Faalangst

Dit is iets wat 90% van de bevolking heeft of heeft gehad. Faalangst is een woord met betekenissen op verschillende gebieden.
Dit stukje behandel ik als je faalangst hebt over jezelf of je kindje.

Ik had het vroeger ook heel erg. Ik ben niet goed in leren en zag ook altijd flink tegen een schriftelijk examen op. In het gewone leven kan faalangst je leven aardig beïnvloeden.
Je bent bijvoorbeeld te vaak gekwetst en durft de juiste persoon voor jou niet te vertrouwen.Angst om te falen in dingen die je niet kent of niet positief.

Mijn zoon is links, net als mij. Hij heeft ook al gedrag van faalangst. Als de juf en omgeving rechts zijn, ziet hij alles in spiegelbeeld en zal het dan ook zo schrijven. Als ze merken dat ze anders schrijven dan hem of haar, zal dat een beeld creëren van “ik ben anders”.
Als linkshandige heb je ook meer moeite om schaar of potlood vast te houden. Gedoemd om faalangst te creëren. Gelukkig ben ik ook links dus kan ik hem daar veel bij steunen door samen naar ergotherapie te gaan.

Dit was een simpel voorbeeld. Een zwaarder voorbeeld is dat je zo erg gekwetst bent in je leven dat je niemand anders dan je kind toelaat. Bedenk wel, dat je kindje dit onbewust overneemt snel en ook weinig mensen in zijn leven toelaat. Dus ook kan je onbewust ook faalangst creëren .

Besef goed als (alleenstaande) moeder dat je invloed hebt op zulke dingen. Veel meer dan je denkt. Denk maar na: als jij iedereen weg houdt bij jezelf en je kindje, wordt je kindje eenkennig en zal niet beter weten dan dat dit normaal is.

Faalangst

Faalangst

Ik ben van mezelf super sociaal en dat zie ik terug in mijn zoontje. Dat is zo ontzettend super leuk om te zien! Een simpel voorbeeld is gewoon gedag zeggen in de supermarkt tegen medewerkers. Ze worden gevormd door jouw sociale leven, aan de hand van hoe sociaal jij bent.

Faalangst herkennen bij jezelf en bij je kindje is iets waar je serieus mee om moet gaan. Laat hem of haar maar zelf dingen ontdekken, wat bij de leeftijd hoort. Als ze bang zijn om zelf op dingen af te stappen of te vragen, begeleid ze dan en vraag het niet voor ze.

In het leven draait het om voor jezelf op te komen en dingen te vragen als je iets nodig hebt waar jezelf niet bij kan. Ieder kind is anders maar bescherm ze niet teveel.

 

Ze lopen zo snel over je heen en nemen een loopje met je, voordat je het zelf in de gaten hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar mijn doel was om mee te geven hoe belangrijk het is om je kind en jezelf een spiegel voor te houden als ze faalangst hebben. Als ze er niet mee geholpen worden, zullen ze later in hun leven de faalangst blijven behouden. Bijvoorbeeld bij het zoeken van banen en solliciteren. Ze zullen dingen ontdekken die ze graag willen maar weten niet hoe en  durven dan niet.


Faalangst kan dus zijn: angst om iets te presenteren. Maar het kan zich ook uiten in agressie. Niet weten hoe ze met dingen om moeten gaan.

Faalangst

Faalangst

Bekende trekjes van faalangst zijn:
– Teruggetrokken
– Zweten
– Rood aanlopen
– Agressie
– Angstig
– Anders voordoen
– Maagpijn/ buikpijn / naar het toilet moeten steeds.
– Negatief zelfbeeld

 

 

Jouw taak als ouder zijnde om te kijken of jouw kind geen faalangst heeft. Zo wel, geen probleem: er zijn genoeg mogelijkheden met hulp om daar tegenwoordig goed mee om te gaan.

Halleluja, tijd om te ontdekken of jezelf nog meer kan zien groeien en je kids.
Geen plek voor faalangst! Proberen is leren!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Jan 2019

Ik heb zelf ook altijd heel veel last gehad van faalangst, niet alleen als kind, maar ik heb er ook als volwassene nog heel lang last van gehad. Ik merkte dat ik het zelf ook overbracht op mijn dochtertje van 5 jaar, toen moest ik er wel iets aan doen. Ik heb zelf uiteindelijk een paar coaching sessies gehad bij Myrte Duijndam van VIVAS en kan nu wel zeggen dat ik er veel beter mee om kan gaan. Op haar website staan ook heel wat artikelen over faalangst: https://www.vivascoaching.nl/

Reactie plaatsen