De kinderen weer naar school, dus de drukte begint weer!
16 september 2016 
4 min. leestijd

De kinderen weer naar school, dus de drukte begint weer!

Geweldig deze ochtend. Eindelijk zit ik heerlijk met een kop koffie achter de pc. Op de achtergrond hoor ik de machines draaien en voor eens heb ik de radio zelfs even uitgelaten. Heerlijk even die stilte om me heen. Een vriendin stuurt een tekst in de groeps-app:  ‘ Als iemand vraagt wat zijn mijn hobbys’,  zeg ik:  ik ben moeder, ik ga graag alleen naar de wc en douchen. Ik geniet van hete koffie, alleen! Stiekem moet ik lachen. Ik als 24/7 mam zit ik inderdaad even te genieten.

Terwijl vriendinlief een co-ouderschap heeft en veel meer vrije tijd!  Het waait weer weg want mijn gedachten dwalen door de afgelopen 2 weken, De kop is er af. Op facebook lees ik de tekst: ‘One positive thought in the morning can change your entire day’. Rustig denk ik daar over na, want in de ochtenden hier krijg ik vaak pas de positieve gedachten op het moment dat de kinderen de deur uit zijn. Zoonlief springt in de morgen druk in het rond, maakt enorm veel geluid en daagt dochter en mij erg graag uit en is slecht te corrigeren. Vlak voor hij de deur uit gaat, werken zijn medicijnen pas en ook pas dan valt er normaal met hem te praten.

Aan het einde van de kidsvakantie zag ik er eerlijk gezegd best tegen op. M’n agenda stond direct vol met afspraken. Psychiaters ( jawel, 2 stuks), gesprekken op scholen, info avond, orthodontist, tandarts, veel voetbaltrainingen en wedstrijden, tijd voor mezelf om te sporten, (huh, kan dat wel… ja het moet!) en oh ja…er moet ook nog gepoetst worden. En thuis moet het natuurlijk ook draaien! Hoe ging ik het allemaal voor elkaar krijgen?

Maar nu ik hier zo zit ben ik niet ontevreden. Mijn huis is netjes op orde door een schemaatje. Dat had ik in mijn hoofd en kon ik redelijk goed, tussen alle bedrijven door, tot uitvoer kon brengen. Erg fijn en daarom nu wat rusttijd.

Heel relaxed ben ik de drukte in gegaan en liep alles stap voor stap af. Hier en daar liep het nog niet helemaal soepel, altijd wel een factor X maar allemaal goed op te lossen. Natuurlijk gaat het thuis even mis als je zonder goede omgang-instructies een paar uur van huis bent voor een wedstrijd. Je snapt het al, knallende ruzie tussen broer en zus. Gelukkig kunnen sussen via de telefoon en bij thuiskomst een goed gesprek.

M’n dochter op haar hart gedrukt vooral zus te zijn, en niet mijn taken over te nemen, hoe lief ook bedoeld. Zoonlief laten weten dat hij inmiddels oud genoeg is om zelf verantwoordelijk te zijn voor z’n gedrag en dat hij geen oppas meer nodig heeft. Zijn zus is er voor de gezelligheid en meer niet. Ik zag de opluchting bij mijn dochter door het begrip dat ze kreeg, en m’n zoon groeide door het gevoel te krijgen eindelijk groot genoeg te zijn! Hmm, volgens mij had ik dit pedagogisch redelijk aangepakt.  Met beide kids heb ik dan gewoon apart contact, lang leve mobiele telefoons!

Alle andere factor x-jes…. Een snel gebakken appeltaart die al heel lang was beloofd aan de buurman valt ‘floep’ zo uit de oven…oeps, net nu ik de deur uit moet. Met toch wel heftige spierpijn gewoon weer naar een nieuwe sportles ( niet helemaal handig, echt goed bewegen gaat gewoon niet, haha), even op de fiets hierheen , daarheen,  oh laat ik meteen nog even de week-boodschap doen! Aaahh,  natuurlijk breekt het hengsel van de tas als je jonglerend met 4 tassen fietst! Zo vol zat ie toch niet?!fietslading3

Belangrijke mailtjes van school beantwoorden op het moment dat het eigenlijk niet kan, doe je gewoon. Natuurlijk  wil een vader van een ‘vriendje’ ( ik denk dat ze dat nooit echt zullen zijn)een ruzie uitpraten tussen zoonlief en een vriend ,terwijl het eigenlijk hier rust en bedtijd is. Maar ja het was behoorlijk nodig;  aan het einde van het gesprek beide jongens op het hart gedrukt dat ik de eerstkomende maanden geen ruzie meer wil horen…want het is gewoon echt stom. Beide jongens knikten braaf. Uhuh,  en alsof ik geloof dat dit ook word uitgevoerd zwaai ik ze uit. Ach voor nu rust, vooral voor op school, dus doel bereikt voor nu!

Een groot voordeel van druk zijn is dat je, als je ‘s avonds je bed in valt, vrijwel direct in slaap valt.

Dat de kittens midden in de nacht besluiten dat ze geknuffeld willen worden en je dus spinnend met hun kopjes in je gezicht wakker maken, of je teen die buiten de deken steekt als speeltje zien om op te kauwen, is niet eens echt erg. Zonder te hebben gepiekerd voor het slapen werd ik steeds weer uitgerust wakker voor de volgende hectische dag.

Het schiet door m’n hoofd: vandaag komt m’n blog online. Het is er een vol emoties over mijn jeugd. Ook daar was ik de afgelopen week even mee bezig geweest en al hangend hier achter de pc zie ik dat ik precies genoeg tijd heb om nog even rustig te douchen voor de volgende afspraken zich al weer aandienen en ik de fiets weer van stal mag halen.

Voorlopig houdt de drukte aan, en ik vind het goed. Ook daar geniet ik van! Ik voel me sterk en kan het aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen