Een brief aan alle single mama's
20 december 2015 
4 min. leestijd

Een brief aan alle single mama's

Lieve lieve jij!

Ik schrijf deze brief aan jou, juist aan jou, omdat jij een onwijs hardwerkende alleenstaande moeder bent. Dit is een brief aan alle single mama’s.

Omdat jij een positieve boost nodig hebt om alles te kunnen overwinnen in je dagelijkse leven, met je kind(eren), je werk, en alles wat je daarnaast nog doet. Omdat jij het altijd, 24/7 non-stop, perfect wil doen voor iedereen om je heen, en jezelf daardoor dikwijls vergeet. Jij verdient “een hart onder de riem steek” van mij. En ik vermoed niet alleen van mij hoor, maar ook van al jouw vrienden en familieleden die om jou geven en van je houden.

Deze brief aan jou zal mij dan ook altijd bij blijven, omdat deze brief ook heel erg belangrijk is voor mijzelf. Ik weet hoe hard jij werkt en hoe goed jij alles probeert te doen, ik denk dat wij, jij en ik, dit allemaal proberen te doen. Op maandag begint de zware week en op een magische wijze kom jij die week door. Op woensdag val je ‘s avonds in slaap op de bank tijdens je favoriete tv-programma terwijl je deze voorheen zo goed kon volgen. Bij aflevering 3 hield het al op, maar nu is het einde bijna daar…nog maar 2 dagen en dan is het alweer vrijdag. Jij en ik weten dondersgoed dat de vrijdag voor ons geen weekend is, omdat jij 24/7 voor je gezin zorgdraagt, alleen.

Dus de vrijdagmiddag na schooltijd start jouw weekend niet, nee, alles gaat door. Van de 10 keer twijfel jij 8 keer en dat mag, fouten maken mag en dat is een leermoment. Je kinderen zullen dit nu niet waarderen, maar later als ze groot zijn en volwassen dan vereren ze je woorden, je titel ‘mama’.

Non-stop ben jij aan het werk, want een single mama werkt nou eenmaal altijd door. De was wandelt niet vanzelf naar de wasmachine, de besmeurde vloer dweilt niet uit zichzelf of de afwas loopt niet vanzelf naar de vaatwasser of de gootsteen. Daar een sok, hier een elastiekje als je een dochter hebt, en met de jongens onder ons, overal Lego of auto’s waar je bijna je nek over breekt! Laten we dat maar voorkomen, want jouw kinderen hebben je altijd nodig, zij kunnen van je op aan. Daarom draag ik deze brief op aan jou! Omdat jij een Superwoman bent, soms zul je wel denken waar je al die energie vandaan, ik denk dat de liefde die jij voor je kinderen hebt de energie is…

Ik draag deze brief op aan jou, een magische sterke vrouw, die alles perfect wil doen, wat niet altijd lukt. En dat mag hoor, het hoeft niet perfect te zijn. Dat soms je vloeren vies zijn en plakkerig geeft alleen maar aan dat er echt geleefd word in jouw huis, door jou en je kind(eren).

Ik moet dan aan die ene leuke quote denken die alle single mama’s wel kennen: ‘Good moms have sticky floors, dirty ovens and happy kids!’

Het is bijna kerst en daarna is het alweer oud en nieuw, en het jaar is alweer voorbij. Jij hebt het jaar overleefd, het nieuwe jaar kan beginnen en ook deze zal het hele jaar door misschien hetzelfde zijn… Ga erop uit, breek de sleur, spreek met je familie en/of vrienden af en geniet van die momenten dat je eruit kan, alleen dan kan je zelf gedijen op de dagelijkse zware taken die je op zitten te wachten thuis.

Waar de vloeren plakken en de was overal rondslingert, speelgoed waar je zowat je nek over breekt en lachende kinderen die jou aankijken en je een gevoel van geluk en zaligheid geven, alleen al door je aan te kijken maakt het het minder zwaar om ze groot te brengen en hopen dat ze later tegen je zeggen:

“Mama, hoe ouder ik word, hoe meer kind ik zou willen zijn. Want vaak wist ik het beter, zoveel beter dan jij. Maar nu koester ik de woorden die je zei. Besef nu pas goed, moeder worden duurt maar even, mama zijn je hele leven!”

Ik draag deze brief op aan jou, aan jou die dit leest! Een brief aan alle single mama’s.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar lieve single mama’s! Wees sterk, koester alles wat je tegemoet komt. Jij komt er wel!

Heel veel liefs, Miriam

Wie wil jij een hart onder de riem steken? We can do this! Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Dec 2015

Wauw wat super mooi geschreven bedankt daarvoor ik ben er stil van en tranen rollen over me wangen....?

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Dec 2015

Hi Angelique! Tranen zijn nergens voor nodig meis, zolang je het in je opneemt als een positieve boost! Je staat er niet alleen voor en er zijn ook andere moeders die soms de kantjes niet meer aan elkaar kunnen knopen :). Ga daar mee aan de slag, praat erover en je zult zien dat je niet de enige bent.Veel liefs,Miriam

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Dec 2015

Super mooi zeg ! Heel mooi om te horen bedankt

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Dec 2015

Wow!!! Die hadden ik nodig. Dank je wel. Tevens een Power voor jou. Brasa!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Dec 2015

Graag gedaan! Fijn dat je er wat aan hebt :)

Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Dec 2015

Wat mooi geschreven respect voor alle moeders

Reactie plaatsen