Daten als alleenstaande ouder? Doen!
05 oktober 2016 
4 min. leestijd

Daten als alleenstaande ouder? Doen!

Het maakt niet uit of je een alleenstaande vader of moeder bent. Daten is voor alle alleenstaande ouders soms lastig. Daarnaast is het super spannend. Hoe kan je dit aanpakken? Hoe leer je nieuwe mensen kennen waarmee je op date zou kunnen gaan? Waar moet je rekening mee houden. Lees hier wat tips om van je date een succes te maken.

Daten als alleenstaande ouder? Wij geven je 4 tips!

1. Sta ervoor open

Ga eens mee naar een leuk feestje of verjaardag. Soms zit daar net die ene leuke man of vrouw tussen waar het onwijs mee klikt. Het gaat dan heel natuurlijk, wat voor sommigen prettig is. Vakantie kan ook een super plek zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, misschien zit daar wel dé man (of vrouw) tussen. Veel alleenstaande ouders gaan er al niet meer vanuit dat ze nog iemand tegen zullen komen en zijn alleen gericht op hun leven zoals dat nu is. Begrijpelijk, maar als je jezelf iets open stelt voor het leren kennen van (nieuwe) contacten, dan komen ze soms op de meest onverwachte momenten voor.

2. Daten via datingsites

Er zijn al vele blogs geschreven over de verschillende datingapps. Het swipen is een echte trend, al is dit nogal basic. Je gaat alleen af op uiterlijk en soms een enkele omschrijving van de persoon. Het is vaak om één ding te doen. Prima als je dat wilt, maar ik vind dat niks.

Er bestaan ook leuke datingsites, zowel gratis als betaald. De meeste sites zijn algemeen bekend en staan bomvol met profielen. Zoeken  naar een speld in de hooiberg vind ik persoonlijk. Toch zijn er wel leuke datingsites die me wél aanspreken. Een voorbeeld daarvan is Parship.

Parship
Het grote verschil met de andere datingsapps is naar mijn idee de leeftijd en de stijl. Op Parship vind je vooral hoog opgeleide mensen ouder dan 30+. De site is niet gratis. Dat is dan ook direct de reden waardoor de mensen op deze site meer op zoek zijn naar een serieuze relatie. Dit in tegenstelling tot de bekendere swipe apps, wat voor mij persoonlijk vaak als een vleeskeuring voelde. Dit gaf de moed in het daten of willen leren kennen van nieuwe mannen wel op. Bij Parship krijg je partnervoorstellen aan de hand van een ingevulde persoonlijkheidstest. Je kunt dan beter zien of iemand wel/niet bij je past, gebaseerd op je wensen en ervaringen. Lang chatten doe ik zelf niet. Je kunt dan verliefd worden achter je laptop, terwijl de persoon in de realiteit heel anders blijkt. Dit kan je voorkomen door sneller af te spreken.

Daten als alleenstaande ouder? Doen!

3. De eerste date

Zeker als je iemand nog niet kent, is een eerste date super spannend. Dit geldt voor jou, maar ook voor de ander! Belangrijk is dat je gewoon gaat genieten! Trek mooie kleding aan waarin je je op je  gemak voelt en probeer te ontspannen. Zorg voor goede oppas voor je kind, zodat je je daarover geen zorgen hoeft te maken tijdens de date.

Wees jezelf
Het is niet erg als je eerst verlegen bent. Dit kan je van tevoren eerlijk aangeven als je dat wilt. Als het nog niet ter sprake is gekomen, vertel het dan wel tijdens de date: je hebt een kind. Het scheelt veel gedoe als je direct eerlijk bent. De kans bestaat dat de ander niet verder wil met iemand die al een kind heeft. Jammer dan! Dan verspil je je kostbare tijd ook niet aan. Je hoeft je kind niet centraal te zetten tijdens de date, maar het benoemen is wel zo fair.

Toon interesse
Als het lekker loopt, gaat dit vanzelf. Durf vragen te stellen. Zo laat je merken dat je de ander interessant vindt. Niets zo killing als wanneer de ander alleen over zichzelf praat.

Drankjes
Super gezellig om in het weekend in een leuk cafeetje af te spreken, maar pas op dat je niet flink aangeschoten of dronken raakt. Dit kan verkeerd overkomen, maar het risico op een eenmalige leuke avond (eindigend in bed) neemt ook toe. Dit is niet erg als jullie dit beiden willen, maar over het algemeen loopt dit niet vaak uit op een relatie. Doe wat goed voelt voor jullie.

Daten als alleenstaande ouder? Doen!

4. Na de date

Vond je de date leuk of wil je het hierbij laten wat jou betreft? In beide gevallen: wees eerlijk en leg uit waarom je wel of niet verder wilt. Vinden jullie elkaar leuk, dan kan je nog een keer afspreken. Het tempo heb je zelf in de hand. Je hoeft niet direct je hele toekomst samen uit te stippelen. Als alleenstaande ouder heb je nou eenmaal andere prioriteiten, dus je mag het écht rustig aan doen als je dat wilt.

Twijfels
Twijfels kunnen diverse redenen hebben. Vertelt je intuïtie dat het niet goed voelt of zijn je zenuwen en angst-om-iets-nieuws-aan-te-gaan de reden van je twijfels? Onderzoek dit voor jezelf. Misschien ben je er nog niet aan toe, misschien vond je de ander echt niet leuk genoeg. Durf te leren van dates.

Voelt iets niet goed, dan is daar vaak een reden voor. Jij bepaalt wat goed is voor jou… En voor je kind, want als alleenstaande ouder is dat niet compleet los van elkaar te zien. Veel succes!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Oct 2016

Hoi Kim,Wat een handige blog! Ook ik spreek nog vaak met mensen die tegen dit probleem aanlopen. Het zoeken naar een nieuwe liefde na een scheiding is erg lastig. De tips die je hier beschrijft kunnen hier denk ik wel een goede bijdrage aan leveren. Vooral bij vaders of moeders waar het vaak al lang geleden is dat ze op zoek zijn geweest. En deze soms daten nog opnieuw of helemaal moeten uitvinden. Ik hoop dat er nog een vervolg komt op deze blog, want hoe nu verder? Mocht er uiteraard een leuke klik zijn :).Groet,Wim

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Oct 2016

Een goed idee, ik zal het onthouden. Wie weet ;)

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Oct 2016

Helaas zijn de oppaskosten te hoog om lekker actief te daten! Maar eens met de inhoud van het artikel!

Reactie plaatsen