Eindelijk verlost van die narcist!
16 april 2016 
6 min. leestijd

Eindelijk verlost van die narcist!

In mijn vorige blog vertelde ik al over het stiekem genieten dat ik deed tijdens de momenten dat mijn ex weer eens weg ging. Dat was zo’n half jaar voor ik echt weg durfde te gaan…

Deze periode had ik blijkbaar nodig om er echt zeker van te zijn dat ik voor mijzelf en mijn dochter moest kiezen. De weekenden die hij ervoor koos om weg te blijven, gaven mij de kans om alles op een rij te zetten. Ik durfde mensen in vertrouwen te nemen. Wel was ik uiterst voorzichtig met het prijsgeven van details. Langzaam vertelde ik kleine dingetjes. Op het werk begon ik slechter te functioneren; ik had hartkloppingen, werd steeds duizelig met als gevolg dat ik mij ziek meldde. Na een paar dagen ging ik toch weer werken; dan was ik weg van mijn ex. Inmiddels was het zo dat wanneer ik werkte, hij thuis was en andersom.

Mijn bazin nam ik in vertrouwen. Zij heeft mij direct haar steun toegezegd. Dit gaf mij ergens heel veel kracht.

Mijn ex en ik hadden nog een week vakantie gepland. Ik had mijzelf voorgenomen om dat als een soort deadline te gaan hanteren. Een dag voor de vakantie kreeg mijn ex echter weer een of andere vage bui, want hij vond het zonde om betaald te gaan parkeren. Terwijl mijn auto ook ergens in een wijk kon staan. Dit resulteerde erin dat hij helemaal niet meer meeging. In paniek mijn moeder opgebeld natuurlijk. Mijn moeder wist echter dat vakantie vrienden van hen in hetzelfde hotel zaten. Dus ze vond dat ik gewoon moest gaan en eventueel bij hen aan kon sluiten. Uiteindelijk ging hij met de trein (hoe kinderachtig) naar het vliegveld en ik met mijn auto. De eerste dagen waren best oké. De vrienden van mijn ouders leerden we kennen en met hen zaten we op een gegeven moment op een terras ergens.

Er ontstond een discussie over dat andere vrouwen hem tijdens zijn werk regelmatig vroegen om zijn telefoonnummer en andersom. Hij zei dat hij altijd even na moest denken of hij dit zou doen of niet. Als hij zich dan bedacht dat hij thuis een vriendin had, besloot hij uiteindelijk om geen nummers uit te wisselen.

Eindelijk verlost van die narcist!

Eindelijk verlost van die narcist!

Dit viel uiteraard niet in goede aarde bij mij met als gevolg: ruzie.

De ruzie ging echter niet over het al dan niet uitwisselen van nummers, maar over mijn manier van reageren. Dit vond hij zelfs zo erg dat hij mij de dag erna compleet negeerde. Hij zei geen woord, behalve dat hij mij niet wilde zien vandaag. Dit heeft hij inderdaad volgehouden. Zit je daar gezellig op duizenden kilometers van je huis, in een land waar blonde vrouwen erg geliefd zijn bij de mannen. Ik heb de vrienden van mijn ouders opgezocht, want met hen kon ik het ook erg goed vinden. Ik ben die dag bij hen op het strand gaan liggen. Ik was erg verdrietig uiteraard, maar kon bij hen even tot rust komen. Helaas zouden ze die avond naar huis gaan, dus ergens was ik behoorlijk bang voor wat er daarna zou gebeuren.

Ik wist toen dat ik niet met hem verder wilde, maar durfde thuis nog niet direct door te pakken. Inmiddels wist ik dat hij contact had met meerdere vrouwen. Zo kwam hij na een weekend terug met allerlei vreemde spullen.

Hij gebruikte zijn beste vriendin daarvoor; zij zou zijn auto hebben geleend. Ik geloofde dit niet en vroeg of hij zelf naar de desbetreffende locatie was geweest. Dit werd ontkend totdat ik er uiteindelijk via een boete achterkwam dat hij er wel zelf was geweest. Hij was een weekend weg geweest met een andere vrouw, waar hij zogenaamd vroeger mee was opgegroeid.

Zo woest als ik was, begon ik tegen hem te schreeuwen. Hij liep dan weg en negeerde mij compleet. Dit gebeurde wel vaker, de zogenaamde stiltebehandeling. Dagenlang wordt er niet tegen je gesproken, alsof je lucht bent en niet bestaat. Het drijft je tot wanhoop en je voelt je echt een loser. Mijn eigenwaarde was compleet weg tijdens zulke momenten.

Zo’n twee weken na het vinden van de boete wilde hij mij iets laten zien op zijn telefoon. Per ongeluk liet hij mij zijn bellijst zien, waarin een bepaalde naam wel 20 keer voor kwam.

Mijn grens was bereikt, dit liet ik ook merken. Uiteindelijk is dit uitgelopen op een fysiek incident terwijl onze dochter lag te slapen. Het was klaar, ik wist het zeker.

Ik was sinds de boete al bezig met het kijken naar woningen, maar nu zette ik er vaart achter. Een paar dagen later zou er een festival zijn, waar ik heen ging met vrienden. Mijn ex probeerde er een stokje voor te steken, waarna ik overstuur weg ben gegaan bij hem met de woorden: “Het is klaar. Ik ga de huur opzeggen en kies voor mezelf”. Uiteraard wilde ik niet naar het festival, al hebben die vrienden mij letterlijk meegesleurd. Dat festival koester ik nog steeds, ondanks de gemengde gevoelens. Het thema van dat jaar stond groot in tekst op het podium. Die foto daarvan bekijk ik nog regelmatig om mezelf weer moed toe te spreken. Uiteindelijk komt alles goed.

Ik was vrij. Na alle stress en ellende van de afgelopen jaren had ik, mede door mijn vrienden, voor mijzelf en mijn dochter durven kiezen. En nog steeds geniet ik iedere dag van deze beslissing!

Eindelijk verlost van die narcist!

Eindelijk verlost van die narcist!

Weggaan bij een narcistisch persoon is super moeilijk. De continue manipulaties (gaslighting) en aanvallen maken iemand tot een schim van wat ze ooit waren. Het is heel moeilijk om uit te leggen op een manier waardoor anderen het begrijpen. De (voor-) oordelen zijn enorm. Ik was ooit zelf een zelfstandig en vooral vrolijk en ondernemend persoon. De belangrijkste lessen die ik hieruit heb geleerd zijn dat ik altijd kan en vooral moet vertrouwen op mijn intuïtie. Als iets niet goed voelt, is dat vaak niet voor niets. Zoek hulp en neem mensen in vertrouwen. Genoeg mensen willen je helpen, ook al lijkt het eerst van niet. De schaamte is een groot taboe en toch wil ik dat doorbreken. Er zijn veel te veel  mensen die slachtoffer worden van een narcistisch persoon. De weg naar herstel is ontzettend zwaar en lang, maar erger dan dat is blijven vastzitten in een relatie vol (emotionele) mishandeling. Vrijheid is een basisrecht, van iedereen!

Wat zijn we trots dat je de stap hebt gezet. Voor jezelf te kiezen en dat van je kind. Eindelijk verlost van die narcist! Heb jij hier ervaring mee? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Apr 2016

Z'n herkenbaar verhaal mijn dochtertje heeft mij de kracht geven weg te gaan. Nou eigenlijk heb ik heb (fysiek) de woning uitgezet toen zij 12wkn oud was. Het was zwaar alleen met een kleine baby maar ik heb mij nog nooit zo sterk en trots gevoeld. Nu bijna 2 jaar later is er ook op zijn initatief geen contact meer. Nu kunnen wij verder groeien! Ik werken aan mijn zelfvertrouwen en vertrouwen en mijn dochtertje opgroeien in een emotionele veilige omgeving. Dankbaar en trots dat wij hier zo sterk zijn uitgekomen!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Apr 2016

Heel herkenbaar verhaal. Mijn ex is (volgens hem was) een drugs en drankverslaafde met narcistische trekjes. Ons leven was met leugens aan elkaar geknoopt. Hij kon kooit vertellen waar hij heen ging, waar hij geweest was of hoe laat hij thuis zou zijn. Het ging mij ook allemaal niet aan, aldus hem. Maar ik mocht het niet aan zijn familie vertellen. Tijdens mijn zwangerschap en na de geboorte van mijn dochter werd het alleen maar erger. Op het einde van onze kwam ook zijn verslaving aan het licht. Ik kon niet meer, er werd verwacht dat ik alleen maar voor hem zou zorgen en voor mijn dochter. Ik en mijn emotie werd in een hoekje gezet en was niet belangrijk.Toen mijn dochter 6 maanden was heb ik hem het huis uitgezet en de sloten veranderd. Nu zijn we bijna een kaar verder en is er nog niks geregeld. Hij wil alles, co-ouderschap etc. maar wil geen openheid geven over zijn verslaving. Alimentatie wordt ook nog steeds niet betaald. Eerlijk gezegd heb ik ook liever dat hij geen omgang wenst. Hij komt zijn afspraken daarin ook niet na. Hij gaat liever zijn eigen gang als dat beter uit komt. Kortom, iemand die voor zichzelf leeft, daar kan je kind niet op rekenen!Ik hoop dat wij, mijn dochter en ik hier sterk uitkomen en weer gelukkig leven op kunnen gaan bouwen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2017

Angelque, jouw reactie is zo herkenbaar. Ik heb 9 jaar lang een samen met een narcist gewoon. Op zijn was hij altijd een goede leidinggevende, terwijl hij na zijn werk drugs haalde en onderinvloed naar huis reed. Jaren heeft hij mij voor gelogen van drugs, naar porno verslaving, naar naakt foto's op internet van zichzelf. Tot zelf geld jaten uit de spaarpotten van de kinderen om drugs mee te kopen. Het was gewoon misselijk makend zich gedrag. Nu op mij zelf heb ik rust en mijn leven weer compleet. Groetjes svr

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 May 2016

Ik kan er ook een boek over schrijven!! Inmiddels al 13 jaar gescheiden, maar van een narcist raak je nooit verlost. Ik ben zwaar mishandeld en heb mijn leven te danken aan mijn dochtertje, die toen d'r tijd door het gegil uit haar bedje kwam en zodoende mijn leven heeft gered. Na aangifte...wilde ik graag met politie-begeleiding wat spullen uit ons huis halen want ik had onze woning verlaten op hun aanraden. Maar politie wilde niet met mijn mee, ondanks de dreiging waarop mijn vader zei meid dan ga ik met je mee. Wel mijn vader werd slachtoffer nummer 2 van die gek..gescheurde oogkas vinger op meerdere plaatsen gebroken. En toen ik door de rechtbank het huis toegewezen kreeg, waren al mijn persoonlijke bezittingen verdwenen (mijn sieraden erfstukken, alle foto's en album s van onze dochter en ook mijn eigen baby albums en nog veel meer wat voor mij van waarde was)en had hij mijn auto verkocht. Voor mijn echtscheiding ben ik tot het hogergerechtshof aan toe geweest, meneer wist niet van ophouden. En hij heeft ook 8 jaar lang bijna dagelijks in de ochtend bij school gestaan om onze dochter naar binnen te brengen. Heeft me ook heel lang gecontroleerd door langs mijn huis te rijden en te posten...en buren spioneerde met hem mee. Deze man is niet alleen een narcist maar ook een psychopaat...Hij wist andere mensen er te van overtuigen dat ik niet deugde en dat hij een ozo goede vader en echtgenoot was..NOT Als vriendinnen van me belde, dan moesten ze eerst aan hem vertellen waarvoor ze me belde. Mocht ik met mijn moeder niet naar de sauna, of op vakantie met mijn moeder en dochter..niet met vriendinnen op stap. Mijn moeder mocht zelfs haar kleinkind of dochter verwennen met cadeautjes.Ik dank God op mijn blote knieën dat ik van deze man verlost ben. Al zal hij nooit een kans onbenut laten om me weer te koeieneren...ook niet na 13 jaar. Waarschijnlijk stopt het pas als onze dochter 21 is, dan heeft hij niks meer om me mee te koeieneren.

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Jan 2017

Hoi... Mijn dochter ziet haar vader momenteel niet meer. Er is een lange periode aan vooraf gegaan waarin mijn dochter steeds teleurgesteld of afgewezen voelde ..en hij kleineerde haar...de eeuwige geïrriteerde boze man. Er zijn in het laatste contact wat berichten uitgewisseld en mijn dochter heeft haar boosheid geuit....dat heeft haar enorm opgelucht. Hij ontkent alles en zegt dat over alles gelogen is en zegt het zijn bedenksels. Ik heb hem geprobeerd uit te leggen wat het gevoel was van haar....maar hij zegt dat het gelogen is. Heb gezegd dat ik achter mijn dochter sta en haar geloof. Alles wordt weer aangeraakt bij mij...mijn onzekerheid angst etcetera...door de berichten wisseling....en voel me rottig van binnen. Leef min of meer op de automatische piloot. Ik heb nu alles geblokkeerd. En probeer langzamerhand weer mijn rust te vinden. Heb gelukkig 1 vriendin waar ik deze week heb gehuild en gepraat....dat heeft mij geholpen. Ze begrijpt me als geen ander. Ik wil graag weer uit deze modus..anderen zeggen..."probeer je rust te vinden " of "hij is exit nu". Ik weet dat ik geduld met mezelf moet hebben...hem moet negeren negeren negeren..want alle kritiek gaat over hemzelf...spiegel gedrag. Ik ben het zat om me steeds weer kloten te voelen na contact met hem. Ik wil hier super graag weer uit. Gewoon happy voelen. ik slik inmiddels mijn anti depressiva weer en hoop dat het binnenkort gaat werken. Heb momenteel contact met iemand die healings geeft...in het kort uitgelegd...helen van littekens in mijn aura veld...die door bepaalde situaties worden aangeraakt...een wond waar steeds weer ingewroet word. ik hoop dat rust mijn wonden heelt. Heb traject psychologe gehad en emdr gedaan...dat was zwaar. Zoals medium zegt...de healings gaan op dieper niveau. Soort verwerking op alle niveaus...mentaal fysiek etc... Dit zal een verwerking op gang gaan brengen. Heb dit allemaal met mijn vriend overlegd en die staat achter mij... Ik ben er wel een keer klaar mee en wil vooruit. Lang verhaal ...maar de healings kosten me niks. Hoop dat ik nu wat heb gevonden wat geneest...heelt. En verlang naar rust in mijn lijf en hoofd...alles maalt maar door. Mijn vriendin zegt "komt wel goed "...en ben haar reuze dankbaar voor haar steun. Ik hoop toch echt dat het een keer goed komt. Iemand ervaring ermee dat je het gevoel hebt ik sta nu op de top van de berg en ben helemaal happy??? Tot voor kort had ik echt periodes dat ik mij happy voelde.. misschien is dit het laatste om op te ruimen. Vind het fijn om het ff kwijt te kunnen...hier. En geloof ook hoe meer ex ons los laat...hoe meer rust wij ervaren...en hoe meer rust...hoe sterker ik word.

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Mar 2017

Vergeet geen respect te hebben voor de personen die lijden aan het narcistisch slachtoffer syndroom.Die strijden nu nog, durven geen hulp te vragen en vechten nog elke dag om te overleven.Mijn oogkleppen zijn af na 17 jaar maar het afstoten en aantrekken gaat nog dagelijks door. Het fysieke stopt nu na melding bij veilig thuis. Maar de angst blijft.... Ik wacht op de sterke hand die deze gebroken vrouw bij de hand neemt. Maar ik zie hem nu... Ik zie je!

Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Nov 2019

mijn ex is niet eens de pa maar speelt slachtoffer zo goed sta perplex en alleen ervoor en me zoontje van 4 wrd nu hij net gezond gelukkig was hem tegen in mijn familie kring hij laat mij ons niet met rust en woont ver weg maar foet hier boodschappen me zoontje heeft nachtmerries en heeft iemand tips me familie trapt zelfs in zijn leugens en hij kan zo goed toneel spelen heb niemand meer over en wil hulp

Reactie plaatsen