De effecten van hormonen
12 augustus 2016 
4 min. leestijd

De effecten van hormonen

Vrouw zijn is best leuk! Je kan het zien als zwaar. Ja er moet veel , vooral als we kinderen hebben. “Mammoet”. Mam moet werken. Mam moet zorgen dat het huishouden draait. Mam moet zorgen dat de kids gelukkig zijn. Mam moet er goed uit zien. Mam moet sporten. Mam moet altijd vrolijk en positief zijn. Mam moet ook tijd voor zichzelf vinden om haar batterij op te laden! Maar dit alles kan je ook zien als een uitdaging! Ombuigen tot iets positiefs vooral als het dan toch weer is gelukt. Zo niet, volgende keer anders en beter. Alles komt goed! Een geliefde uitspraak al klopt daar niks van….

Veel dingen komen niet goed, worden alleen anders.

Wat als het nou echt even flink tegenzit? Mam is namelijk ook nog een vrouw met hormonen.
Ik zag hormonen nooit als een zwakte, iets waar je last van kan hebben, iets wat je hele doen op z’n kop kan zetten! Het is een krachtig iets weet ik nu, die hormonen.
Als mijn maandelijks ongemak er aan kwam, merkte ik dat aan mijn schoonmaak-lust. Alle hoekjes en kastjes werden gesopt, om vervolgens zeer onredelijk te reageren op kleine onbenulligheden: de zogenoemde moodswings.

forsaken-1273885_640

De effecten van hormonen

Totaal van de toren blazen als iemand iets doet of zegt wat niet kan. Normaal zou je rustig reageren maar nu giert alles door je lijf. Kan er na duizend keer zeggen niemand eens nadenken!?. Op zo’n moment nam ik gas terug. Oeh sorry, mama heeft haar maandelijkse bui weer! Opgepast…blijf maar even uit de buurt, dit duurt niet zo lang!
Anticonceptie zou daar bij kunnen helpen en alles een beetje reguleren. Bij dochterlief werkt het, haar puber uitbarstingen zijn ontzettend verminderd. Bij mij wilde het niet zo erg en na wat ik nu weet werd het zelfs alleen maar erger!! Tot aan het depressieve toe, bah.

Depressie was een woord dat niet in mijn woordenboek thuis hoorde. Dat was iets dat andere mensen hadden, daar las je over. Dit heb je niet zelf, zelf moet je namelijk altijd sterk zijn. Instorten kan niet want er zijn 2 heel bijzondere mensen afhankelijk van jouw gemoedstoestand. Positief zijn, dat helpt! Maar nee. Deze factor X bleef mij helaas niet bespaard.

Op het moment zelf had ik niet door, dat het aan de hormonen lag. Ik was niet langer me zelf, ging het liefs naar bed en aldaar lag ik te piekeren. Dan maar netflixen om alle negatieve gedachten uit te zetten. Gezellige dingen doen…nee hoor, bah. Slapen liggen hangen. Alleen het nodige doen. Werken en de voetbaltrainingen zorgden voor afleiding. Maar zodra de deur van m’n huisje dichtviel stortte ik weer in. Niemand zag het, niemand mocht het zien. Zo futloos, zo negatief… en nog erger: alleen het nodige doen voor de kids en niets meer dan dat.

 

Ik voelde me enorm schuldig en nog als ik er aan terug denk, maar ik ontkwam er niet aan. Ik kon het niet. Je doet alles op de automatische piloot.

Zodra de kans daar was ging ik liggen en hangen. Het liefst sliep ik alleen maar; zo knallend moe, moe ook van alle gedachtes. M’n hele leven kwam voorbij, alles werd tot in de puntjes overdacht en ik voelde me steeds rotter. Tegelijk voelde ik: dit ben ik niet, die negativiteit. Juist ik kon alles altijd positief ombuigen, maar zelfs met dat besef kreeg ik mezelf niet met beide benen op de grond.

Het was een eenzame tijd. Ik liet wel eens aan mensen terloops vallen dat ik niet goed in m’n vel zat, maar iedereen was druk met z’n eigen leven. Mijn kleine noodkreten werden niet gehoord en misschien maar goed ook, want eigenlijk wilde ik niets liever dan alleen zijn. Een goede vriendin die ik al een hele poos niet had gesproken, vertelde mij hoe slecht zij zich had gevoeld. Ze was een poos aan de prikpil geweest en gooide precies alle klachten er uit die ik zelf ook had!

sports-1564493_640

De effecten van hormonen

Wauw, echt waar? Lag mijn neerslachtige gevoel echt hieraan, aan een overdosis hormonen? Helaas had ik net m’n prikje gehad en moest ik het een poosje uit zitten voor er verandering kwam in mijn gevoel. Die tijd heb ik gebruikt om alles weer positief om te draaien en weer aanwezig te zijn. Dit kostte best veel energie maar bracht dat uiteindelijk ook weer op! Dubbel. Nu ik wist waar het aan lag kon ik er aan werken en dat pakte meer dan goed uit.

Ik kon weer lachen, plannen maken en vooral de sfeer in huis de boost terug geven die het tijdelijk even had verloren.
En nu ben ik weer terug . Sterker dan ooit. Vriendschappen verloren, en sommige zijn minder intens dan hiervoor. Sommige
dingen heb je niet in de hand, maar de kracht om nieuwe vriendschappen te sluiten en andere te verdiepen heb ik teruggekregen.

Het besef dat je maar 1 keer leeft en dat leven leeft zoals jij dat wilt en dat dat ook goed voelt, is erg
belangrijk geworden.

Voor mij betekent dat: mijn mooie kleine gezin gelukkig maken. Als ontlading heerlijk hardlopen en binnenkort zelfs nog actiever sporten, want ook dat was ik kwijt. Maar dankzij een nieuw hardloopmaatje heb ik dat weer teruggekregen. Het leven wordt weer leuk want de demonen van de hormonen-depressie zijn overwonnen!   Running Bee

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen