Een fitte single mama
30 november 2015 
5 min. leestijd

Een fitte single mama

De titel van deze blog klinkt een beetje tegenstrijdig; een fitte single mama? Want hoe kun je als single mom fit blijven terwijl je de volledige zorg voor je kinderen hebt en dus weinig tijd hebt voor jezelf? Verleidingen liggen op de loer om mee te eten en snoepen met je kinderen. En als ik ’s avonds alleen op de bank zit, dan liggen de verleidingen (chocolade en nootjes etc.) natuurlijk ook op de loer. En er is dan niemand die dan zegt: “hé zou je dat wel doen, een hele reep chocolade eten?”.  Daarnaast is systematisch sporten ook wel lastig als je 24/7 voor de kinderen zorgt. Na de zomervakantie was ik weer een aantal kilo’s aangekomen (dat is vaste prik bij mij in de zomervakantie, ondanks dat ik dan veel beweeg).

Ik besloot dat ik een fitte single mama wilde worden en blijven.

Dus ik begon met de aanschaf van een stappenteller. Het apparaatje werkt enorm stimulerend en de uitdagingen die erin staan (onder andere minimaal 10.000 stappen per dag), zijn best eenvoudig te behalen. Het werkt bijzonder motiverend als er een groen icoontje en een lachend gezichtje verschijnt als ik mijn doel voor die dag heb behaald.

IMG_0254

Ik heb ook besloten dat ik de auto rondom het huis vaker laat staan. Sindsdien breng ik zoveel mogelijk de kinderen te voet naar school en haal ik ze ook lopend op en doen we alle boodschappen lopend of met de bolderkar. Dan heb ik de eerste kilometers van de dag al te pakken. Op het bedrijf waar ik werk zijn mijn collega’s verdeeld over drie etages. Als ik iets nodig heb van beneden of boven of als ik iets aan een collega wil vragen, loop ik er altijd naartoe. Naast dat het goed voor de gezondheid is, is het ook socialer en zorgt het voor vermindering van onnodig e-mailgebruik. Meer vliegen in één klap dus. We hebben diverse klanten die gevestigd zijn vlakbij ons kantoor. Als ik daar een afspraak heb, ga ik er vaak lopend naartoe.

Ook hier weer meerdere voordelen; het is gezonder en ik kan even een frisse neus halen.

Sinds enige tijd gaat ook mijn zoon naar school. Op woensdagochtend ben ik dan dus echt vrij. Ik ga dan vaak wandelen als ik geen andere afspraken heb; naar een natuurgebied of bos bij mij in de buurt. Dat is een groot voordeel van in zuidoost Brabant wonen vlakbij de Peel; er zijn zoveel natuurgebieden en bossen in de buurt en overal zijn leuke wandelroutes uitgezet. Afhankelijk van het weer en hoeveel tijd ik heb, kies ik een route uit van eigenlijk vaak minimaal 4 kilometer. Met het halen en brengen van kinderen naar en van school en speel-afspraakjes en de overige drukte kom ik zo op de woensdag gemakkelijk op minimaal 10 kilometer afgelegde afstand (!).Een fitte single mama

Heel veel mensen hebben wel ergens een fitnessapparaat staan, ik dus ook. Meer dan 5 jaar geleden kocht ik een crosstrainer die ik tot nu toe erg weinig gebruikte. Elke keer als ik het ding zag, voelde ik de frustratie van de geldverspilling. Nadat het apparaat een tijdje in de garage stond, heb ik hem sinds kort in de bijkeuken staan, in het zicht. Nu ben ik dus weer aan het trainen op de crosstrainer. Omdat ik 24/7 voor de kinderen zorg en ook wel eens een avond weg ben en dan een oppas nodig heb, is het voor mij niet mogelijk een vaste avond in de week te gaan sporten ofwel om een abonnement te nemen op de sportschool.

En echt de deur uitgaan om te gaan sporten; daarvoor moet je ook een drempel over en kun je snel denken: “ach, laat maar.”

Ik ga dus nu ongeveer drie keer per week op de crosstrainer, vergezeld van mijn iPhone met muziek en met zicht op de babyfoon. De stappenteller registreert wat ik doe dus op dergelijke dagen kom ik altijd aan mijn doelen. Het is super stimulerend en geen straf. Wel is het zo dat je bepaalde dingen wel een minimum aantal keren moet doen, voordat ze een gewoonte worden. Maar ik denk dat ik dit minimum nu al heb behaald.

En eten; tja daar ben ik toch ook wel wat meer op gaan letten. Ik eet gezonder en met meer regelmaat en af en toe weiger ik een stukje vlaai op een verjaardag als ik al gegeten heb, ook al vindt men dat in Brabant maar raar.

Na drie maanden “fit doen” voel ik me fitter en energieker en voel ik mezelf een fitte single mom.

Soms voel ik me zelfs zo energiek dat ik er druk van wordt en niet meer kan slapen ´s avonds. Maar dat zie ik dus even al een luxeprobleem. Ik ben drie kilo afgevallen maar het voelt als meer omdat ik beter in mijn vel zit. Dus ondanks dat ik mijn beperkingen heb als single mom voor wat het sporten betreft, lukt het mij wel nu genoeg te bewegen met wat kleine veranderingen. En ik hoop dat ik dit nog een tijdje volhoud! Al zal dit met de komende feestdagen wel wat moeilijker zijn.

Van beweging krijg je positieve energie en voel je je beter over jezelf. Hoe komen jullie aan je beweging en hoe vinden jullie de tijd? Deel je ervaringen hieronder.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Nov 2015

Dat doe je goed! Je gaat je er inderdaad beter door voelen en je zelfvertrouwen krijgt een boost. Mij lukt het nu al een half jaar om een paar keer per week savonds een workout (begeleidt door een video) in de woonkamer te doen en als mn zoontje bij zijn pappa is ga ik hardlopen. Het is de meest makkelijke manier om fit te worden/blijven. Succes meiden!

Anonymous
Door

Anonymous

op 30 Nov 2015

Doe vooral dingen die je leuk vindt!! Dan houdt je het veel langer vol. Ik heb n vaste avond dat mijn zoontje bij mijn moeder slaapt zodat het niet echt oppassen is. Op die avond ga ik lekker bootcampen. Wekelijks kan je je aanmelden op een dag dat het jou uitkomt. Buiten dat kan ik sporten op mijn werk, scheelt een hoop tijd (en geld). En inderdaad je kind vrije weekenden genieten van de tijd voor jezelf. Daar wordt je alleen maar een leukere moeder van ?

Reactie plaatsen