De Sinterklaasintocht
24 november 2016 
2 min. leestijd

De Sinterklaasintocht

12 November 2016, nog meer dan ooit tevoren klopt ons hart vol verwachting voor de intocht van Sinterklaas. Daar waar de kindjes met een beetje schmink, een pietenmuts en een tekening staan te springen bij ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en hoopvol de haven uitstaren om te kijken of de stoomboot vol cadeautjes er toch echt aankomt, staan op de achtergrond de volwassenen te ruziën over het uiterlijk van de pieten. Het gaat zelfs zover dat er extra politie ingezet moet worden en er aanhoudingen verricht moeten worden omdat ze zich zelfs niet aan de regels van een demonstratie kunnen houden.

Ik heb zomaar mijn vraagtekens of deze demonstranten zich echt gediscrimineerd voelen door het uiterlijk van zwarte piet.

Ik kan me namelijk best voorstellen dat er mensen zijn die zich gediscrimineerd voelen door het uiterlijk van zwarte piet. Het is ook niet aan mij en aan anderen om een oordeel te hebben over hun gevoel. Dat wil je zelf ook niet…

Door de jaren heen heeft het feest sowieso al wat aanpassingen gehad. Dat hoort ook bij de tijd natuurlijk. Dus hoe gek is het om het uiterlijk van zwarte piet een klein beetje aan te passen. Het gaat maar om een kleurtje, toch?

sinterklaas

Zo is de roe, een bosje takken, waar stoute kinderen klappen mee kregen, al jaren verdwenen. Ik kan me niet herinneren dat we daar ooit een discussie van gemaakt hebben. Of het zakje zout, ook bedoeld voor stoute kinderen. Dan kregen lieve kinderen pepernoten in hun schoen en was je niet lief geweest, vond je een zakje zout. Was ook geen probleem dat die werd verbannen uit het feest. Het gekke is dat we de kinderliedjes nog niet aangepast hebben naar 2016. We zingen nog steeds uit volle borst ‘wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’.

Nog nooit zoveel vragen van kleine kinderen bij het zingen van sinterklaasliedjes. Kaatsballen in een net, wie kent ze niet, en ‘ja gewis, dan kwam hij wel’. Iemand al uitgelegd wat ‘gewis’ is??

Waar het verhaal vandaan kwam dat stoute kinderen in de zak meegenomen werden naar Spanje, weet niemand. Ik vond het altijd wel een aantrekkelijk idee als kind. In mijn beleving woonde de Sinterklaas in Spanje in een walhalla vol cadeautjes met altijd mooi weer. Niet naar school, wonen tussen de zwarte pieten, ja hoor, ik tekende ervoor!

12 November 2016, het lijkt wel of mensen meer dan ooit gericht zijn naar anderen en naar de buitenwereld. Boos en gefrustreerd, over zwarte piet, over het sinterklaasfeest, over de verkiezingen in Amerika, over onze eigen politiek, over van alles. Maar hee, hoezo laat je je zo boos maken en frustreren?  Er gaat toch ook heel veel wel goed, meer dan dat er niet goed gaat. Laten we onze aandacht wat meer op onszelf richten, en de dingen die wel goed gaan. Dan is die hele discussie over dat kleurtje van piet over een poosje niet meer interessant.

Kijk naar die blije kindersmoeltjes, die vol verwachting hun schoentjes zetten en blij zijn met alles wat erin zit. Tenminste, dat hoop ik dan maar in deze tijd…

En laten we vooral niet vergeten waar Sinterklaas ooit voor gekomen is. Toen nog beschermheilige, die de arme kinderen zijn eten en geld gaf. Dus vergeet de kleur van die pietjes, en kijk ook even om u heen op het moment dat u de schoentjes van uw kinderen volstopt met cadeautjes en op 5 december de jutezakken laat aanrukken vol speelgoed.

Er zijn ook heel veel kinderen waar de schoentjes leeg blijven en waar sinterklaas de voordeur voorbij gaat….wees lief voor elkaar!!

Over de schrijver
Reactie plaatsen