De nieuwe fase van feestdagen
23 november 2016 
3 min. leestijd

De nieuwe fase van feestdagen

De feestmaanden zijn weer begonnen. Die beginnen in onze familie al begin november.
Omdat ik echt een talent heb voor plannen, zijn mijn eerste twee zoons een dag na elkaar jarig. Sterker nog, als ik de tweede 6 uur langer had ‘opgehouden’, waren ze tegelijk jarig.

Ik was altijd bang dat ze dat vervelend zouden gaan vinden maar niets is minder waar.
Het was gewoon twee dagen feest en de kinderfeestjes werden gecombineerd. Tussen de twee jongens zit maar twee jaar en ze vonden ’t prima om de feestjes met elkaar en elkaars vriendjes te vieren. Iedereen kwam bij ons over de vloer dus ze kenden elkaar goed.
Eén keer per jaar een groot ‘jongensfeest’.

Sinterklaas

Hadden we dat achter de rug, kwam Sinterklaas. Met z’n allen naar de intocht en natuurlijk héél veel cadeautjes.

Ik weet nog dat m’n man een keer Piet speelde op de school van de kinderen. M’n dochter kwam helemaal verontwaardigd thuis.
”Ze zeiden op school dat Piet mijn vader was. Maar ik heb gezegd dat dat helemaal niet kan. Dat ie gewoon voor zijn eigen klas staat”.
Ja hoor kind, ze hebben ’t allemaal mis… Zo aandoenlijk.

De Sint was amper uitgezwaaid of dochterlief was jarig. Net een zak vol cadeautjes gehad en dan weer iets nieuws bedenken voor haar verjaardag. Ik geef ’t je te doen.

In de aanloop naar kerst moest dan nog een kinderfeestje gepropt worden want ná alle drukte had ik daar echt de puf niet meer voor. Dan was het fijn dat alles weer ‘gewoon’ werd.
Ergens daar tussenin was ik zelf ook jarig. Gelukkig kon ik dat afdoen met een taartje eten met de kinderen.

Het was een hele opluchting dat kind nummer 4 zich in het voorjaar aandiende. Nog één erbij in die periode was niet te doen!

Ik heb enorm genoten van alle drukte. Kon me totaal geen voorstelling maken van hoe het zou zijn met volwassen kinderen.

Ze vieren nu hun verjaardagen in hun eigen huis. Ik mag op de koffie komen en blijven eten. Of ze vieren het niet en ik breng alleen even een cadeautje. Het gaat zoals zij ’t willen.

De feestdagen vieren we met elkaar. Daar vragen ze ook om. Alsof dat echt zo hoort. Extra fijn als ze allemaal tegelijk thuis zijn.

Naar de intocht van Sinterklaas ga ik omdat ik het leuk vind de blije koppies van m’n kleindochters te zien. En cadeautjes kopen voor in de zak blijft een feest!
Een kerstboom hoeft alleen als ik er zelf zin in heb en ik mag eindelijk zelf kiezen wat er in komt te hangen!

Rond deze tijd van ’t jaar valt het me extra op hoe rustig het is in huis en in m’n hoofd. Lang niet zoveel te regelen en te bedenken.

Screenshot_2016-09-05-18-21-47-1
Hoewel ik nog steeds voor een deel ‘zorg’ is het allemaal heel anders. Er is vooral heel veel ‘genieten’.
Het is een nieuwe fase waar je je van tevoren echt geen voorstelling van kunt maken. Maar ’t is wel een hele mooie…

Hoe vier jij je feestdagen? Deel het met ons en laat een reactie achter

Over de schrijver
Reactie plaatsen