Een eenzame Kerst, kan het ook anders?
10 december 2018 

Een eenzame Kerst, kan het ook anders?

Vroeger”, toen ik nog een single vrouw zonder kind was, stopte ik op een bepaald moment met het kopen van een kerstboom. Ik vond Kerst te deprimerend. De confrontatie van -in mijn eentje die boom door de straat heen sjouwen- vond ik te groot. De hele Kerst vond ik überhaupt te confronterend.

Al die gezinnetjes om me heen. Op tv alleen maar gezelligheid en vooral de nadruk op het hebben van een familie. En die familie bestaat dan altijd uit een vader, een moeder en 1 of meer kinderen. Alles wat ik niet had en oh zo graag had willen hebben.

Ruim 5 jaar geleden werd ik moeder… 

De eerste 2 jaar kwam ik er nog wel mee weg om geen kerstboom op te hoeven zetten. Maar op een gegeven moment gun je je kind natuurlijk ook Kerst. Vraag me niet hoe ik het voor elkaar kreeg. Maar het lukte me altijd weer om een kerstboom naar 2 hoog te sleuren. Kind blij, dus ik blij. Soort van…

Want eerlijk, van binnen ging ik KAPOT!

Hoewel ik het hele jaar door redelijk doorkwam, hakte de Kerst er wel in. Dan kwamen alle emoties eruit. De emotie van me stilletjes heel alleen voelen, het verlangen naar een man en alle pijn en verdriet die ik voelde, maar nooit met iemand deelde natuurlijk.

Gisteren aan het einde van de middag kocht ik samen met mijn dochter een kerstboom. Pas achteraf realiseerde ik me dat ik het heerlijk vond om samen met haar een boom uit te kiezen. Dat halverwege mijn huis al praktisch alle aarde uit de pot was verdwenen, vond ik wel lachwekkend. En ik heb heus wel even gedacht “een man zou nu best handig zijn”. Maar dat was meer vanuit praktische overwegingen.

Met op de achtergrond kerstmuziek heb ik samen met mijn dochter de boom opgetuigd. Toen de boom klaar was, hebben we gedanst en wat voelde ik me intens gelukkig. Het voelde – voor het eerst in al die jaren – zo compleet. Zij en ik, wij zijn compleet. Wij zijn samen een gezin. En ik ben gelukkig.

Hoe kan dat toch? Dat ik mij vijf jaar intens ongelukkig voelde met Kerst en dat ik nu oprecht het geluk in mijn hart voel?

Onlangs werd ik door een journalist geïnterviewd over de liefde en single zijn. Over de eenzaamheid die zoveel single vrouwen voelen. Hoe kan dat toch?

Voor mij is het zo helder. Al die jaren voelde ik mij tijdens Kerst (en eerlijk gezegd ook daarbuiten) best ongelukkig. Eenzaamheid, pijn, verdriet, woede, frustratie en onmacht; been there! Maar wat is nu dan anders?

Vaak, wanneer we ons eenzaam voelen, willen we graag een relatie. Door dit gevoel van eenzaamheid en misschien zelfs pijn en verdriet hoop je (onbewust) dat een relatie deze negatieve gevoelens wel gaat verzachten. Je wilt graag de liefde van een ander, omdat je hoopt dat je hierdoor de pijn niet meer gaat voelen. Eigenlijk, maak je een ander daarmee verantwoordelijk voor je geluk. Allemaal onbewust. Dit is niet alleen een zware last als partner, het is ook nog eens een onmogelijke taak.

Resultaat? Je zult de ‘negatieve’ gevoelens blijven voelen.

Zo had ik ook altijd “the need” voor een man. Mijn plaatje was simpel weg gewoon niet helemaal compleet zonder deze man. Tot dit jaar. Een man hoeft niet meer persé, ik twijfel zelfs wel of ik het écht wil. Voel ik me alleen? Nee… Voel ik me eenzaam? Nee…

Hoe komt dat dan, want jaren heb ik deze emoties wel gevoeld. Maar ik ben blij, zo blij. Met mezelf! Met mijn dochter. Met ons samen. Zo compleet!

Heb ik nog pijn en verdriet? Jazeker, regelmatig zelfs. Maar doet dat nou écht pijn? Eerlijk gezegd niet. Want het mag er gewoon zijn.

Tegenwoordig voel ik het goed aan en voel ik wanneer mijn emoties de ruimte nodig hebben. Dan kan ik het laten gaan en doet de pijn niet zoveel pijn als ik misschien dacht. Emoties hebben simpelweg de ruimte nodig. Ze mogen er gewoon zijn. Dus laat ik ze zijn en dan voelt het gewoon goed!

Dus danste ik voor het eerst dit jaar met mijn dochter door de kamer. En voelde ik intens geluk. Een gelukkig en compleet gevoel wat ik iedereen zo gun.

Mag jouw 2019 een beetje meer om jou gaan draaien?

Dinsdag 8 januari om 20.30 uur geef ik een gratis Online Masterclass “2019: Time for You”. Dit is voorlopig de laatste gratis Masterclass die ik geef waarin ik 15 Single Mom doorbraken met je deel. Een uur vol inspiratie waardoor jij jou jaar vol inspiratie in gaat!

Deze Masterclass kun je gewoon vanaf je bank volgen; heel relaxed dus.

Ben je erbij? Schrijf je dan hier gratis in.Tot dinsdag 8 januari, 20.30 uur!

Liefs Myra

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down