De kracht van therapie na trauma's
02 september 2016 
4 min. leestijd

De kracht van therapie na trauma's

Werken aan jezelf is hard werken

De kracht van therapie na trauma's

De kracht van therapie na trauma’s

Ruim anderhalf jaar zit ik in een traject voor therapie. Iedere week een sessie van anderhalf uur. Intensief omdat het niet alleen even een tijdsinvestering is maar ik thuis ook aan de slag moet. Daarnaast is de combinatie met 24/7 zorg voor twee kinderen best pittig. Ik heb een aantal jaren geleden de keuze gemaakt om mezelf ruimte en aandacht te geven en het zoeken naar werk even achterwege te laten. Als mensen mij vragen naar wat ik doe, antwoord ik dat ik de laatste jaren heel hard aan mezelf heb gewerkt. In deze blog wil ik jullie iets vertellen over mijn ervaringen met twee vormen van therapie.

Exposure

Ik ben begonnen met Exposure. De eerste stap was het maken van een levenlsijn. Aan de ene kant legde ik stenen als symbool voor nare, traumatische gebeurtenissen. Kleinere stenen voor de kleinere dingen, grotere voor de heftige gebeurtenissen. Aan de andere kant bloemen maar heb ik zelf ook kaartjes gemaakt met foto’s en een korte beschrijving als symbool voor positieve en blije gebeurtenissen.

Door eigen foto’s te gebruiken, werd het ook echt mijn levenslijn. Met Exposure ging ik terug naar de nare gebeurtenissen en moest ik het verhaal steeds weer vertellen om zo de spanning af te laten nemen. De therapeute stelde dan ook vragen waarom een bepaald aspect mij dan zo raakte. Het niet gezien worden, me niet gehoord voelen kwam keer op keer terug. Toch bleek deze vorm van therapie niet voldoende te werken. Ik kan namelijk heel goed praten en door woorden bij mijn gevoel weg blijven. Daarom is er EMDR voorgesteld.

EMDR

De kracht van therapie na trauma's

De kracht van therapie na trauma’s

De eerste behandelingen met EMDR ging in de vorm van het volgen van de vingers van de therapeute. De eerste keer was bizar. Ik ben iemand die wil weten hoe het werkt maar ik kon alleen maar met verbazing constateren dat er iets gebeurde dat ruimte gaf maar verder niet. Daarna werd gekozen voor de vorm waarbij er een tl-lamp voor me werd gezet en ik de gekleurde bolletjes moet volgen.

Heel lang heb ik het uitgesteld om met de heftigste gebeurtenissen op gebied van huiselijk geweld binnen de relatie aan de slag te gaan. Mijn therapeute overtuigde me ervan dat het in mijn belang was om dit wel te doen. Omdat het mijn leven nog steeds teveel beïnvloed. Hierbij bleek alleen de lamp niet voldoende, ik kreeg tabs in mijn handen die trillingen geven. Het resultaat was dat ik voornamelijk mijn lijf bleef voelen.

Dus kwam er nog een koptelefoon bij en die tonen zorgden voor een doorbraak. De eerste keer ben ik een week er “ziek” van geweest. Ik voelde me beroerd, veel tranen, niets kunnen hebben. De laatste keer ben ik naar huis gegaan met spierpijn in mijn bovenbenen alsof ik deze heel hard had getraind in de sportschool.

Inmiddels werk ik nu al drie sessies aan een specifieke gebeurtenis en gaat stukje bij beetje de spanning naar beneden. Merk ik hoe diep ik dingen heb weggestopt. Moet ik door een proces van acceptatie, onder ogen zien wat er is gebeurd. Kom ik erachter dat ik het nog steeds erg mag vinden wat er is gebeurd maar dat de kern is dat ik het een plek geef. Dat ik op dat moment niet anders kon en niet in staat was om iets te doen.

Wow, wat een kracht

De kracht van therapie na trauma's

De kracht van therapie na trauma’s

Bij die ene gebeurtenis zie ik mezelf steeds als verlamd staan, niet in staat ook maar iets te doe
n. Ik heb mijn gevoelens zo diep weggestopt maar de laatste twee keer kom ik heel kort bij een gevoel van verdriet, van boosheid. Schuldgevoel, machteloosheid. Boos op ex op wat hij mij aandeed, boos op mezelf omdat ik niets deed. Tranen lopen over mijn wangen. Ik voel allemaal pijntjes, spanning in mijn lijf, heb ik het gevoel “weg” te zijn. Alsof ik achter mijn lijf zit.

De laatste twee sessies voelde ik echter ook nog iets anders. Iets waar ik van onder de indruk was……… “wow, wat een kracht”. Ik omschrijf mezelf altijd als een doorzetter maar dat ik zoveel kracht in mij heb. Een kracht waarvan anderen al vaker hebben gezegd deze bij mij te zien. Deze kracht heb ik gevoel. En het is met deze kracht dat ik nieuwe stappen ga zetten, het is deze kracht die mij vertrouwen geeft.

Hartegroet,

Mathilde

Wat knap van  Mathilde dat ze weer zoveel vertrouwen krijgt in zichzelf! Herkenbaar voor jullie? Deel het met ons en laat een reactie achter!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Sep 2016

heel herkenbaar. Ik volg ook EMDR therapie. Wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb. het is lastig uitleggen hoe het werkt, en de mensen die ik het vertel kijken me aan; naar lampjes kijken??? en dat helpt? JA dat helpt! en inderdaad, wat een kracht!

Reactie plaatsen