De date met een
09 april 2017 
6 min. leestijd

De date met een "HSP" vader

Het valt allemaal niet mee als single dad. Je bent hoog sensitief oftewel HSP en je wil je begeven op het pad van de liefde.

Er zijn boeken vol mee geschreven en internet staat vol met testen over hoog sensitiviteit. Voor mensen die niet bekend zijn met HSP even een korte uitleg. Sensitief betekend dat je alles verhoogt waarneemt. Wat houd dit dan in? Voor de “buitenwereld” betekend dit voornamelijk dat ik lastig ben wat eigenlijk wil zeggen dat eigenlijk mezelf nogal lastig vind. Voor de duidelijkheid stelde ik dus het volgende lijstje maar even samen:

  • Vaak het idee krijgen: Ben ik nu gek ben of is het dat een ieder ander niet spoort.
  • Zo hypergevoelig zijn dat sokken aantrekken een ochtendritueel is. Die verdomde naadjes ook.
  • Zo verlegen zijn dat ik vaak mezelf niet eens durf aan te kijken.
  • Vreselijk humeurig en prikkelbaar kunnen zijn.
  • Ik ben vaak gewoonweg niet vooruit te branden.
  • Bij het zien van Bambi in janken uitbarsten.
  • Ik ben uitsluitend serieus. (best saai dus)
  • Waarom kan ik nu nooit eens kiezen?

Als HSP-er heb ik het dus eigenlijk best zwaar. Anderen begrijpen mij niet en dat is toch wel een vereiste. Structuur is in mijn leven nog niet uitgevonden en als er al een handleiding voor is om dit te leren, snap ik er gewoon helemaal niets van.

Zo had ik eens drie maanden een vriendin die ook HSP is. Een geweldig gevoelig mens waarbij ik van de ene in de andere verbazing viel. Zo weet ik nog dat ik haar badkamer binnen liep en een stapel met bakken zag staan. Hier bleek haar wasgoed in te zitten. Voor zover ik mij weet te herinneren waren het er zes.

Elke bak was gelabeld met een kleurcode om haar was te organiseren. Alles in huis was gericht op orde want geen orde in huis was geen orde in haar hoofd. Ze had lijstjes. Overal lijstjes. Ze had zelf lijstjes om lijstjes bij te kunnen houden. Ik werd er gek en onrustig van want alles was gelabeld maar dan ook alles.  Hoe kan je nu zo alles onder controle willen hebben dacht ik vaak. Wat er eigenlijk wezenlijk aan de hand was dat was het volgende: DAT WIL IK OOK!!!!!

De date met een

Bij mij thuis staan de thee doosjes uit de supermarkt gewoon in de kast. Ja, ook de lege. De theedoos op tafel is er meer voor de sier en bijna altijd ongevuld.

Bij haar zijn wij eens samen een uur bezig geweest om haar houten theedoos te vullen. Dit gebeurde uiterst zorgvuldig en met de grootste precisie.

Om even op die lijstjes terug te komen. Ik maak echt wel eens een lijstje. Dit dan meestal op advies van iemand anders of van de zoveelste psycholoog die ik heb versleten en die, na mijn behandeld te hebben zelf met een burn out de ziektewet in kon. Maar lijstjes werken voor mij gewoon niet omdat ik, of vergeet op mijn lijstje te kijken of gewoon mijn lijstje kwijt ben.

Ik kan mij dan een dag lang opvreten over het zoekgeraakte lijstje en er aan het eind van de dag achter komen dat ik weer niks heb gedaan. Alleen door dat verdomde lijstje die mij juist structuur en regelmaat moest gaan geven. Wat nou, structuur en regelmaat. Dat lijstje zorgde er juist voor dat de chaos nog groter werd dan voorheen.

Voor de rationele mens even het volgende: Mocht je daten met en HSP persoon zoals ik. Denk dan niet dat ik een of andere ziekte heb. Geloof mij, dat denk ik vaak zelf al genoeg. Mijn “bewustzijn” is soms meer een kwelling dan een zege. Mijn HSP is namelijk gewoon een karaktereigenschap van mij die net even anders is dan wie jij bent. Ik sta stijf van de positieve eigenschappen zolang jij ze als  rationeel mens maar wil zien. Ik kan zelfs tegen je zeggen dat ik het idee heb (zelfs zeker weten) dat ik jou al jaren ken. Wat wil je nog meer, rationeel mens. Je date dus met een bekende en je hoeft eigenlijk niet heel veel over jezelf te vertellen. Je kan mij als hsp alle ruimte geven om mezelf aan jou voor te stellen en dit zal ik dan ook graag doen.De date met een

Ook de inrichting van mijn huis is een uitgebalanceerde ruimte waarin rust en creativiteit ultiem in balans is. Date je bij een HSP thuis dat zal de geur van wierrook en geurkaarsen je overweldigen. Dit in combinatie met een uitgebalanceerde verlichting zal jou absoluut het gevoel geven dat je “thuiskomt”.

Neem (als man) wel je eigen koffie mee en suiker want zeker de HSP vrouw drinkt uitsluitend groene kruidenthee en leeft suikerloos.

Is het een rommeltje in huis bij de HSP zeg daar dan zeker niets van want het is een afspiegeling van wie hij/zij is. Is het namelijk rommelig in huis dan is het ook rommeling in het hoofd dus benoem dit nooit want de HSP zal zich enorm afgewezen voelen. Staat alles in huis keurig op zijn plek en is alles spik en span dan kan je er vanuit gaan dat je met een stabiele HSP-er te maken hebt. (in ieder geval: voor dat moment).

Dan zijn er de rationele mensen en die zijn niet onze “beste vrienden” omdat ze alles zo zwart/wit kunnen zien. Kunnen HSP-ers dan niet rationeel zijn? Natuurlijk wel. Alleen weten ze dit vaak niet van zichzelf of ze geven zichzelf niet de ruimte. Ze leven in twee werelden. Op het werk kunnen we best rationeel zijn (vaak met behulp van de vele lijstjes) en in ons privéleven duiken we in ons gevoelsleven. (soms ook omgeven door lijstjes)  De garantie die je krijgt in de omgang met een HSP is dat je de dingen die je samen beleefd erg diep gaan, heel erg diep.

Hoe mooi zou het dus zijn dat ik als HSP man in relatie zou zijn met een HSP dame. Alles is dan intens in het kwadraat. We begrijpen elkaar, we kunnen hele diepe gesprekken voeren, fysiek zullen we de ultieme samensmelting beleven, we kunnen samen de stilte verkiezen om prikkels te ontlopen. Ook op het emotionele vlak zullen we elkaar begrijpen omdat we constant elkaar aan zullen voelen. We kunnen dus samen lachen, huilen en ja, zelfs de ruzie’s zullen gewoon leuk kunnen zijn omdat we dezelfde taal spreken.

Voorlopig geniet ik nog maar even van het single zijn omdat ik mij besef dat een relatie met mij als gevoelige man nu eenmaal geen makkelijke opgave is…. Waarom weet ik dat? Nou, heel simpel. De relatie met mezelf loopt nu eenmaal ook niet altijd vlekkeloos.

p.s Dit bovenstaande is zowel op waarheid gebaseerd als ook met een cynische ondertoon. Neem dus niet alles TE serieus. En ook dat is alweer een opgave voor de rasechte HSP.

Heb jij wel eens een date met een HSP man gehad?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Apr 2017

Geweldig Peter! Mooi beschreven en herkenbaar (moet ik me daar dan weer voor schamen?) Bedankt!

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Apr 2017

ik schaam mij niet voor zoveel meer... :)

Reactie plaatsen