De authenticiteit van digitaal communiceren
09 februari 2017 
3 min. leestijd

De authenticiteit van digitaal communiceren

Ja, maar op WhatsApp hebben we het altijd zo leuk!’ Ik hoor het mijn collega nog zo zeggen. Vlak voor haar scheiding. Want eenmaal thuis op de bank kwam er geen woord meer uit, klaagde ze.

Begin augustus begon ik weer met daten. Het fenomeen online dating deed z’n intrede in mijn belevingswereld. Al gauw ontstonden de eerste contacten. Eerst voorzichtig wat berichtjes uitwisselen en bij wederzijdse interesse werden er telefoonnummers uitgewisseld. Om te WhatsAppen, te chatten, om elkaar wat beter te leren kennen.

De authenticiteit van digitaal communiceren

Nou, inmiddels ben ik ervan overtuigd dat je toch gewoon zo snel mogelijk met iemand moet afspreken. Even in iemands ogen kijken of zijn stem horen.

Want via WhatsApp hoor je niets en zie je ook geen non-verbale communicatie. Ook die ‘old-school’ aantrekkingskracht is natuurlijk niet voelbaar via WhatsApp. Je kunt wel allerlei andere dingen zien op internet en via digitaal contact. Maar ook dat is niet altijd even authentiek ben ik inmiddels achter. Meerdere keren had ik ontzettend leuk contact met iemand via Messenger of WhatsApp. Het is ook echt superspannend om een berichtje te krijgen van die ene leuke man. Je voelt je ook speciaal en je wilt ook graag geloven dat dit ‘m toch echt is.

Maar soms word je ook heen en weer geslingerd tussen de realiteit en de digitaliteit. Je wilt zo graag en daardoor creëer je je eigen plaatje.

Des te groter de desillusie als de realiteit weer op komt dagen. Maar dan blijkt degene zich toch iets anders voor te doen in de digitale wereld dan in de echte wereld van vlees en bloed. Ik heb mannen ontmoet die in minder dan 24 uur wel dertig kilo waren aangekomen. Ook waren ze erbij die opeens hun haar hadden verloren. Of minstens tien jaar ouder waren dan ze daadwerkelijk hadden vermeld op hun datingprofiel. Ik was daar niet blij mee. Oppervlakkig? Misschien….. maar toch voel je je een beetje bij je neus genomen. Belazerd, voorgelogen zeg maar.

Het verbaast me ook wat sommigen durven te vragen of zeggen. Over je uiterlijk, over seks, over je financiële situatie. Alsof er geen grenzen zijn aan wat je kunt vragen aan iemand die eigenlijk een vreemde voor je is. En het gezeur en gedram over foto’s. Foto’s waarvan iedereen ook wel weet dat je ze eigenlijk niet moet versturen aan iemand die je helemaal niet zo goed kent. Foto’s die je zelfs niet aan je moeder wilt laten zien.

De authenticiteit van digitaal communiceren

En soms is communiceren via WhatsApp het enige dat lukt. Want ik heb inderdaad contact gehad met mannen waarmee communiceren via WhatsApp ontzettend leuk en natuurlijk ging. Maar in een echt persoonlijk gesprek konden ze maar niet op hun woorden komen. Hun brein werkte niet sneller dan de vingers konden typen. Of ze konden alleen maar zenden over hun eigen belevenissen. Vragen naar mijn leven dat kwam dan niet eens in ze op.

Kortom, er is een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan. Internet biedt een heleboel mogelijkheden om in contact te komen met mensen die je anders nooit zou ontmoeten.

Maar of dat in iedere situatie nu een verbetering is, daar moet ik ‘nee’ op antwoorden. Gelukkig zijn er op internet vele informatiebronnen en ook leuke en veilige plekken zoals de community van Happy Single Moms. Daar zit ik op dit moment dan even liever.

Zie ook: Daten als alleenstaande ouder? Doen!

Wat doe jij liever? Langer communiceren via WhatsApp of spreek jij ook liever sneller af?

Over de schrijver
Reactie plaatsen