Een man met bindingsangst, veroveren of loslaten?
04 maart 2017 
2 min. leestijd

Een man met bindingsangst, veroveren of loslaten?

Na zo’n 3 jaar alleen te zijn geweest ben ik onlangs een man tegengekomen. Super leuke en vlotte man, die ook de nodige bagage met zich meedraagt. Allebei hebben we in onze vorige relatie te maken gehad met een jaloerse en bezitterige ex, waardoor we ons zelf nogal voorbij zijn gelopen.

Dit schept natuurlijk ergens een soort van band. De issues van onze vorige relaties behoeven weinig uitleg aan de ander. We snappen beiden met een half woord wat we bedoelen. Toch lopen we ook tegen wat lastige zaken aan. Voor mijn gevoel heb ik nu te maken met een man met bindingsangst. De grote vraag is alleen: heeft het zin om deze man met bindingsangst te veroveren of is het beter hem los te laten?

Muur om je hart

Als je te maken hebt gehad met een relatie die gekenmerkt werd door jaloezie, controle en/of agressie, dan ontstaat er automatisch een verdedigingsmechanisme. Je bouwt een muur om je hart. In ons geval hebben we nu beiden een muur om ons hart. Gedoemd om te mislukken wellicht. Een muur om je hart is vreselijk: je wilt iemand heel graag toelaten, maar als diegene te dichtbij komt, schiet die muur onwijs hard omhoog. Wellicht is deze man niet de enige met bindingsangst, maar heb ik er zelf ook last van. Misschien zoekt hij naar dezelfde oplossingen als ik?

Een man met bindingsangst, veroveren of loslaten?

Loslaten of veroveren

Kan je een man met bindingsangst wel veroveren? Moet je dat wel willen? Is het niet gewoon beter om deze man los te laten en te wachten tot je een andere, meer stabiele man tegenkomt? Het aantrekken van verkeerde mannen kan er ook mee te maken hebben. “Je bent wat je aantrekt” is een uitspraak die ik wel vaker tegenkom. Het zou een stuk makkelijker zijn als je een ongecompliceerde man tegenkomt. Ik heb ze sinds de breuk met de vader van mijn dochter nog niet ontmoet. Dit zegt niks over de mannen denk ik, maar ik zou meer in de spiegel moeten kijken en tegen mezelf zeggen: “Je bent wat je aantrekt”.

Toch kan ik deze man niet zomaar loslaten. Het is een super leuke man met een lief en goed hart. Bovenal vind ik het voor nu de moeite waard: onbewust dwingt hij me rustig aan te doen in plaats van in 7 sloten tegelijk te lopen. Dit is goed voor me. We komen allemaal met bagage, dus waarom niet investeren in een rustige opbouw. Genieten van de kleine dingen.

Ik ga deze man dus nog niet veroveren, maar loslaten ook zeker niet. Wellicht helpen we elkaar om de muur rondom ons hart iets af te breken. Ook al scheiden onze wegen daarna: is dat erg? Nee, dan kijk ik terug op de kleine mooie dingen die het wel opgeleverd heeft.

Zie ook: Mijn grote 'vriend' bindingsangst

Wat zou jij doen in als je te maken hebt met een man met bindingsangst? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen