De stress van opvang en logistieke problemen
10 juni 2016 
3 min. leestijd

De stress van opvang en logistieke problemen

Buiten dat het alleen zijn niet altijd leuk is, zitten er ook wat nadelen aan. Eén er van is een hele praktische; hoe regel je het in je eentje dat je kinderen elke week weer naar en van de sport of hobby’s komen? Wat te doen als je ineens langer moet doorwerken, of er is weer eens een studiedag ingelast op school? Ineens zit je met een opvang- of met logistieke problemen

Ik heb twee kinderen. Mijn dochter zit op hockey, waarvoor ze twee keer in de week moet trainen en elke zaterdag wedstrijd moet spelen. Mijn zoon zit op voetbal, waarvoor hij een keer in de week moet trainen en elke zondag moet spelen. Ok, dat is nog te overzien. Maar helaas valt 1 trainingsmoment van mijn kids samen…

Ik werk 32 uur per week, in het onderwijs. Helaas komt het wel eens voor dat ik iets eerder moet beginnen of langer moet doorwerken. Natuurlijk bestaat er zoiets als BSO, maar vanwege de kosten is dat niet altijd de meest ideale oplossing.

Werken in het onderwijs heeft zeker voordelen, met name de vakanties en de flexibiliteit die je vaak hebt. Maar helaas vallen de schoolvakanties van mij en mijn kinderen niet altijd samen vanwege de verschillende regio’s. En wat als er studiedagen ingepland zijn? Soms meerdere dagen achter elkaar en helaas heeft de bovenbouw niet altijd een studiedag als de onderbouw deze wel heeft.

In de loop van de tijd word je steeds handiger in het inspelen op deze ‘problemen’. Omdat ik zeker weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstel of je komt straks in deze fase terecht, wil ik graag wat tips met jullie delen.

office-620823_640(1)

De stress van opvang en logistieke problemen

#1 Organiseer een rijpool

Het is een idee om een whatsapp-groep aan te maken met ouders van bijvoorbeeld 3 of 4 kinderen uit het team die in de buurt wonen. Zo kun je het brengen en halen van zowel trainingsdagen als wedstrijden afwisselen. In mijn geval weten ze dat ik op vrijdagavond niet kan halen vanwege het voetbal van mijn zoon, dus dat wordt altijd voor mij opgelost.

#2 Zelf laten gaan

Als er meerder kinderen in de buurt wonen, is het een idee om ze (bij mooi weer) zelf te laten fietsen naar de training. Het is natuurlijk afhankelijk van de afstand en de buurt, maar in ons geval fietst ze wekelijks met zes á zeven meisjes naar de hockeytraining.

#3 Ouders van vriendjes/ klasgenoten in de buurt

Om niet gelijk van de (dure) VSO gebruik te moeten maken, kan het makkelijk zijn om een ouder van een klasgenoot/vriend/vriendin te vragen of ze mee kunnen naar school. Ook bij langer doorwerken kan een speelafspraak gemaakt worden. Het werkt vaak vanzelf en op een gegeven moment ontstaat er een groepje ouders die je vaker kunt vragen en die jou ook vragen. Zo help je elkaar over en weer.

#4 Ouders/ familie/ vrienden

Vooral studiedagen kunnen nogal eens ‘lastig’ zijn, vooral als je zelf moet werken. Om niet gelijk naar de BSO te gaan, vraag ik vaak hulp aan mijn broer of ouders. Zij komen dan bij mij in huis of ze gaan logeren. Maar wat als je geen familie/ ouders hebt die op kunnen passen? Je zou met één of meerdere vriendenstellen een soort pool op kunnen zetten. Als de kinderen op dezelfde school zitten, zouden jullie om en om de kinderen in huis kunnen nemen en een dag vrij nemen. Zo rouleer je en hoef je niet steeds zelf vrij te nemen.

Heb jij nog handige tips om dit soort problemen op te lossen? Wij zijn benieuwd; deel ze met ons!

Over de schrijver
Reactie plaatsen