Drie tips om minder afhankelijk van geld te worden
01 december 2015 
5 min. leestijd

Drie tips om minder afhankelijk van geld te worden

Vrouwen gaan er na een scheiding gemiddeld 23 procent op achteruit, wat financiën betreft. Niet zo vreemd dat het voor velen echt lastig is om de uitgaven weer in balans te krijgen met de nieuwe inkomsten. Het lijkt of in het leven alles draait om geld. Je hebt je maandelijkse huur, je verzekeringen, kleding voor de kinderen, een dagje weg met vriendinnen…

Als financieel coach help ik vrouwen om grip op hun financiën te krijgen. Ten eerste raad ik aan: weet wat er maandelijks in- en uitgaat. En als dit niet in evenwicht is, onderzoek dan hoe je het weer in balans kunt krijgen. Negeer financiele problemen niet maar zoek meteen uit waar het knelt.

Maar niet alles draait om geld! Wat we nog weleens vergeten in deze tijd, is dat geld feitelijk een ruilmiddel is en geen doel op zich. We raken soms zo gefocust op het vergaren van meer geld en het verzamelen van vermogen, dat we uit het oog verliezen wat we eigenlijk willen realiseren in het leven. Mijn volgende advies is dan ook: Wees je daarom bewust van jouw wensen en doelen in het leven. Wees creatief als je in kaart brengt wat er allemaal voor nodig is om dat te bereiken. Niet alles draait om geld.

Drie tips om minder afhankelijk van geld te worden.

1) Koop niet meteen, maar stel je aankoop uit
Zie je iets wat je graag wilt hebben of nodig denkt te hebben? Wacht een paar dagen voordat je het koopt. Bedenk daarbij dat we doorlopend zijn blootgesteld aan prikkels om te kopen. We worden doodgegooid met aanbiedingen en niet alles draait om geld 1advertenties. Waar je ook kijkt, in etalages op straat en thuis in folders van winkels, op internet, radio en TV, overal word je verleid om iets te kopen. Daar komt bij dat we makkelijker geld zijn gaan uitgeven nu we niet meer alleen met muntgeld en briefjes betalen. Het meeste betalen we via een pinpas, online bankieren of met onze mobiele telefoon. Geld is zo veel minder tastbaar en de (emotionele) waarde van geld is daardoor afgenomen. Velen hebben niet in de gaten hoeveel ze precies nog aan geld hebben nadat bedragen zijn afgeschreven.

Ga voor jezelf na hoe dat bij jou zit. Test jezelf. Wat voor aankopen doe je? En wanneer? Laat komende maand eens een mooi kledingstuk hangen. Minimaal een week, voordat je het koopt (of toch niet). Weersta de verleiding om gelijk dat boeket te kopen dat daar zo aanlokkelijk staat in de bloemenwinkel. Schrijf op wat je wel en niet koopt en probeer te achterhalen welke behoefte eronder zit. Wat is jouw motief om dat kledingstuk te kopen? Veel voorkomende motieven zijn zekerheid en sociale acceptatie. Door dit gedurende een periode vol te houden zal je een rode draad ontdekken. Dit kan je helpen om uiteindelijk inzichtelijk te krijgen wat jouw wensen en doelen in het leven zijn.

2) Doe mee met de deeleconomie
Steeds meer mensen delen, lenen en verhuren onderling spullen. Daar zijn allerlei online platforms voor die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Denk maar aan autodelen, huizenruil of het uitlenen van gereedschappen. De crisis heeft veel mensen laten beseffen dat het onnodig is om alles zelf te kopen. De deeleconomie is een mooie ontwikkeling die ook nog eens prettig is voor je portemonnee.

Je kunt de deeleconomie in jouw omgeving ook stimuleren. Je kunt misschien tegen een kleine vergoeding koken voor buurtbewoners of een kledingruil organiseren waar mensen hun kleding of kinderkleding kunnen ruilen. Iedereen brengt iets in en neemt wat mee. De een ruimt haar kast op, de ander heeft iets nieuws. Kijk goed om je heen, toon niet alles draait om geld 2oprecht interesse in andere mensen en wees je bewust van je eigen kwaliteiten. Niet alles draait om geld en moet wat kosten, je kunt ook jouw diensten uitwisselen met een ander.
Als alleenstaande moeder kun je bijvoorbeeld jezelf helpen door na te gaan waar jij en andere alleenstaande vrouwen of moeders behoefte aan hebben. Wie weet, vind je een groepje moeders van school bereid om samen een opvangrooster voor de kinderen te maken of kunnen jullie elkaar helpen om geld en tijd te besparen door huishoudelijke klusjes te verdelen. Dit bespaart niet alleen geld – het kan zelfs geld opleveren – bovenal ontstaat er meer verbondenheid tussen de mensen in je buurt.

3) Durf te vragen
Misschien heb je die hashtag op weleens langs zien komen. #DTV of #durftevragen. Nils Roemen en Fanny Koerts een inspirerend boek geschreven. Zij zeggen: er is zoveel overvloed. Niet alleen in materiële zaken maar ook aan kennis en ervaring. Hulp vragen zien wij als een teken van zwakte en afhankelijkheid. In deze maatschappij zijn we geneigd onze problemen zelf op te lossen. En dat is zonde en niet nodig. Spreek uit wat je wilt bereiken of nodig hebt. Grote kans dat wat je nodig hebt, zich aandient. Niet alles draait om geld.

Een voorbeeld: ik ontmoette onlangs een oude vriendin. We raakten aan de praat en zo hoorde ik dat ze het lastig vindt om haar werk te combineren met het alleenstaand ouderschap. Ze is sinds twee jaar gescheiden en woont samen met haar dochter van drie jaar oud. Minder werken was niet mogelijk, ze had het geld gewoon nodig. Dit verhaal vertelde ik later aan een vriend die werkt bij een detacheringsbureau. Zo is het balletje gaan rollen. Hij is voor haar op zoek gegaan en over een maand begint ze aan een nieuwe baan bij een organisatie die thuiswerken ondersteunt en waar ze de mogelijkheid heeft haar uren flexibel in te delen. Soms is de oplossing dichter bij dan je denkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen