Fakebook

Voor mij is Facebook een simpele manier om andere mensen te laten zien wat je aan het doen bent.  Of ze te laten geloven wat je aan het doen bent.  Want waarom noemen we het anders : Fakebook!
Een kennis die uit komt blazen van een middag ijsbaan. Complete stress. Gezeul met schaatsen, kids die niet luisteren. Zeuren. Vallen. Huilen.  Maar savonds zie ik een foto van 2 lachende kids met rode wangen op Fakebook met als onderschrift : “Topmiddag op de schaatsbaan”. Huh??

Iedereen kent de verhalen van klierende kids die menig uitje verpesten.  Dagje pretpark met uren wachten. Autoritjes die nagenoeg hell zijn omdat er weer een kind kotst. Of z’n broer bijna knock-out slaat …
En wat doen we?
Juist!  We kopen de kids om, voor een leuke selfie met z’n allen en checken ‘m in op Fakebook!
“Fantastische dag …” Of … “Genoten van een heerlijk dagje strand…”

Terwijl je net foeterend het huis staat te stofzuigen, omdat er meer zand mee terug ging dan je lief was.
Hoe hééééérlijk is het dat mensen denken dat je een Fántástisch leven hebt,  n.a.v. een foto op Fakebook?
Of, de andere kant … dat mensen altijd maar die ene foto zien van dat wijntje en daar een waarheid aan ophangen. Een stempel op je drukken waar je weer moeilijk van af komt.  Dat mag. Ik heb ooit geleerd dat je niet alles moet geloven wat je denkt.  En Fakebook met een flinke emmer zout moet nemen.

62e6e11fa6ed74d99132eca2e90b3da6Want niemand ziet de tranen achter dat wijntje.  Of zelfs maar de andere 10 foto’s van prachtige natuur. Cultuur.  Vergezichten. Of simpelweg een ondergaande zon.  Soms is het natuurlijk wel What you see is what you get … Weekend weg?  Jeetje, waar dóen ze het van? Misschien moet je dat dan eens gewoon vragen,  i.p.v. de waarheid ophangen aan een foto. Want misschien was het wel een verjaardagscadeautje. Of ben je zó goed geworden in het zoeken naar goedkope uitjes,  dat zo’n weekend weinig kost. Airbnb-tje voor €15,-. Fashioncheque. Sauna-bon. Diner-voor-2-voor-nop …

En aangezien ik nog steeds een Happy Single Mom ben,  heb ik soms meer geluk in het spel dan in de liefde. Dus win ik weleens wat.

Het kan allemaal! Lastig blijft het om op te boksen tegen de vooroordelen die iemand kan hebben bij het zien van een foto.
Iedereen gebruikt Facebook op z’n eigen manier.  Voor het promoten van z’n werk.  Het delen van mooie zinvolle plaatjes en teksten.  Of om zoveel mogelijk “vrienden” te verzamelen.  Niet te hopen dat ze alle 598 op je feestje komen.  Anderen krikken hun ego op door zoveel mogelijk likes te krijgen.  En dan heb je nog de “gluur-categorie”. Post zelf niets, maar kijkt vooral bij anderen.
Maar wat me enorm verbaasd, is dat Facebook ook een soort nieuwe dating-app blijkt.  Heeeyyy,  dat is nieuw!
Een vriendschapsverzoek van een voor mij totaal onbekende man. Nul gemeenschappelijke vrienden. Voor ik hem überhaupt  accepteer,  vraag ik via messenger waar ik hem van moet kennen …
Direct antwoord : Hey hallo … ja sorry,  er ging iets fout. Oké,  geeft niets. Kan gebeuren. Voor mij … Klaar!

Niets lijkt minder waar … haha.  Het is de allerslechtste openingszin die ik ooit gehoord heb.

Want voor hem is dit de aanleiding om een gesprek te starten.  Al snel denk ik : Joh, lazer op. Ik ken je niet. Wat bezielt jou om zo op deze manier contact te zoeken. Ga lekker op Tinder! En ik heb al helemaal geen zin in dat domme gewauwel….

ed36aa33322946e680bed0b8d5ee3cf0Bij navraag bij (vrijgezelle) vriendinnen blijkt al snel dat dit helemaal niet iets is wat per ongeluk gebeurd.  Maar heel bewust,  om zo dus in contact te komen met anderen. Want ook zij hebben vreemde vriendschapsverzoeken gekregen.  En dat vond ik dan best weer knap.  Want als ik hem niet voorbij zie komen, hoe ziet hij mij dan?  Per ongeluk?  Het lef waardeer ik dan weer wel. En geldt er vast een regel : Wie niet waagt,  wie niet wint!

Ik denk dat ik Fakebook maar gewoon blijf gebruiken om heel simpel te laten zien wat er in mijn leventje gebeurd.  Of iedereen te laten geloven wat er allemaal gebeurd 😉

Zie ook: Haaaaaai zwaaaaaai, elkaar groeten, hoe doen we dat toch?

Herkenbaar? Doe je zelf ook mee aan deze vorm van posten of ben jij realistisch? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen