Fouten die pas gescheiden ouders kunnen maken
23 februari 2017 
2 min. leestijd

Fouten die pas gescheiden ouders kunnen maken

Als je net gescheiden of uit elkaar bent, kom je in een nieuwe situatie. Soms vol heftige emoties die je een plek moet gaan geven. Alleen: je bent ineens ook alleenstaande ouder. Er komt van alles op je af. Maar pas op voor het maken van deze fouten (of vergissingen) als alleenstaande ouder.

1 . Je kind heeft ook te maken met een scheiding

Onwijs heftig dat jouw relatie over is. Daar hoeven we niks over te vertellen, want dat is gewoon een feit. Er komt gigantisch veel bij kijken en je emoties vliegen logischerwijs alle kanten op.

Vergeet alleen niet dat jouw kind net zo te dealen heeft met deze scheiding. Sterker nog: de complete veilige wereld van je kind is in een klap weg. Dat is een enorme deuk in het zelfvertrouwen van je kind, ook al zegt je kind daar misschien niks over. Probeer er zoveel mogelijk voor je kind te zijn en zet dan je eigen gevoelens opzij.

Fouten die pas gescheiden ouders kunnen maken

Heeft je kind moeite met praten, maar is het al oud genoeg om te schrijven/typen? Kijk dan eens op de website van het Klokhuis. Kinderen van gescheiden ouders kunnen hier op een propje schrijven over datgene wat ze niet durven/kunnen zeggen.

2 . Doen alsof er niets aan de hand is

Kinderen hebben feilloos door als het met jou als moeder niet goed gaat. Je bent meer gespannen, stiller of juist hyper. Kinderen wéten dat, zien dat. Wees open en transparant en geef toe dat je verdriet hebt. Op een aangepaste manier, zonder de vader af te kraken of in een negatief daglicht te zetten, kan je aangeven dat je het nu moeilijk hebt. Je hoeft niet alle details te vertellen en je kunt het heel erg bij jezelf houden door te zeggen dat jij verdrietig bent. Dit zegt namelijk niks (negatiefs) over de andere ouder, want dat moet je zeker vermijden.

3 . Schuldgevoelens compenseren door kado’s

Het is logisch dat je je schuldig voelt als je je kinderen opzadelt met een gebroken gezin. Althans, zo voelt dat. Realiseer je dat een scheiding niet voor niets is. Waarschijnlijk waren je kinderen er niet beter/gelukkiger door geworden als hun ruziënde of liefdesloze ouders bij elkaar waren gebleven.

Het is verleidelijk om extra kadootjes, snoepjes of andere dingen voor je kinderen te kopen. Misschien denk je dat je het gemis van een gezin moet compenseren en dat dit dan de beste manier is. Kinderen willen maar één ding: dat beide ouders evenveel van hen houden als vóór de scheiding.

Zie ook: Alles over scheiden voor onze kinderen

Heb jij aanvullende tips voor alleenstaande ouders die pas uit elkaar zijn? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen