De eerste schooldag na de vakantie
24 augustus 2015 
2 min. leestijd

De eerste schooldag na de vakantie

De eerste schooldag na de vakantie…. De kinderen uit Noord-Nederland zijn inmiddels alweer een weekje naar school en de kindjes van Midden-Nederland gaan vandaag weer naar school. Hebben (/hadden) jouw kid(s) er zin in om weer naar school toe te gaan? Hieronder twee filmpjes van jongetjes die het wel even moeilijk vonden… 

https://youtu.be/Fd0nDH993UY

Dit jongetje vertelt eerst nog stoer over zijn moeder die hij niet mist en dat hij erg veel zin heeft om naar school te gaan. Maar binnen enkele seconden wordt het hem toch te veel en barst hij in tranen uit… 

En nog eentje uit de oude doos waarbij de verslaggever een toch wel erg gevoelige vraag stelde. Ook dit jongetje houdt het daarbij niet droog…. 

Vindt jouw kindje het ook lastig om weer naar school te gaan? We geven je hieronder 3 tips om het wat gemakkelijker te maken: 

1. Benoem het gevoel

Dit is heel belangrijk, om welk gevoel het ook gaat. Met het benoemen van het gevoel van je kind, geef je namelijk aan dat je dit gevoel serieus neemt. Geef vervolgens aan waarom het belangrijk is dat je kind naar school moet. Bijvoorbeeld “je wilt toch later graag piloot worden? Om piloot te worden moet je eerst naar school gaan, anders mag je later niet vliegen. Alle piloten die vliegen zijn eerst naar school gegaan.” Pas het ‘waarom’ aan op een situatie die past bij jouw kind en die je kind leuk vindt. 

2. Straal vertrouwen uit

Laat je zelf niet van de weer brengen wanneer je kind niet naar school toe wilt, een kind voelt dat namelijk en zal nog meer aan je gaan trekken. Zorg ervoor dat jij de touwtjes in handen hebt zodat er geen tijd gerekt kan worden en er geen drama van het afscheid gemaakt wordt (hoe langer jij blijft rekken, hoe groter het drama wordt). Op het schoolplein ben jij dus een sterke moeder en pas wanneer je kind uit zicht is, mag jij je traantjes pikken (want ook dat mag best)!

3. Praat na school

Vraag je kind wat ie allemaal gedaan heeft en laat je enthousiasme daarin merken. Maak hier een speciaal momentje van, bijvoorbeeld na school bij een kopje thee of bij het avond eten. Laat je kind praten en vertellen over de leuke (maar de niet-leuke dingen mogen natuurlijk ook benoemd worden) dingen die hij/zij heeft gemaakt en laat merken dat je trots op hem/haar bent!

Heb jij er ervaring mee dat je kind niet naar school wilt? Hoe los jij dit op? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen