De spermabank
27 oktober 2015 
5 min. leestijd

De spermabank

De eerste keer op de site van een donor spermabank wist ik niet wat ik zag! Waar ben ik beland, wat is dit? Heb ik de verkeerde site ingetypt? Is dit een grapje?

Weer het papiertje erbij gepakt met de snelle krabbel van mijn huisarts erop, zou ik zijn handschrift dan toch niet helemaal ontcijferd hebben? Ja, toch wel dus, na zorgvuldige controle weet ik het zeker. Dit is geen datingsite, maar de site die ik nodig heb om de donor te vinden voor mijn toekomstige kindje, de spermabank.

spermabank 1Na vijf minuten kijken toch maar weer gauw afgesloten, het voelt nog een klein beetje onwennig. Weer iets om even te laten bezinken. Eigenlijk had ik hetzelfde gevoel toen ik voor het eerst op een datingsite zat, toen vond ik het ook maar raar en onwennig en toegegeven, dat was ook niet helemaal mijn ding. Niet op dat moment in ieder geval. Nu is het wel mijn moment. Niet voor een date, maar voor een donor!

Dan toch maar weer de computer aan en weer eens kijken. Hoe werkt het nu precies? Waar kan ik allemaal uit kiezen?

Mijn eerste keus is niet zo moeilijk, anonieme donor of niet-anoniem. Ik wil mijn toekomstige kindje later wel de mogelijkheid geven om zijn of haar donor op te speuren.

Mocht hij of zij een beetje op mij gaan lijken, dan weet ik wel zeker dat de donor gevonden moet gaan worden. Al is het alleen maar voor het geval hij/zij als eventuele lastige puber dwars gaat liggen… zoveel zelfkennis heb ik nog wel. Daarnaast is het in Nederland tegenwoordig verboden om anoniem te doneren, maar hoe dat dan zit als je het donorsperma vanuit het buitenland haalt… Dat kan namelijk. Ik kom er in mijn volgende blog op terug.

Ik kan de volgende opties aanvinken: huidskleur, bloedgroep, lengte en het gewicht, kleur van de ogen en van de haren… Nu zijn niet alle opties even moeilijk, sommige weet ik zo aan te klikken, bij andere denk ik iets langer na.

Wat maakt mij het nu uit of hij blauwe ogen heeft of bruine, groene of grijze…? En de haarkleur? Oké, liever geen zwart haar, maar voor de rest…

Dat zijn van die dingen wat ik wel zie als de kleine geboren wordt, ik ben al blij als het bij de geboorte haren hééft. Ik zou best graag een kindje met rood haar willen! Ik ben kapster en idolaat van de kopertinten. En wat is er spermabanknou mooier dan zo’n lief klein ondeugend kindje, met rood krullend haar en sproetjes… Maar ja, de andere kant van het verhaal, roodharigen zijn meestal wel erg blank en verbranden snel, is dit iets waar ik bewust voor wil kiezen of denk ik er nu téveel over na? Je kunt niet alles op recept aangeleverd krijgen natuurlijk.

Na alle voorkeuren te hebben ingevuld, een klik op enter en daar staan ze, de kanshebbers. Netjes op een rijtje. Dus een van deze namen zou ervoor kunnen gaan zorgen dat ik voor de tweede keer mama mag worden. Oké daar ga ik dan, ik klik een profiel aan en zie dat ik zijn stemgeluid kan afspelen. Doen dus, ik schiet toch wel een beetje in de lach, want het stemgeluid? Is dat nu echt zo belangrijk? Blijkbaar wel! Ik heb ontdekt dat ik wel graag wil weten wat het stemgeluid is, want ik zeg je eerlijk, ik zit ook niet op een hoog piepstemmetje te wachten.

Het is een donor, geen persoon waar je misschien ooit een relatie mee zou krijgen… Dat heb ik keer op keer goed in mijn achterhoofd gehouden, want stiekem ben ik geneigd om toch iets te kritisch te kijken. Hij houdt van dammen en badminton? Nou, die valt al af, ik wil een stoere voetballer of iemand die van bergbeklimmen houdt… Terug de realiteit in, want wat maakt het nu werkelijk uit wat iemands hobby’s zijn? Ik vind het heerlijk om in de winter in mijn vrije tijd te breien! Nou zeg dat op je eerste date en menig man zal ook afknappen. Haha, misschien is dat wel de reden zijn van mijn single leventje.

Na al die hokjes aangekruist te hebben kwam ik ook nog eens tot de conclusie dat de meeste donoren nog student zijn en dus vele malen jonger dan ikzelf.

Dat was toch echt weer even de druppel. Ik heb mijn computer gesloten, want dit moest ik even goed verwerken. Het is tenslotte alleen maar je donor, verder niks…

Ondertussen ben ik alweer enige tijd verder en heb ik al heel wat vaker op de site zitten rondzoeken. Ik ben gewend aan al die dingen die ik eerst zo raar vond. Nu vind ik ze normaal en zelfs fijn dat de mogelijkheid er is om zoveel opties te hebben. Ik heb zelfs al een paar opties waarvan er straks waarschijnlijk wel een gekozen zal worden. En ja, daar zit ook een roodharige bij…

Liefs Monique

Heb jij ervaringen met de spermabank? Je kunt je bericht hieronder achter laten. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Oct 2015

Hoi Monique Ik herken veel van wat je zegt, vooral als je de eerste keer gaat kijken voor een donor. Ik ben momenteel zwanger en sta eigenlijk op het punt van bevallen van mijn eerste kindje. Ik ben zwanger van een donor uit het buitenland, dit omdat een Nederlandse donor nog jaren kan duren. Soms vragen mensen wel eens maar ik vergelijk het altijd maar alsof je aan het winkelen bent bij de wehkamp, je kan uit best veel.opties kiezen. Ik wilde graag een donor met blond haar en blauwe ogen voor de rest maakte het me niet zoveel uit. Omdat hier de keuze nogal beperkt in was heb ik uiteindelijk gekozen voor een anonieme donor. Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij bent dat dit tegenwoordig kan. Zullen vast veel mensen een andere mening over hebben ook over wel of geen anonieme donor. Dit zal altijd wel zo blijven. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt en hoop dat ik.mijn zoontje heel snel in me armen kan sluiten. Ik zou zeggen als je het echt wil...DOEN!! Ik ga je blog volgen!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Oct 2015

Hoi Harmine, Gefeliciteerd met je zwangerschap! wat spannend dat jij je zoontje al bijna in je armen kan sluiten. Mensen hebben altijd wel hun oordeel klaar, vooral over iets waarvan ze niet weten waar ze over praten. En of jou keus nou de beste keus is? Zolang jij er maar volledig achter staat, dan is die keuze goed! Persoonlijk wil ik geen anonieme donor, maar zoals ik hierboven al schreef, lijkt hij/zij maar een beetje op mij, dan wil ie weten wie zijn/haar donor is. Wat leuk dat je mijn blogs gaat volgen. (Hoop bij de volgende blog een reactie te krijgen van je dat je zoontje geboren is ;) ) Liefs Monique

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Oct 2015

Hoi monique, wat spannend dat je voor een tweede gaat. Ik vind t n moedige beslissing. Ook heel fijn voor je eerste kind denk ik. Een tweede erbij is zeker druk, maar vast minder heftig dan de overstap van 0 naar 1 kind zeg maar.. Zelf ben ik moeder van n 2, ook beide helemaal alleen vanaf zwangerschap. Nummer 2 via n donor op internet. En ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. Ondanks de mindere reacties soms van mensen die het raar of zorgelijk vinden. We voelen ons nu O compleet en mijn dochter heeft ook n "lotgenootje" onze band is zelfs gezonder geworden. Ik had mijn dochter nergens anders zó gelukkig mee kunnen maken. Volg je hart maar, dat is de beste gids!

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Nov 2015

Dank je wel goudvisje, Het is zeker spannend, maar we leuk spannend! Ik weet wel zeker dat mijn eerste het geweldig gaat vinden, hij heeft het er zo vaak over dat hij zelf een kindje heeft en noem maar op. Zelfs op de vraag of hij dan ook wel de poepluier verschoond, wanneer er ooit misschien een broertje of zusje komt zegt hij volmondig; JA. Ben ook blij te horen dat jullie band alleen maar sterker is geworden! Ik volg zeker mijn hart, maar daar kom je wel achter in de komende blog(s). Liefs Monique

Reactie plaatsen