De hel die Avondvierdaagse heet
21 juni 2017 
2 min. leestijd

De hel die Avondvierdaagse heet

Tot groep 3 kon ik het uitstellen. Maar als het aan haar had gelegen, was mijn dochter al eerder meegegaan. Want haar beste vriendinnetje liep ook al een jaar mee. Er was geen ontkomen aan: de logistieke hel die avondvierdaagse heet.

Een jaarlijks terugkerend feestje. Eerlijk: het is natuurlijk hartstikke leuk en positief. Samen bewegen en een doel nastreven. Gezellig kletsen, rennen en liedjes zingen. De organisatie van onze wandelvierdaagse zorgt ieder jaar voor vier nieuwe, leuke routes langs de mooiste plekjes van en rondom onze woonplaats. Ook hadden we de hele week prachtig weer om te wandelen.

Na vier dagen wandelen die felbegeerde beloning. Een mooie, glimmende medaille en bloemen en snoep. Veel snoep. En ik? Ik kan ruim een uur heerlijk socializen met de mama’s en papa’s die ik normaal alleen vluchtig op het schoolplein tegenkom. De broodnodige lichaamsbeweging krijg ik zo ook nog eens.

Alles tegelijk

Maar o, o, o wat een georganiseer. Werken, koken, sportlessen, speelafspraakjes en alle andere toevalligheden die precies in de week van de avondvierdaagse voorbij komen: auto naar de garage, afzwemmen, excursie op het werk. En met een jonger kind dat nog niet meeloopt, wordt het er allemaal niet makkelijker op. Weken van tevoren ben ik druk aan het plannen en aan het regelen. Wat lukt wel en wat lukt niet? Wie kan er oppassen? Wanneer doe ik de boodschappen? En tussendoor moeten er nog nieuwe schoenen gekocht worden en een leuke cadeautje voor over de eindstreep.

Er is altijd hulp!

Gelukkig is opa dol op wandelen. Ook papa springt een avondje bij. De ene avond neem ik de dochter van een bevriende moeder mee. De andere avond kan ik carpoolen naar de stad met een ouder van mijn dochter. En de kinderen zijn blij verrast en enthousiast als er een broodje gebakken ei als diner wordt geserveerd. De sportclub ziet de bui ook al hangen en past de trainingstijden aan. Kortom, de lat ligt iets minder hoog dan normaal. Iedereen blijft lachen en stapt de hele week vrolijk door.

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter.

Alweer een kilometer van m’n schoenzool afgesleten

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter.

Alweer een kilometer van m’n schoenzool afgesleten

Als we voor de vierde keer na vijf kilometer de streep passeren en worden ontvangen met prachtige gladiolen voel ik me ook een winnaar. Niet om die 5 kilometer maar om die andere prestatie van topformaat. Moeders, je hebt het ook dit jaar weer gered.

Zie ook: Bonuskinderen. Alsof ze van mijzelf zijn.

Heb jij ook meegedaan met de avondvierdaagse samen met je kinderen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen