Je kind leren omgaan met geld
12 oktober 2016 
4 min. leestijd

Je kind leren omgaan met geld

Het liefst heeft iedereen een flinke buffer. De realiteit is helaas niet altijd zo. Zelf probeer ik iedere maand weer te sparen. Als ik bijvoorbeeld alleen al hoor wat kinderen tegenwoordig aan moeten schaffen wanneer ze naar het voortgezet onderwijs gaan, laat staan als ze echt gaan studeren. Daarnaast wil ik dat mijn dochter de waarde van geld leert kennen. Ook vind ik het belangrijk dat ze leert dat je door te werken geld verdient.

Volgens het NIBUD is de financiële opvoeding bepalend voor het geldgedrag van onze kinderen als ze ouder zijn. Dit is misschien logisch, maar ook wel iets waar je bewust over na moet denken.

Wist je dat….

Volwassenen die als kind niet van hun ouders geleerd hebben goed met geld om te gaan, hebben twee keer zo vaak betalingsachterstanden. Betalingsproblemen komen bij deze volwassenen maar liefst drie keer zo vaak voor. 

Voor mij is dit een reden om al vroeg te beginnen met het financiële opvoeden. Ze heeft nu al een klein spaarpotje waar ze af en toe wat geld in mag doen. Muntjes, zoals zij ze noemt. Als de spaarpot vol met muntjes zit, mag ze iets heel groots kopen. Daarnaast laat ik haar weten dat iets heel veel muntjes kost, als ze iets wil hebben dat ik op dat moment niet wil of kan kopen voor haar. Ik vertel er dan bij dat ik nog heel veel dagen moet werken. Details zijn niet nodig, aangezien ze die nog niet echt begrijpt. Ze ziet wel eens bepaalde dingen op de reclame die ze dan mooi vindt en wil hebben. Mijns inziens leert ze zo dat niet alles vanzelfsprekend is.

Ik ben van plan zakgeld te gaan geven als mijn dochter 5 of 6 jaar oud is. Dit is ook wat geadviseerd wordt door bijv. het NIBUD. Uiteraard begin ik met kleine bedragen, bijvoorbeeld 0,50 ct of 1 euro per keer. Per levensjaar wil ik dit verhogen. Ik wil haar dan ook leren dat als ze haar geld uitgeeft, dat het dan ook op is. Stel dat ze genoeg heeft gespaard voor een pop, dan kan ze dit kopen. Wil ze een paar weken later een andere pop, dan zal ze zien dat ze niet genoeg gespaard heeft.

Je kind leren omgaan met geld

Wist je dat….

Je kunt sparen voor je kind en dit bedrag op haar/zijn 18e vrij komt.

Sparen in een spaarpot of op een bankrekening?  Ik spaar maandelijks voor haar op een rekening die vrijkomt als ze 18 jaar is. Tegen die tijd hoop ik dat ze wil/kan studeren en dan kan ze dit bedrag ervoor gebruiken. Dit staat los van het sparen dat ik haar wil leren.

Ik heb voor haar zowel een spaarpot met haar “munten” als een bankrekening op haar naam. Dit is een speciale kinderrekening voor kinderen tot 12 jaar.  Als wettelijk vertegenwoordiger kan ik deze rekening gewoon beheren. Bovendien krijgt je kind een spaarpot bij het openen van de rekening.

Als je kind ouder dan 12 jaar is, kan je eigenlijk kiezen voor alle spaarrekeningen. Je kunt er samen met je kind een uitzoeken. Zoek op internet bijvoorbeeld naar de rente die je opbouwt bij een rekening. De ING biedt een handig overzicht om dit te vergelijken. Zo zie je in één keer wat de actuele rente is.

Bron: ing.nl

Bron: ing.nl

Wist je dat….

Je belasting moet betalen over jouw spaargeld of het spaargeld van je kind.

Bouw jij of je kind nou een vermogen op, dan moet je daar vanaf een bepaald bedrag belasting over betalen in box 3. Op dit moment betaal je vanaf € 24.437,- belasting over je vermogen. In mijn geval duurt dit nog wel even 😉 Op de kennisbank over sparen  lees je alle regels met betrekking tot sparen en belasting betalen.

Ik vind het belangrijk dat mijn dochter goed de waarde van geld leert, zodat ze zich financieel goed kan redden later. Ze hoort nu regelmatig “nee” als ze iets wil. Dit vind ik erbij horen en staat wat mij betreft los van de hoeveelheid geld die ik als ouder te besteden heb. Ik hoop dat ze sparen als uitdaging gaat zien, zodat ze tegenslagen goed kan opvangen. Stress om geldzaken is echt vreselijk heb ik ervaren. Ik hoop dat ze dat niet vaak hoeft mee te maken, al ben ik ervan overtuigd dat ook dit een wijze les voor haar zou zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen