Emotie, geur en muziek
15 december 2016 
1 min. leestijd

Emotie, geur en muziek

Muziek heeft,net als geur, een emotionele lading voor me. Ik kan een geurtje ruiken en eindeloos verdwalen in gedachten en herinneringen. Voor mij is het ook heel afhankelijk van in welke bui ik ben, welk geurtje ik kies. Fris voor de zomer, iets wat sterker ruikt voor speciale gelegenheden. Iets sensueels als ik me vrouwelijk wil voelen.

Met muziek is het voor mij net zo. Ik heb een brede smaak en kan erg blij worden van stevige housebeats op een festival maar kan ook zeker de kleinkunst waarderen in het theater. Waar ik me bij edm kan verliezen in melodieën en het toewerken naar een climax geniet ik bij andere liedjes juist heel erg van de tekst. Teksten, die me raken, en die ik vaak koppel aan gebeurtenissen.

Zo heb ik rond mijn scheiding het nummer van Racoon, Brick by Brick grijs gedraaid.

Die tekst kwam zo goed overeen met mijn leven op dat moment, of eigenlijk het moment voordat het tot de onvermijdelijke breuk kwam. Nog steeds kan ik het nummer niet horen zonder even te slikken.

Emotie, geur en muziek. Sommige liedjes doen je denken aan je ex of aan je kinderen

Maar ik heb ook nummers waar ik een hele prettige emotie bij heb, verschillende dancenummers die me doen denken aan die zwoele avond op een festivalterrein waar ik het meer dan prima naar mijn zin had. Of een mooie ballad die me doet denken aan een fijn moment van bezinning of innerlijke rust.

Momenteel extra genieten met de kerstliedjes, dus. Die een heerlijk, bijna nostalgische effect hebben.

Kerst, de tijd van het jaar om met familie en vrienden door te brengen. Ik ben echt een kerst-mens en vind het heerlijk. Ik kook graag, vind het fijn om voor anderen te zorgen. Dit jaar zijn mijn meisjes met kerst bij hun papa, dus dat wordt moeilijk. Maar het oud en nieuw halen we de ‘schade’ wel in. En in mijn hoofd klinkt het happy new year van Abba… haha.

Zie ook: Muziek en emoties

Aan welk nummer heb jij goede of juist slechte herinneringen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen