De ex van mijn ex blijft contact zoeken
25 september 2016 
4 min. leestijd

De ex van mijn ex blijft contact zoeken

Ik heb veel geschreven over mijn narcistische ex. Ik heb de laatste twee jaren hard aan mezelf gewerkt om alles een plek te geven. Ik heb mijn leven ingericht als alleenstaande moeder, therapie gevolgd en ander werk moeten zoeken. Mijn leven lijkt in geen enkel opzicht meer op het leven van 2 jaar geleden. Mijn ex heeft mijn dochter aan de kant gezet, dus ze heeft enkel nog een biologische vader. Alhoewel, vader vind ik geen toepasselijke naam.

Er is geen contact meer tussen mijn dochter en hem. Contact tussen hem en mij is er zeer zelden. Het contact slaat nergens op. Interesse in mijn dochter is er namelijk niet, dus ja, je kan je voorstellen dat het contact nietszeggend is.

In mei van dit jaar kreeg ik onverwacht een bericht via facebook. De ex van mijn ex wilde contact.

Ik heb er niet direct op gereageerd.  Ze was wel heel duidelijk waarom ze contact wilde. Ze wilde contact met mij omdat ik haar als geen ander begrijp. Dit klopt ook, al zijn er wel een paar grote verschillen in onze situatie. Zo waren zij getrouwd en zitten zij na jaren nog steeds in een vechtscheiding. Daarnaast is er bij hen wel sprake van omgang tussen  de vader en hun kind. Iedere maand moet zij weer haar kind naar onze ex brengen.

De ex van mijn ex blijft contact zoeken

Ik wist natuurlijk een beetje van het kind en de situatie af. Juist het kind was voor mij de aanleiding om het contact beperkt aan te gaan. Ik had mezelf voorgenomen om niet mee te gaan in de strijd die zij (nog steeds) aangaat met onze ex. Ik wil er niet in verzeild raken, maar kon best haar verhaal aanhoren. Dit heb ik ook gezegd tegen haar.

Het was  best fijn om bepaalde herinneringen te kunnen delen. De aanpak van onze ex was bij ons allebei precies hetzelfde. Ook weten we beiden dat onze ex nu een nieuw slachtoffer heeft en er een derde kind op de wereld is gezet door hem. Dat schept ergens een vertrouwensband. Het is verleidelijk om je eigen verhaal helemaal bloot te geven, maar dit heb ik maar beperkt gedaan.

Blijkbaar is de angst na het leven met een narcist toch groter dan ik dacht. Bij alles wat zij of ik zei was ik op mijn hoede. Bang dat het tegen me gebruikt zou worden of bang dat ze me uit wilde horen.

Lange tijd heb ik het contact enigszins kunnen afhouden doordat mijn rechtszaak met onze ex toen speelde. Die is nu achter de rug, dus ergens hoef ik niks meer te vrezen. Toch durf ik het contact niet volledig aan te gaan. Daarnaast merk ik dat negatieve dingen mij ook weer negatief maken. Ik heb net mijn leven op de rit en voel me oprecht gelukkig. Contact met de ex van mijn ex zorgt dat ik te veel energie aan hem spendeer. Iets dat hij niet waard is.

Ik heb dat hoofdstuk afgesloten. Ik wil verder en niet steeds teruggaan naar dat stukje verleden. Het was een vreselijke tijd. Ik heb hard moeten vechten om te komen waar ik nu ben (en daar ben ik trots op). Ik wil graag vooruit kijken en weer genieten van de mooie dingen die steeds op mijn pad komen.

Toch voelt het als verraad om haar te laten zitten. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om die strijd aan te moeten gaan met hem. Ik heb “het geluk” dat hij is verhuisd naar de andere kant van het land zodat hij mij en  mijn dochter niet meer zo makkelijk kan bespelen. Dit doet hij bij haar en hun kind wel. Vreselijk om de details aan te moeten horen. Het breekt mijn hart.

Ik heb haar geleerd hoe ze uit die strijd met hem blijft. Een tactiek die ik ook andere slachtoffers probeer te leren, want dat is er een die goed werkt. Ik vraag mezelf nu af of ik haar met deze tactiek los moet laten. Het schuldgevoel is enorm, maar het voelt ook dat ik verder moet.

De ex van mijn ex blijft contact zoeken

Mijn EMDR behandeling is afgerond. Ik heb een laatste afspraak gepland in november. Dit is een afspraak die fungeert als “stok achter de deur”. De therapeut durft het traject wel af te sluiten. Ik zelf vind het eng. Wat als ik weer terug val? Volgens de therapeut heb ik al bewezen dat ik dit alleen kan en moet ik het echt afsluiten.

Ik heb mezelf dan ook voorgenomen om tot die afspraak na te denken over het contact met de ex van mijn ex. Afsluiten of doorgaan, that’s the question… Ik vertrouw op mezelf dat ik de juiste beslissing ga nemen…

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen