De dag nadat... ik wakker werd na mijn gastric bypass operatie
22 januari 2016 
5 min. leestijd

De dag nadat... ik wakker werd na mijn gastric bypass operatie

De dag nadat… ik wakker werd na mijn gastric bypass operatieDe dag nadat... ik wakker werd na mijn gastric bypass operatie

Als je in een stormachtige relatie zit, twee kids hebt waarvan er eentje beperkingen heeft die veel tijd, aandacht en energie kosten, ben jij zelf wel de laatste waar je aan denkt. Je bent bezig met zorgen, verzorgen en overleven. Als je dan een single mom wordt en je zoon begeleid op kamers gaat wonen, heb je eindelijk de tijd om naar je eigen lichaam te luisteren. Moe en uitgeput zak je bij de huisarts in de stoel. De arts vraagt dan ook waarom ik zo slecht voor mijzelf gezorgd heb en dan heb ik het niet over uiterlijke verzorging, want daar mankeert niks aan. Ik ben altijd netjes en verzorgd. Er wordt bloed geprikt en ik heb een tekort aan vitamine D. Ik kreeg ampullen om elke maand een extra dosis vitamine D binnen te krijgen. Dit helpt weinig, dus weer terug naar de huisarts.

Ik kreeg tig onderzoeken en het blijkt: dat ik een grensgeval van diabetes heb, grensgeval slaap apneu, door mijn slechte leef- en eetpatroon ik ernstig overgewicht heb, mijn aderen aan het dichtslibben zijn en ik dus op een hartinfarct af ga. Wow dat is even schrikken!!

De arts zegt dat het nu echt tijd wordt om aan mijzelf te werken en adviseert me het roer om te gooien. Gezonder gaan leven en heel belangrijk een hoop kilo’s afvallen. Hij stelt een gastric bypass (maagverkleining) voor. Ik loop kwaad zijn spreekkamer uit. Ik een gastric bypass? Die is gek! Ik heb altijd een duidelijke mening gehad over die operatie, niks voor mij. Toch zit ik twee weken later weer in zijn spreekkamer want er moet iets gebeuren. Ik laat mij dan toch overhalen om naar een informatie ochtend te gaan en geef mij ook op voor een screening. Tijdens die screening steek ik niet onder stoelen of banken hoe ik over de operatie denk. Terwijl ik naar buiten loop denk ik “zo dit is ook weer van de baan”. Ik krijg nooit een goedkeuring dacht ik. Er komt wel een andere oplossing dan een operatie waardoor ik nooit meer lekker kan eten. 

Slechts 2 dagen later gaat mijn telefoon, ik totaal verbaasd want het kon tussen de 3 a 6 weken duren voor je de uitslag zou krijgen. Ik heb een GOEDKEURING voor het traject! Wat? Serieus?… Shit wat ga ik doen, doorzetten of toch niet?

Slechts enkele weken later zit ik daar, nog aftastend, want ik ben ook geen voorstander van “groeps”gesprekken. Maar oke, ik geef toe het is een leuke groep. Alleen die gesprekken met de hulpverleners, pfff, ik weet ook heus wel dat een appel gezonder is dan een roze koek. Ik laat alles over mijn heen komen, ga ook niet meer in verweer en slechts minder dan twee maanden later lig ik op de operatie tafel. Ik kwam slecht bij uit de narcose. Mijn hartslag daalde elke keer.

Ze zijn uren bezig geweest mijn situatie stabiel te krijgen en tot overmaat van ramp krijg ik ook nog een gigantische galbulten aanval. Ik heb me toch een spijt dat ik doorgezet heb. Waar ben ik aan begonnen? Dit is onherstelbaar!

De dag nadat... ik wakker werd na mijn gastric bypass operatieMaar dan de dag nadat… ik wakker werd na mijn gastric bypass operatie. Ik word wakker met hervonden energie, iets wat ik al jaren niet heb gevoeld. Ik heb totaal geen pijn. Ja, het eten en drinken gaat moeizaam, maar verder voel ik me super. En voor het eerst in tijden ben ik blij dat ik door gezet heb. Dat ik dit voor mijzelf gedaan heb. Het herstel gaat super snel en binnen een week zit ik al op de fiets. Ik voel mij als herboren. De kilo’s vliegen eraf en ik kom steeds beter in mijn vel te zitten. Slechts na 3 maanden word ik gecontroleerd. Geen grensgeval diabetes, geen grensgeval slaap-apneu en ook mijn aders klinken mooi. Dit is super goed nieuws. Ik krijg steeds meer conditie. De zeven trappen die ik op moet, kan ik zonder moeite oplopen. Als op een automatische piloot stand gaat het roer om. Dingen die ik altijd erg lekker vond, vind ik niet meer lekker. De behoefte aan zoetigheid heb ik ook haast niet meer en als ik die wel heb, geef ik er ook aan toe. Hoe meer kilo’s eraf gaan hoe beter ik in mijn vel ga zitten en ook mijn zelfvertrouwen krijgt een enorme boost.

Inmiddels ben ik een jaar verder. Ik ben 50 kilo kwijt en voel ik mij nog steeds super goed.

Wat ben ik blij dat ik doorgezet heb. Soms denk ik bij mijzelf: Had ik dit maar 20 jaar geleden al gedaan. Ik ben supertrots op het eind resultaat, maar ik ben mij er ook van bewust dat ik het niet alleen heb gedaan. Zonder dit hulpmiddel was het mij nooit gelukt. Op naar een gezonde toekomst met een gezond gewicht!

Wat fijn Jacqueline dat het je leven zo positief heeft beïnvloed en je je goed in je vel voelt! Dit was derde: De dag nadat… Volgende keer schrijft Marijke over haar dag nadat… Laat je reactie hieronder achter voor het blog van Jacqueline.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Jan 2016

Wauw, wat een mooi verhaal. Zelf ook in het bezit van wat overtollige kilo's en op dit moment al een.aantal kwijt door actief te sporten en op Mn voeding te letten. Succes verder en trots op alle mama's

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Jan 2016

Dank je wel voor je reactie ..... ik was al jaren aan het jojo-en...... blij dat in het uiteindelijk toch gedaan heb ....en ook ik sport erbij en Let ook nog steeds op wat ik eet ?

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Jan 2016

Ik heb 2 jaar geleden een gastric bypass gehad. Ook ik had het jaren eerder moeten doen! Nu 40 kg lichter, een veel leukere vrouw, en een veel betere/lievere moeder! Iedereen die twijfelt om het wel of niet te doen, ga er voor! Ben trots op jou Jacqueline!

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Jan 2016

Hoi Brenda Wow wat super dat je ook 40 kilo kwijt bent ..top!! Ik voel me ook een veel leukere vrouw.... ook al had ik mijn overgewicht geaccepteerd en ben ik er niet door in een sociaal isolement terecht gekomen merk ik nu toch dat ik nog spontaner ben geworden en meer durf. Een lieve moeder was ik altijd al haha .... maar ben nu idd wel een moeder met veel meer energie en meer ondernemend. We mogen trots zijn op onszelf en elkaar ?

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Nov 2020

En hoe gaat het nu 4 jaar verdEr

Reactie plaatsen