De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap
26 september 2019 
3 min. leestijd

De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap

Graag wil ik me aan je voorstellen. Ik ben Nancy, 34 jaar en sinds een paar maanden moeder van Melle. Melle is geboren door middel van KID. Dit betekent: Kunstmatige inseminatie donorzaad. Ik ben dus een BAM, een bewust alleenstaande moeder. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is dit niet over 1 nacht ijs gegaan. Hier is een heel proces aan vooraf gegaan. Daarom deel ik graag met je de eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap.

Ik heb niet altijd een kinderwens gehad.

Ik was de vrouw die wel kwam op kraamvisite, maar de baby liever niet vasthield. In die tijd was ik nog veel aan het feesten en vond ik kinderen een ver van mijn bed show. Maar ja, hoe ouder ik werd, hoe meer het toch begon te kriebelen. Helemaal toen ik de 30 bereikte en 3 dagen later ook nog tante werd van een geweldig neefje. Het moment dat mijn zus me vroeg of ik mijn neefje voor het eerst wilde vasthouden weet ik nog goed. Wat een geweldig gevoel was dat! Ik, die normaal baby’s ontweek, wilde dit jochie niet meer loslaten. Na dit bijzondere moment, ben ik gaan uitzoeken wat mijn opties waren.

Die prins op het witte paard had nog steeds vertraging dus ik moest het zelf doen.

De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap

De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap

Zo ben ik op het pad gekomen van BAM. Hiervoor kom je niet zomaar in aanmerking. Ik heb meerdere gesprekken gehad in het ziekenhuis. Ze willen nagaan of je het wel aankan. Logisch, maar ik heb soms echt wel gedacht iemand mee nemen vanuit de kroeg is makkelijker! Maar goed dit wilde ik niet voor mezelf en al helemaal niet voor mijn kind. Dus ik heb alle gesprekken doorstaan en ik kreeg groen licht.

Toen begon het lange wachten. En nog eens wachten. En nog eens wachten.

Totdat ik het wachten zat was en via “Cryos” heb besteld. Dit was toch wel een aparte ervaring. Begrijp me niet verkeerd, online shoppen is mij niet onbekend. De PostNL man kent mij bij naam en als hij me op straat tegenkomt geeft hij zelfs nog pakketjes af. Je kan op de site van Cryos op van alles filteren en er is zoveel keuze.

Filteren totdat ik de perfecte spijkerbroek had gevonden oké, maar voor een donor voor mijn kind is dat toch wel erg bizar.

Nadat ik de uiterlijke kenmerken die ik graag in mijn kind terug zou willen zien, ingevuld te had, hield ik nog veel teveel donoren over. En ja, wat doe je dan…? Ik heb toen besloten om op bloedgroep te selecteren. Hier kwam vervolgens nog maar 1 donor uit naar voren die ook nog een studie volgt in dezelfde richting als waarin ik werk. Match made in heaven!

Na de 2e poging had ik op maandagmorgen om 4.45 uur een positieve zwangerschapstest in mijn handen. 

De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap

De eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap

Ik had uiteraard eerder getest, zo ongeduldig als ik ben en die was negatief. Maar ik werd hierna maar niet ongesteld. Die maandag mocht ik pas testen vanuit het ziekenhuis. Vandaar het vroege tijdstip, want ik hield het niet meer. Gezien mijn traject, had ik verwacht dat ik door het dolle heen zou zijn. Helaas was dit niet het geval.

Op het moment dat ik me besefte dat ik zwanger was, sloeg het echt in.

Niet zozeer de angst om alleen een kind op te voeden, maar meer dat iedereen zou weten dat ik zwanger was van een donor. Het is immers iet een standaard zwangerschap. En alles wat niet standaard is, daar hebben veel mensen wel een mening over. En ja op dat moment dacht ik alleen ben ik hier wel klaar voor?

In mijn volgende blogs, vertel ik je meer over de eerste stappen naar het bewust alleenstaande moederschap.

Liefs Nancy

Ps: ben jij ook BAM of wil je dat graag worden? Ik ben benieuwd naar je ervaringen, je kunt ze hieronder achterlaten. 

Over de schrijver
R
Door

R

op 28 Sep 2019

Leuk zou mijn verhaal ook wel willen vertellen.

Happy Single Moms
Door

Happy Single Moms

op 29 Sep 2019

Leuk om te horen! Als je een mailtje stuurt naar info@happysinglemoms.nl, dan kunnen we er even contact over hebben!

Anne
Door

Anne

op 18 Oct 2019

Leuk om te lezen! Ik heb inmiddels contact met een eventuele donor. Wil het dus zonder tussenkomst van een kliniek of ziekenhuis proberen. Ik heb een zoontje uit een eerdere 'relatie' maar inmiddels daarvan al 3 jaar een alleenstaande moeder. Ik wil voor mijzelf nog een klein wezentje om liefde an te geven en voor mijn zoontje een broertje of zusje om mee te delen en te spelen.

Nancy
Door

Nancy

op 24 Oct 2019

Oh echt? Hoe gaat dat dan in zijn werk? Het lijkt me wel erg apart. Dat vond ik namelijk al op internet het opzoeken van een donor. In het echt lijkt me dat wel onwennig in het begin. Super stoer dat je in je eentje voor een 2e kind gaat

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down