arrow_drop_up arrow_drop_down
24 juni 2015 

De vinger naar jezelf wijzen

15 jaar was ik… 15 jaar toen ik te maken kreeg met mijn eerste zware depressie. Dit was de eerste van vele die nog zouden volgen. Tot mijn 30ste heb ik bijna jaarlijks te maken gehad met deze depressies. Er was geen aanleiding voor, het was er ‘gewoon’. Ik had ‘gewoon’ heel veel pijn. Ik vond mezelf verschrikkelijk, lelijk, dik en vooral totaal niet bijzonder. Uren heb ik huilend in de armen van mijn moeder gelegen. Mijn lieve moeder die er altijd voor mij was en mijn altijd kon troosten. Wat een pijn moet ook mijn moeder gevoeld hebben door haar dochter zo hopeloos verdrietig te hebben gezien. Vanaf die tijd had ik ook vaak een vriendje. 

Ik was continu op zoek naar liefde. De liefde die ik mezelf niet kon geven, wilde ik van een ander ontvangen. De ene na de andere relatie mislukte. Ik begreep er niets van. 

Waarom ik? Ik was toch een goed persoon? Waarom trof ik toch altijd de verkeerde mannen? Waarom kon ik nou nooit een goede relatie hebben. En daarmee bevestigde ik mezelf dat ik niet goed genoeg was en het vooral niet waard was.

Na heel veel jaren van relaties die elkaar opvolgde, was ik jaren vrijgezel. Ik kwam alleen maar ‘foute’ mannen tegen. Mannen waar ik hopeloos verliefd op raakte, maar die mij alles behalve liefde gaven. Op mijn 32ste kwam ik de vader van mijn kind tegen. Ook hij was ‘fout’, maar ik was tot over mijn oren verliefd op hem. Toen werd ik zwanger en hij wilde niet dat ik het kindje zou houden. Er was geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om mijn kindje af te staan. Mijn grootste wens kwam uit! Hoewel hij er niet achter stond, bleef ik de hele zwangerschap hopen (en eigenlijk ook verwachten) dat hij –zodra onze dochter geboren zou zijn- wel bij zou draaien. 

Een dochter van een vrouw waar je van houdt, daar kun je toch geen afstand van doen? Wel dus…

Verander jezelf 1En daar stond ik dan. ‘Alleen’. Ik gaf hem overal de schuld van. Ik wees met mijn 10 vingers en het liefste ook nog met m’n 10 tenen erbij. Wat hij deed was allemaal niet goed, hij was slecht en ik verweet hem van alles. Tussendoor verloor ik ook nog mijn baan (lees hier ook meer over in mijn vorige blog: https://happysinglemoms.nl/van-alleen-en-negatief-naar-gelukkig-en-positief/)

Toen kwam het moment dat alles veranderde. Het moment dat ik eens goed naar mezelf ging kijken. Hoewel ik al jaren bezig was met mezelf ontwikkelen, onderzoeken waarom de dingen liepen zoals ze gelopen waren, psychologen, coaches en ga zo maar door…. Ik kwam erachter dat ik met mijn boosheid, haat, woede en vinger gewijs maar een iemand kwaad deed, en dat was mijzelf. Ik kwam erachter dat ik een ander niet kon veranderen, maar mezelf wel. Ik kwam erachter dat je vergeven niet voor de ander doet, maar voor jezelf. Toen kwam het keerpunt. Heeft hij ‘foute’ dingen gedaan, vast! Maar dat is zijn les, niet de mijne. 

Kan ik de lessen van een ander leren? Nee! Kan ik zelf lessen leren? Ja! En dat ben ik toen heel hard gaan doen.

Alles veranderde en naast het mooiste geschenk, namelijk mijn dochter, wat ik van hem heb gekregen, heb ik door hem de mooiste lessen geleerd. Heb ik super veel verdriet gehad? Jazeker! Maar door al dat verdriet ben ik dingen in gaan zien die ik anders nooit had gezien. Door hem heb ik een ander heel mooi geschenk gekregen. Of eigenlijk, doordat hij op mijn pad is gekomen, heb ik mezelf dat kunnen geven. Liefde! Niet de liefde voor hem, maar de liefde voor mezelf! Wow! Een wereld ging voor me open. Geen depressieve gevoelens meer, geen haat en woede meer, geen vinger gewijs! Ik sta met 2 hele stevige voeten op de grond, ik ben blij en gelukkig en ik geniet! Ik leer meer en meer, ik ben blij met mijzelf en ik heb een geweldig bedrijf opgezet waarmee ik duizenden alleenstaande moeders help. Ik ben mega trots op mezelf !

Wat ik jou deze week wil meegeven is; kijk eens waar je de vinger wijst naar een ander en probeer de vinger naar jezelf te wijzen. Vergeet niet, je kunt een ander niet veranderen, maar jezelf wel…. Dus verander jezelf, niet een ander. Laat je me weten wat jouw inzicht na het lezen van dit blog is? Je kunt je bericht onderdaan de pagina plaatsen! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies