Wie krijgt de voogdij?
04 mei 2015 
3 min. leestijd

Wie krijgt de voogdij?

 Dingen waar ik eerder wel over na dacht, maar nog voor me uit kon schuiven; zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, kraamzorg en kinderopvang

Regel dingen zijn er genoeg, nu mijn zwangerschap een feit is. Gelukkig zijn de eerste twee relatief makkelijk te regelen. Ik heb een fijne werkgever en een fijne leidinggevende die altijd bereid is mee te denken naar oplossingen. Dat komt dus wel goed. Kraamzorg loopt ook wel los. Na wat research heb ik een keuze gemaakt en over een paar weken volgt een gesprek. Kinderopvang is een iets ander verhaal. Ik weet al wel dat mijn voorkeur uitgaat naar een gastouder, omdat dit mij meer flexibiliteit biedt en ook omdat het financieel aantrekkelijker is dan een kinderdagverblijf. 

Recentelijk heb ik een kennismakingsgesprek gehad met een gastouderbureau waar ik goede dingen over heb gehoord. Mijn moeder werkt er al jaren als gastouder en dus was die keus voor mij snel gemaakt. In het gesprek werden mijn wensen e.d. besproken en ook al een beetje op welke dagen van de week de opvang zou moeten zijn. Dit laatste is nog niet helemaal helder, aangezien ik nog een gesprek met mijn leidinggevende moet gaan hebben over hoe mijn werkdagen eruit zullen gaan zien. Ik heb in ieder geval de offerte van het gastouderbureau binnen, dus stap 1 is gezet. Er is nog een ‘regel ding’ waar ik al een tijdje, vooral in m’n hoofd, mee bezig ben geweest: 

Wie krijgt de voogdij over mijn kind mocht mij iets overkomen? Dat is best een groot ding zeg maar…

Ik wil niet dat mijn kind overal en nergens wordt ondergebracht en al helemaal niet bij mensen die hij of zij niet kent of waar hij of zij geen band mee heeft. In m’n hoofd waren al veel mensen de revue gepasseerd en steeds was er wel weer iets waardoor ik iemand toch niet geschikt vond. Het is ook niet zomaar iets wat je aan iemand gaat vragen. Je vraagt ze om de rest van hun leven jouw kind verder op te voeden… Uiteindelijk kwam ik uit bij vriendin X en haar gezin. Het gaf meteen een soort van rust, dat ik dit, voor mij zelf in elk geval, had besloten. Het gaf een fijn gevoel.  Uiteraard heb ik dit ook met mijn ouders besproken en samen waren we het er over eens dat vriendin X een goede keus zou zijn.  

Het was super spannend om uiteindelijk dé vraag te stellen, want ja..hoe gaat er gereageerd worden? De verbazing was groot bij vriendin X en haar partner en tegelijkertijd vonden ze het ook een hele eer dat ik hen vroeg. Ik heb hen op het hart gedrukt er uitgebreid de tijd voor te nemen om er over na te denken, want zoals al eerder gezegd, het is niet zomaar iets wat ik vraag! Tot op heden wacht ik nog in spanning af… In de tussentijd heb ik wel hier en daar wat offertes opgevraagd bij verschillende notarissen, want ik wil het wel officieel vastleggen. Een eigen gefabriceerd contract o.i.d. is helaas niet rechtsgeldig, vandaar.  

Ik ben ook wel benieuwd hoe andere single moms dit hebben geregeld, dus reacties en / of tips zijn welkom!

De dingen waar ik hierboven over schrijf, zijn voor mij toch wel de belangrijkste dingen die ik vooraf goed gereld wil/moet hebben. Natuurlijk blijven er tig andere dingen over die gedaan moeten worden voordat mijn kleintje op de wereld komt. Dit zijn vooral hele leuke dingen om mee bezig te zijn, zoals het uitzoeken van de kinderwagen, de kleur verf voor op de muur van het kamertje en de inrichting ervan. Ik ben voor het kamertje op zoek naar een neutrale stijl want ik wil het geslacht van mijn baby vooraf niet weten. Ik hou van verrassingen en een grotere verrassing kan ik mij niet wensen. 

Ik merk dat veel mensen het maar raar vinden wanneer ik vertel dat ik vooraf niet wil weten of ik een jongen of een meisje krijg. Echt, de verbazing is van de gezichten af te lezen en de meesten snappen het niet zo goed. Maar ach, ieder z’n mening toch? Ik laat me verrassen en heb gezien dat er best heel veel leuke en neutrale dingen te koop zijn. Gelukkig weet ik heel goed wat ik vooral niet wil, dus ik heb er vertrouwen in dat ik er een leuk kamertje van zal weten te maken. En zo werk ik gestaag verder aan m’n lijstje met dingen die gedaan en geregeld moeten worden.  Er zullen ook vast dingen zijn die ik nu over het hoofd zie, maar die ongetwijfeld toch nog ergens voor de herfst zullen opduiken. Goedbedoelde adviezen en tips zijn ook hierin welkom; ik zal ze meenemen en zo nodig toevoegen aan m’n lijstje. Maar voor nu ga ik eerst op naar de verfwinkel om me te verdiepen in de vele kleuren die er te koop zijn. Tot de volgende blog!

 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Als je enkel de voogdij wilt regelen hoef je niet perse naar notaris. Je kunt een aantekening in het gezagregister laten maken bij de rechtbank. Kun je online regelen en kost niets. Bij notaris leg je veel meer dingen vast, oa ook bewindvoering enz. Ben zelf BAM en heb onlangs zelf voogdij ook opnieuw vast laten leggen. Succes met alle regeldingen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Hoi Simone, Zelf ben ik sinds 6 weken BAM en moet de voogdij nog vastleggen. Bedankt voor de tip, zal een hoop geld schelen! ;-) Groet, Martine

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Beste Femke, Ik ben ook een vrouw van 35 en nu bijna 10 weken zwanger van een donor. Daarbij werk ik ook fulltime op kantoor, kortom ik herken zoveel dingen in wat je schrijft. Ik beleef dit momenteel precies net zoals jou en ben ook bezig met het regelen/uitzoeken van kinderopvang en voogdij en al het andere wat erbij hoort. Ik zou graag met je in contact willen komen om evt ervaringen uit te wisselen als je dat leuk lijkt. Gr. Daniëlle

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Ik ben nu 9 maanden mama van een zoon, ook een Bam, heb in mijn verlof een testament geregeld. Kostte me bijna €600,- maar heb dan ook alles vastgelegd. Dat ik begraven wil worden, dat mijn zoon alles krijgt en daarna mijn ouders, broers en zus. Mijn zus is voogd, tweede voogd mijn ouders en derde een vriendin die ook een zoontje heeft. Heb ook een executeur aangesteld die de financiële kant afhandelt, en dan ook een tweede en derde persoon want je weet maar nooit! Heb zelfs een uitsluitingsclausule voor eventuele exen van mijn zoon, misschien vergezocht maar als mijn zoon overlijdt en ik hem alles nagelaten, vermogen, huis enz. wil. Ik niet dat er één of andere feeks mijn duurverdiende centjes er doorheen jast. Hij mag tot zijn 18e geen geld hebben, alleen voor wen rijbewijs, studie of aankoop huis. Je kunt echt alles vastleggen als je wilt. Ik heb net in mijn omgeving gezien dat een mama van 33 overlijdt en er éen van 30 opgegeven is, dus is echt belangrijk om êén en ander vast te leggen want je zou toch niet willen dat een rechter beslist waar je kind heen gaat of nog erger, dat je kindjes uit elkaar worden gehaald of dat er ruzie komt om het wel of niet willen opnemen van een kind in het gezin. Moeilijke dingen maar heel belangrijk, zéker als je de enige bent die voor hem/haar zorgt! Dus doen! Wens je nog veel geluk toe, geniet van het getrappel in je buik. Ineens is dat voorbij. Spannend en leuk tegelijk!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Ik ben nu nog bezig om zwanger te worden van een donor, maar ben hier nu al hard over na aan het denken. Mijn broer zou mijn voogd worden, maar helaas kan dat niet meer. Verder ben ik al bezig met het toekomstige babykamertje. Er moet van alles aan gebeuren voordat ik er uberhaupt een kinderkamer van kan maken. Wat knap dat je het niet wil weten. Is eigenlijk best leuk om het niet te weten. Ik denk er ook weleens over na om het niet te willen weten.

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Leuk om te lezen dat je over alles goed nadenkt en dat je het geslacht als een verrassing wilt bewaren.. Suc6 met alles maar dat gaat vast goed komen bij jou

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 May 2015

Hoi Femke Ik heb zelf de voogdij bij een notaris laten vast leggen. De kosten daarvoor verschillen heel veel.Dus goed rondkijken loont. Er valt nog genoeg te regelen.En uit eigen ervaring is het is fijn om dat soort dingen vooraf te regelen.Informeer ook van te voren bij de belastingdienst waar je recht op hebt.Succes met alles. Groetjes Mandy

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 May 2015

Goed dat je er aan denkt! Wij hebben dit toen ook gedaan. Zijn zus als 1e en mijn zus als 2e keus...Dit ook ivm oudere leeftijd ouders en afstand waarop mn zus woont. Heb liever dat ze in de buurt blijft. Nu we uit elkaar zijn is t bij mijn overlijden duidelijk...Ze gaat naar papa. En als hij ove t lijdt. ..tja dat is aan hem wat hij heeft vastgelegd. Ik twijfel of ik mn nalatenschap in zijn beheer (er vnuitgaande dat hij het aan haar besteed) of aan haar (dan kan ze dr vanaf dr 18e bij) laat. Ik zou t wel vast willen leggen. Ook wie na mij, mocht mn ex overleden zijn, haar voogd wordt. ik zou nu voor een vriendin kiezen. Maar ik dwaal af....je kunt volgens mij 1 t/m 3 of 5 mensen benoemen. Daarnaast kun je dezelfde of anderen het vermogen laten beheren. Echter....Ze mogen op dat moment alsnog nee zeggen Stel je kiest voor je vriendin. Zij komt echter in een rolstoel terecht, woont te klein, is alleenstaand, of wat dan ook...dan mag zij bedanken en dan komt de vraag voor nummer 2. Dus netjes dat je t vraagt van te voren maar niet noodzakelijk.

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 May 2015

Ik vind het heel goed dat je daar al over na denkt. Ik heb het zelf ook de eerste maanden na de geboorte van mijn dochter vast laten leggen bij de notaris. Dat soort dingen wil je gewoon graag geregeld hebben! Mijn broertje (en partner, maar dat is niet vastgelegd) is eerste voogd en een van mijn beste vriendinnen tweede voogd. Je mag er twee uitkiezen. Ik vind het erg fijn dat het gewoon vast ligt. Veel succes!

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 May 2015

hoi ik ben ook een bam moeder, heb een zoontje van 2 jaar. Wilde toen ik zwanger was ook niet weten wat het geslacht was, heb nog wel gedacht ik laat het op een briefje schrijven en dan kan ik later beslissen of ik het wel wil weten. Maar dat toch niet gedaan. Tijdens mijn verlof heb ik ook de voogdij geregeld en een testament laten opstellen. Bij mijn zijn mijn zusje en zwager de voogd, ook regelen hun de financiën dan voor mijn zoontje.

Reactie plaatsen