Creëer je eigen geluk
02 juni 2015 
3 min. leestijd

Creëer je eigen geluk

In één van mijn vorige blogs kwam het ook al naar voren, geluk, wat is dat nou? Lichamelijke en geestelijke gezondheid? Veel of genoeg geld? Sommige alleenstaande moeders zijn gelukkig wanneer haar kind(eren) het zijn, maar wat als je het zelf niet bent? En is er een verschil tussen geluk en gelukkig zijn? Is geluk dan puur toeval, iets wat je overkomt? En is gelukkig zijn dan een algehele toestand, waarin je meer dan tevreden bent over alle aspecten van je leven?

Als we de dikke van Dale mogen geloven is geluk: Een gunstige loop van omstandigheden, voorspoed: zij heeft altijd geluk (boft altijd), maar ook een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.

Gelukkig kent een andere omschrijving, namelijk: voorspoedig, door het lot begunstigd, aan het geluk te danken: een gelukkig toeval, geluk genietend; tevreden: zij voelde zich gelukkig.

creeer je eigen gelukEr zijn enigszins raakvlakken met elkaar, maar toch blijft het fenomeen moeilijk te omschrijven. Als we de dikke van Dale moeten geloven ligt het puur aan toeval, creëer je eigen geluk bestaat dan niet. Dat zou in mijn ogen betekenen dat ik vrij weinig zeggenschap heb over wat mij gelukkig maakt. Dat lijkt me een bovenal gefrustreerd leven. Als ik terugblik naar een aantal jaren geleden kan ik vaststellen dat ik verre van gelukkig was. Het huwelijk ontnam al mijn dromen, doelen en levensvreugd. Maar ik heb destijds zelf “ja, ik wil” uitgesproken, een bewuste keuze. En binnen dat huwelijk mocht ik twee zonen krijgen, niet aan het toeval over gelaten. Met hun geboorte was ik ook intens gelukkig, maar met de rest niet. Als ik die situatie aan het toeval overliet, zat ik nu nog steeds in het zelfde schuitje.

Na een aantal harde beslissingen moet je ineens gaan nadenken over je eigen geluk. Welke kant wil je op? Wat maakt jou nou gelukkig?

Ik heb mezelf de keuze voorgelegd. Ga ik zelf verantwoordelijk zijn voor mijn eigen geluk of blijf ik mij vasthouden aan de omstandigheden?

Ik heb inmiddels gekozen voor een studie en heb een aantal doelen op mijn lijstje staan die ik hoop te bereiken. In mijn geval heeft dat met sociale zekerheid te maken. Nu gaat het mij niet direct om het geld wat het oplevert, maar het gaat mij om iets doen wat ik leuk vind, waarbij een financiële beloning een logisch gevolg is, maar niet perse het doel. Uiteraard wed ik niet op één paard, geluk zit ‘m, hoe cliché dan ook, in de kleine dingen. Maar die kleine dingen doen er nu alleen toe omdat ik lekker in mijn vel zit, doordat ik een weg heb gevonden in wat mij onder andere gelukkig maakt.

Toch zie en hoor ik vaak de zin: Als mijn kinderen maar gelukkig zijn. Natuurlijk! Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat als zij eens een dipje hebben, welk voorbeeld hebben zij dan te volgen?Creeer je eigen geluk 1

Ik kan me voorstellen dat onze situaties verschillen, dat geloof ik meteen. Ooit heb ik ook voor die keuze gestaan. Mocht je zelf in die situatie verkeren, luister eens naar je hart en hoor eens wat het zegt. Wellicht is het allemaal niet zo onbereikbaar als je denkt, maar is het alleen nog net niet binnen handbereik.

Laat je niets ontnemen, wat ooit van jou was! Creëer je eigen geluk!

Wat vind jij, heb je het recht om gelukkig te zijn, of ben je het verplicht naar jezelf? Ik ben benieuwd naar je reactie (helemaal onderaan de pagina kun je je bericht achter laten, dank je wel!). 

Liefs Ellen

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Jun 2015

Wat een mooie blog. Nu, na twee jaar alleen met mijn kinderen, staan de kinderen weer. Dat was de eerste prioriteit. Maar nu, nu wil ik ook weer geluk. Dus sinds 1 januari een andere baan, hard bezig mijn sociale leven weer vorm te geven en de kindloze weekenden een invulling te geven die ik fijn vind en me energie geeft. En heel langzaam kan ik zeggen dat ik het geluk weer begin te vinden. In mijn kinderen de kleine en grote dingen om me heen maar vooral ook in mezelf ;)

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Jun 2015

Hoi Nicolle,Prachtig om te lezen! Vrouwen vergeten vaak dat het bij hunzelf begint.. Heel veel succes met het herwinnen van je eigen geluk!!

Reactie plaatsen