Een beetje meer tijd please!
07 september 2017 
5 min. leestijd

Een beetje meer tijd please!

Als single mama wil je de klok weleens stil zetten. Of het nou gaat om de boodschappen, schoonmaken, koken of een momentje voor jezelf, tijd om al die zaken naast de opvoeding van jouw kind(eren) op te pakken is vaak schaars. Hierbij 5 tips voor een efficiënter huishouden. 

1. Bestel de wekelijkse boodschappen online

Niks zo vervelend als je misgrijpt en voor de zoveelste keer met jouw kleine op en neer mag naar de supermarkt voor billendoekjes, vuilniszakken of wasmiddel. Mijn favoriete supermarkt zit helaas niet op loopafstand en ik heb geen auto. Daarom bestel ik al jaren online. Sinds ik een kind heb is dat bijna wekelijks. Als ik dat aan mensen vertel, denken ze vaak dat het prijzig is om boodschappen te laten bezorgen.

Gelukkig vallen de bijkomende kosten mee. Per levering betaal ik rond de 2 euro aan bezorgkosten en daarbij profiteer ik van allerlei persoonlijke aanbiedingen die ik in de winkel niet ontvang. De bezorger zet alles keurig in de keuken neer en statiegeldflessen en -kratjes neemt hij mee. Meestal ontvang ik ook grappige testproducten zoals frisdrank,yoghurt, biertjes, snoep of schoonmaakmiddelen.

Zo’n weekbestelling kost mij ongeveer 70 euro. Een gemiddeld eenoudergezin met één kind besteedt rond de 50 euro per week aan eten en drinken (bron: Nibud) . Daarnaast bestel ik andere producten die ik op voorraad wil hebben. Naast wasmiddel en Pampers  zijn dat bij mij ook dagcrème, nagellak, alcoholische versnaperingen en fopspenen. Ik hoef op deze manier bijna nooit naar de drogist en slijterij. Dit bespaart mij al met al 3 winkelrondes per week.

2. Gun jezelf iedere avond een beautymoment

Ligt de kleine lekker te slapen en is de meeste ‘puin’ aan kant? Gun jezelf dan een lekkere douche en een extra verzorgingselement. Overdag heb je waarschijnlijk weinig tijd om uitgebreid te badderen, jouw nagels te lakken en een haarmasker te nemen, des te ontspannender om dit ’s avonds te doen.

Ik wissel beauty en verzorging dagelijks af na het douchen. De ene dag ga ik mijn nagels lakken, de andere dag onthaar ik uitgebreid, een andere keer scrub en smeer ik mezelf lekker in. Kijk vooral wat voor jou fijn en prettig is om aan je uiterlijke verzorging te doen maar neem wel de tijd voor jezelf. De ene mama is er meer bij gebaat een boek te lezen in bad en de ander vindt er voldoening bij een French manicure aan te brengen. Qua tijd kun je aan een halfuur denken, maar een kwartier badderen kan ook al ontspannend zijn.

3. Makkelijk en gezond koken

Het is handig om voor twee dagen te koken en alle maaltijden van tevoren in te calculeren, maar dat is niet per se nodig om makkelijk en gezond te koken. Ik ben zo’n moeder die last minute besluit niet thuis te eten of zin te hebben in iets anders dan gepland. Daarom kook ik vaak impulsief en op gevoel.

In mijn voorraad- en koelkast vind je veel makkelijke ingrediënten. Ik heb altijd diverse groenten, koolhydraatrijke producten, vis en kip in huis, zodat ik naar hartenlust kan combineren en eventueel kan roerbakken als ik in tijdnood zit. Kant- en klare kip voor in de oven of zoeteaardappelfriet zijn ook echt een uitkomst. Oven voorverwarmen en hup, erin schuiven

Spinazie en sperziebonen  behoren tot mijn standaard diepvriesgroenten en in de kast staan extra potten met doperwtjes en mais. Daarbij heb ik altijd vissticks en eieren in huis; mocht ik vergeten zijn om verse vis of vlees in te slaan of gewoon een keertje vega willen eten. In mijn vriezer vind je weinig kliekjes omdat ik simpelweg van vers, snel en spontaan eten houd.

Mijn zoontje van twee helpt mij graag in de keuken. Dat wil zeggen: hij proeft en roert graag vanaf het stoeltje dat hij aanschuift bij het aanrecht. Om het interessant en gezellig te houden, maak ik gerechten die ons maximaal 20-25 minuten kosten. Een verse, uitgebreide lasagne of een lekkere stoofschotel maak ik liever als mijn ouders er zijn of een avondje van tevoren. Gerechten die bijvoorbeeld geschikt zijn om samen te maken: rijst met wokgroenten en garnalen, krieltjes met kip en broccoli of pasta met (kip)gehakt.

4. Maak een schoonmaakrooster

Het liefst wil je dat jouw huis spic en span is en dat je ’s avonds rustig op de bank kan ploffen. Perfect bestaat niet, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken door een schoonmaakrooster op te stellen. Denk voor het dagelijkse rooster aan reguliere taken zoals stofzuigen, dweilen, afnemen, stoffen en het sanitair reinigen. Voor de langere termijn kun je bijvoorbeeld plannen dat je in april van plan bent de ramen te lappen en in mei de koelkast grondig schoon boent. Bedenk per dag wat je afgerond wilt hebben en stel er een maximum tijd aan vast. Dat geeft een opgeruimd huis én hoofd.

Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te helpen in het huis. Geef ze een stoffer en blik of een plumeau en ze zijn een uurtje zoet. Op internet zijn tal van lijstjes te vinden van klusjes per leeftijd, met een beetje ontaarde moeder is niks mis toch? Jij kunt ondertussen jouw gang gaan en nog wat thee bijschenken.

5 . Strijken is niet altijd nodig

Strijken is voor mij synoniem aan mijn moeder die iedere zondag een paar uur bezig is met een berg strijkgoed waaronder zakdoeken, shirts, broeken theedoeken en ander linnengoed. Kortom al het wasgoed. Ik ben  1 heel slecht in strijken en 2 ik kan mijn zondagmiddagen op een leukere manier invullen. Daarom vertik ik het. Alleen mijn meest delicate blousejes en truitjes onderwerp ik aan een heuse strijksessie.

Vaak let ik bij het kopen van kleding op kreukvrije stoffen. Ik hang linnengoed vaak goed uit en vouw het wasgoed goed op, waardoor er minder kreukels in komen.Ik heb nog van niemand een opmerking gekregen dat ik niet strijk. Daarbij komt: who cares?

Al met al scheelt het niet strijken, het bestellen van de boodschappen en het hanteren van het schoonmaakrooster mij met gemak een paar uur per week, waardoor ik iedere avond een beautymomentje voor mijzelf kan inplannen. Ik schenk nog een kopje thee in, wat jullie? Wat zijn jullie tijdswinsttips?

Zie ook: Tijd voor jezelf vrij maken

Welke tips heb jij voor een efficiënt huishouden? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen