Een nieuwe frisse start
23 oktober 2016 
3 min. leestijd

Een nieuwe frisse start

De scheiding is rond, de omgangsregeling voor de kinderen is geregeld, de spullen verdeeld, de financiële zaken opgesplitst, tijd om aan je nieuwe leven te beginnen! Er is nog een ding: een nieuwe woning!

Zoektocht naar een nieuw huis

Blijft je ex in jullie oude huis wonen of wordt het verkocht en moeten jullie allebei iets nieuws zoeken? In eerste instantie voelt het misschien vreemd en heb je er wellicht wat moeite mee. Niet zo gek ook, jullie hebben ooit samen het huis gekocht en jullie hebben er samen met de kinderen geleefd. Daarom is het misschien maar goed ook dat je op zoek gaat naar een nieuw huis. Dit betekent iets nieuws helemaal voor jezelf, een nieuwe plek waar je gaat beginnen aan een nieuw en mooi leven! Een plek waar jij op je eigen benen leert te staan en nieuwe herinneringen gaat creëren, samen met je kinderen.

De kans is groot dat je moet leren omgaan met je nieuwe financiële situatie en niet een al te groot budget hebt.

Probeer daarom liever een iets goedkoper huis te vinden, zodat je wat meer geld hebt om de inrichting helemaal naar je eigen stijl en sfeer te maken.

Creëer een nieuw thuis

Een nieuw thuis betekent een nieuwe start, maar het is ook belangrijk nog enigszins rekening houdt met het oude leventje, vooral van dat van de kinderen. Je ziet ze liever niet naar een nieuwe school gaan, wil ze dicht bij hun vader of opa en oma in de buurt hebben. Als je eenmaal een huis gevonden hebt, moet je er nog jullie nieuwe thuis van gaan maken. Kijk goed naar de mogelijkheden van het huis. Met wellicht wat simpele aanpassingen die niet al te duur zijn, kan je het al snel naar je eigen smaak maken. Een nieuwe keuken is misschien wat te duur, maar met enkel het vernieuwen van de keukenkastjes tover je het zo om naar iets compleet nieuws. Hiermee kun je een hoop kosten besparen en is de keuken toch geheel naar wens. Ligt er een houten vloer? Schuren en wit verven creëert direct een ruimtegevoel en qua inrichting kan je dan nog alle kanten op. Het hoeft niet al te moeilijk en te duur te zijn.

De combi van oud en nieuw

Qua inrichting wil je misschien wat spullen meenemen. Iets wat voor je relatie met je ex al van jou was of dingen die je ex nu niet meer wil hebben. Met die oude spullen kan je aan de slag met je nieuwe inrichting. Stel je neemt het oude dressoir van je oma mee, maar je wilt toch een wat modernere inrichting: mixen en matchen is hot. Het dressoir kun je opknappen met een likje verf en het staat prachtig in de ruimte met een strakke designbank of een eettafel met moderne stoelen. Wees creatief, maar pas op dat je het niet te druk of te vol maakt.

Nieuwe of dezelfde school

Het liefst wil je natuurlijk dat je kinderen na de scheiding op hun eigen school kunnen blijven. Maar soms is het niet te voorkomen dat ze toch moeten veranderen van school. Een hele omslag voor je kinderen. Daarom is het belangrijk dat je ze genoeg tijd hebben om te wennen aan het idee van een nieuwe school.  Houd de insteek vooral positief en houd vooral ook goed contact met de nieuwe leraar, leg het aan het de ouders op het schoolplein en zorg dat je thuis en op school (dus niet gehaast wegbrengen en ophalen!) genoeg tijd hebt voor je kinderen om te wennen aan de nieuwe situatie. Dit geldt ook voor je ex. Als jullie dit samen op dezelfde manier aanpakken, zal het bijdragen aan hoe snel de kinderen zich thuis voelen op hun nieuwe school.

Sport als uitlaatklep

Een scheiding hakt er vooral bij de kinderen flink in. Een van de beste remedies? Sporten! Het is voor kinderen de ideale uitlaatklep om hun emoties uit te kunnen drukken. Vaak vinden ze het lastig om over hun gevoel te praten met jou of je ex en met sport kunnen ze ongeremd losgaan. Dus als ze nog niet op een sport zitten, vraag dan wat ze leuk zouden vinden om te doen of kijk voor welke sport ze talent voor hebben. Als je naar een nieuwe omgeving hebt moeten verhuizen, is het ook nog eens een plek waar ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kunnen ontmoeten. Twee vliegen in een klap dus!

Het is wel duidelijk dat voor ieder gezinslid een echtscheiding veel impact heeft. Maar om zo snel mogelijk aan het nieuwe leven te beginnen, is het belangrijk dat je alles met een positieve aanpak benadert. Het is een mooie nieuwe uitdaging voor jou en je kinderen om samen een nieuw fijn thuis te creëren, waarbij ze eventueel moeten wennen aan een nieuwe school. Maar laat de kinderen vooral veel leuke dingen doen, zoals lekker sporten, zodat ze snel aan de nieuwe situatie kunnen wennen. Want het cliché dat altijd blijft gelden: kinderen blij, jij blij en met vol vertrouwen die nieuwe start maken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen