Eerste keer kerst als alleenstaande moeder
19 december 2015 
3 min. leestijd

Eerste keer kerst als alleenstaande moeder

Eerste keer kerst als alleenstaande moeder

Vormde je de vorige kerst nog een voltallig gezin en ben je deze feestdagen voor het eerst alleen met de kids? Dan ziet jullie leven er ineens heel anders uit. Even wennen? Jazeker. Maar het geeft je ook de kans om opnieuw te beginnen en samen met je kinderen nieuwe kerstrituelen te ontwikkelen.

Van voltallig gezin naar alleenstaande moeder

Kon je vroeger haast niet wachten tot de kerstdagen in zicht kwamen? Dan kan het best zo zijn dat je er nu als een berg tegenop ziet. Wanneer het je eerste kerst is na jullie relatiebreuk en jij er met de kids alleen voor staat dan ben je dit jaar misschien niet in zo’n feeststemming. Dat is helemaal niet vreemd. Veranderingen kosten tijd en kerst vieren als alleenstaande moeder is wezenlijk anders dan kerst vieren als voltallig gezin.

Vrienden en familie

Natuurlijk zijn je vrienden, vriendinnen en familie behulpzaam, zijn jij en je kids van harte welkom, en dat is ook hartstikke fijn. Maar dat is niet waar de schoen wringt. Het gevoel van ‘er alleen voor staan’ kan je ineens overvallen. Het lijkt wel of je helemaal opnieuw moet uitvinden hoe kerst te vieren nu jullie niet langer samen zijn! Ergens is dat ook zo. Jij en jij alleen gaat samen met de kinderen een andere kerst dan anders tegemoet en jij moet er dus voor zorgen dat alles leuk en gezellig verloopt. Die druk, die kan behoorlijk vermoeiend zijn.

Eigen emoties

Heb je het nog moeilijk met jullie breuk? Vind je het lastig om de kinderen eerste of tweede kerstdag af te staan aan hun vader? Of voel jij je juist schuldig omdat je stiekem opgelucht bent eventjes niet een dag ‘happy de peppy’ de schijn op te hoeven houden? Troost jezelf met de gedachte dat je niet de enige bent. Dit soort gevoelens en emoties horen er echt bij. Gun jezelf daarom de tijd om het een plekje te geven. Gebruik die kerstdag dat ze bij papa zijn om even bij te tanken. Ga naar de sauna met een vriendin, de bios of duik desnoods weer je bed in. Uitgerust en bijgetankt ben je weer een leukere mama als ze thuiskomen.

Nieuwe rituelen

Maak deze kerst samen met je kinderen nieuwe kerstrituelen die anders zijn dan jullie gewend waren. Geef dit jaar je eigen draai aan kerstmis Koop die boom ergens anders, neem je kids mee, laat ze nieuwe ballen uitkiezen of kerstslingers maken. Knutsel dat het een lieve lust is (goed afleiding ook), bak kerstkransjes en betrek hen meer dan ooit bij jullie nieuwe kerst. Het geeft hen ook de ruimte om hun emoties uit te drukken. Want niet alleen jij maar ook zij moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Nieuw begin

Misschien zijn jullie dit jaar wel verhuisd of zijn ze van school veranderd. Het zijn ook voor kinderen ingrijpende gebeurtenissen die met de tijd z’n weg moeten vinden. Kerstmis kan bij hen ook herinneringen en emoties oproepen van toen ‘alles nog anders was’. Zorg daarom voor een luisterend oor, begrip en geef ze de ruimte om hun verhaal te doen. Val hun vader niet af, blijf neutraal. Als jij rust uitstraalt (ook al voel je dat niet altijd zo), met ze in gesprek blijft en ze de tijd geeft om aan de nieuwe situatie te wennen dan is dat een mooi begin voor het nieuwe jaar.

We wensen je namens het team van Online Magazine Singlessite.nl een hele gezellige fijne kerst toe met je kinderen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen