Chlamydia verraadt vreemdgaan
12 oktober 2020 
3 min. leestijd

Chlamydia verraadt vreemdgaan

En dat was het einde van de relatie. Opeens bleek de vriend van mijn goede vriendin al tijden vreemd te gaan. En niet eens met eenzelfde partner. Hij hield er een soort vrijgezellenbestaan op na! En door dat beetje pijn bij het plassen begon het balletje te rollen. Dat beetje pijn bleek namelijk na onderzoek chlamydia te zijn…

Chlamydia verraadt vreemdgaan

Chlamydia verraadt vreemdgaan

Met dit verhaal kwam mijn goede vriendin vorige maand op de proppen. De vriend in kwestie had ze zo’n 18 maanden. Die tijd voelt voor haar nu als een complete verspilling. En zeker op je 35ste komt dit hard aan. Schrale troost: ze is niet alleen.

Mij zette dit aan het denken. Er zijn zoveel vrouwen die bedrogen worden. En een chlamydia-infectie is volgens mij vrij gangbaar. Tijd om eens wat dieper in te gaan op deze soa.

Wat is chlamydia?

Een soa. Maar dat wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je chlamydia ook in de keel of zelfs anus kunt oplopen? Chlamydia komt veel voor. Alleen in Nederland lopen zo’n 100.000 mensen per jaar de soa op. Chlamydia is met voorsprong de meest voorkomende soa. Op nummer 2 staat gonorroe, maar deze ‘druiper’ komt 10 keer minder vaak voor.

Het vervelende is dat een groot deel van de mensen met chlamydia zich niet laat testen en de soa dan dus niet gevonden wordt. Met alle gevolgen van dien. Want een soa die niet wordt gevonden, wordt niet behandeld. Zo kan ie schade aanrichten. Bovendien kan ie worden doorgegeven aan de volgende.

Waarom is chlamydia zo gevaarlijk?

Chlamydia is verraderlijk. De soa geeft namelijk lang niet altijd klachten. Sterker nog, de meerderheid van de vrouwen voelt er niets van. Naar schatting merkt zo’n 75 procent er helemaal niets van. Dat is vervelend, want waarom zou je dan aan de bel trekken en testen?

Chlamydia verraadt vreemdgaan

Het gevaarlijke zit hem ook in de kans op besmetting. Deze is hoog. Naar schatting loop je 50 procent kans om chlamydia op te lopen als je (onveilige) seks hebt met iemand die het al heeft. Die kans geldt voor iedere keer dat je onveilige seks hebt, ook al is dit met dezelfde persoon. De soa verspreidt zich dus snel.

Een chlamydia-infectie zonder symptomen kent onvruchtbaarheid als grootste risico

En dit overkomt in Nederland een kleine 800 vrouwen per jaar. De infectie klimt dan op naar de eileiders. Dat is doodzonde natuurlijk. Afgezien dat je de infectie misschien had kunnen voorkomen (lastige discussie) is ie in ieder geval makkelijk te behandelen. Maar daarvoor moet je dus wel eerst testen. Ook zonder klachten is testen dus wel zo verstandig. Je weet zelf waarschijnlijk best wanneer je risico hebt gelopen.

Bij een vaste relatie is dat testen natuurlijk niet vanzelfsprekend. Mijn vriendin kwam er gelukkig achter door pijn in onderbuik en bij het plassen. Dat is dus nog een soort geluk bij een ongeluk. Ze werd getest en kreeg daarna 2 pillen waarmee de soa verdwenen is. Want dat is alles. Die behandeling kostte 15 euro. Het testen was een stuk duurder. Dit blijkt bij de huisarts uit je eigen risico te komen.

Veel meer vrouwen blijken een dergelijk abrupt einde van een relatie mee te hebben gemaakt

Chlamydia verraadt vreemdgaan

Er zijn zelfs rechtszaken gevoerd omdat een vreemdgaande partner tot onvruchtbaarheid bij de vrouw heeft geleid. Door het vreemdgaan van de man wordt de vrouw blootgesteld aan een fors risico. Ik kan me voorstellen dat dit ook strafrechtelijk te vervolgen is.

De relatie is over. Na het vinden van chlamydia biechtte de beste man het een en ander op. Mijn vriendin heeft – ondanks haar woede – haar ex op het lijf gedrukt zijn scharrels ook op de hoogte te stellen van de soa. Want ook zij lopen natuurlijk risico.

En zo blijkt je ex opeens een superspreader…

Over de schrijver
Reactie plaatsen