Couscous met groenten en zalm
30 mei 2015 
2 min. leestijd

Couscous met groenten en zalm

De tijd van zomerse maaltijdsalades breekt aan. Nu is de lente nog steeds aan het kwakkelen, maar toch heb ik al zin in de meer lichte gerechten. Een van mijn favoriete producten in de lente en zomer is couscous, omdat dit met zoveel producten te combineren is. Vandaag met zalm en lekkere groenten.

Om er een extra lekker en fris gerechtje van te maken, heb ik de zalm van tevoren gemarineerd in gepureerde basilicum, met olijfolie en het sap van een halve sinaasappel. Zo krijg ik zelf nog meer het zomergevoel!Marokkaanse couscous met zalm 2

Ingrediënten:

  • 100 gram zalm, zonder huid
  • half kopje couscous
  • kwart stukje paprika en zeer kleine blokjes
  • handjevol verse basilicumblaadjes
  • klein teentje knoflook
  • 50 gram doperwtjes
  • klein handjevol prei fijngesneden in halve ringetjes
  • twee ontvelde tomaatjes
  • sap van een halve sinaasappel
  • klein beetje peper

We gaan eerst de marinade maken voor de zalm. Hiervoor pureer je de basilicum samen met het sap van de halve sinaasappel en olijfolie. Pureer het met een staafmixer tot een dunne puree. Giet dit over de zalm en wrijf het lekker in. Zet het vervolgens terug in de koelkast. Was de paprika en prei en snijd het samen met de knoflook in kleine stukjes. Leg de tomaten, iets ingesneden zowel aan de boven- als onderkant, even in een kommetje met gekookt water. Wacht totdat het velletje vanzelf loslaat, zodat dit er makkelijk af te trekken is. Snijd de tomaat in kleine stukjes. Ondertussen verhit je de grillpan met olijfolie en gaar je het stukje zalm heel langzaam gaar. De couscous laat je in een kom met gekookt water garen. Om nog wat meer smaak aan de groenten te geven, wok je dit in een pannetje met olijfolie op middelmatig vuur en doe je de doperwtjes erbij.  Als het te hard gaat, draai het vuur dan lager, want de groenten moeten wel lekker garen. Voeg hier gerust een klein beetje peper aan toe. Voeg daarna de gegaarde couscous aan het mengsel toe, zodat de sappen van de groenten lekker in de couscous kunnen trekken. Laat dit nog even drie minuutjes doorbakken. Vervolgens schep je het mengsel op het bordje met het stukje vis er boven op en smullen maar!

Dit recept is geschreven door Alice van Smuldkids.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen