoon af te halen zodat ik niet altijd meer bereikbaar was. Sinds de geboorte van mijn dochtertje heb ik altijd op de woensdag vrij maar tot afgelopen zomer, bleef ik soort van toch beschikbaar voor als er iets is. En eerst werd er best regelmatig beroep op mij gedaan. Vaak kon ik het wel telefonisch afhandelen, maar toch voelde het alsof ik mij schuldig voelde dat iemand anders mijn werk moest doen omdat ik er dus niet was. Terwijl ik er toch ook niet voor betaald kreeg. Nu dus niet meer. Dit houdt niet in dat ik niet flexibel meer ben, maar het houdt in dat mijn kind vóór gaat. Hoewel ik nog steeds dubbele gevoelens heb als ik mijn dochtertje moet ophalen omdat ze ziek is. Natuurlijk ga ik haar dan halen maar het voelt soms ook een beetje of je je werk in de steek laat. Soms kan ik dan thuiswerken maar soms moet ik hier ook verlofuren voor op nemen. Dat is wel jammer want met mijn verlofuren zou ik liever leuke dingen doen. 

En wat betreft de studie, deze doe ik nu vooral nog ’s avonds als mijn dochtertje op bed ligt, dus daar heeft ze geen direct last van. Alleen als ik op een zaterdag naar school moet, dan moet ze een dagje naar vrienden of familie.  Gelukkig vindt ze het niet erg en kan ik haar daar met een gerust hart achterlaten.

Gelukkig heb ik veel hulp van mijn lieve buren, die mij veel helpen, ook met opvang voor mijn lieve meisje. Maar daar een andere keer meer over 🙂

Hoe zorg jij voor een juiste balans tussen werk & privé? Laat een reactie achter of praat hierover mee op onze community.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 21 May 2015

Mooi geschreven weer! En wat een leven he, ieder uur van de week is wel gevuld. Bewondering voor hoe je het allemaal doet!

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 May 2015

Dank je wel Josyanne! Soms inderdaad een heel druk leven ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 May 2015

Hoi,Ik werk parttime in de zorg, en heb dan oppas van oma of opa. Ik werk eigenlijk altijd de weekenden dat de kinderen bij hun vader zijn, dat scheelt weer in de oppas doordeweeks en ben ik doordeweeks vaak thuis bij mn kinderen. 1 avond in de week heb ik oppas om wat voor mezelf te kunnen gaan doen. Ik heb het wat dit betreft dus aardig luxe als alleenstaande moeder, en kan veel tijd met mijn kinderen doorbrengen. Het huishouden doe ik ook veel savonds, met een 2 jarige peuter om me heen lukt dat overdag vaak niet. .

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 May 2015

Hoi Kimberly, dank je voor je bericht :-) Geniet maar lekker van de tijd met je kinderen. Dat neemt niemand je meer af! Want dat mis ik soms wel eens. Ik zou liever 3 dagen in de week werken maar dat gaat helaas niet. En wat fijn dat je 1x in de week wat leuks kunt doen voor je zelf!

Reactie plaatsen