Geld besparen voor gas water licht
23 juni 2019 

Geld besparen voor gas water licht

Gas water licht: zo berekent je de kosten

Hoe hoog liggen de kosten voor het gas water licht dat in jouw huishouden? Hoewel je misschien denkt dat deze kosten overal hetzelfde zijn, is niets minder waar. De energieprijzen zijn afhankelijk van een aantal zaken en zijn dus voor ieder huishouden anders. Wanneer je de energiekosten wilt berekenen van jouw situatie, is het onder andere belangrijk om te kijken naar het aantal personen in een huishouden, maar ook het woningtype. Deze en andere zaken spelen een grote rol in het bepalen van de totale kosten voor gas water licht.

Het belang van huishouden en woningtype

Het stroomverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in een huishouden en het gasverbruik is grotendeels afhankelijk van het woningtype. Zo verbruikt een woning met één persoon minder dan een huishouden van 4 of meer personen. Een eenpersoonswoning verbruikt gemiddeld 1800 kWh aan stroom en 1100 m3 aan gas. Ter vergelijking: een vijfpersoons huishouden verbruikt gemiddeld 5000 kWh aan stroom en 1900 m3 aan gas. Je kunt dus op deze manier al een schatting maken van het verbruik. Naast de consument kan je ook zakelijke energie vergelijken.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor gas en licht

De kosten voor gas zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Bij een verbruik van 1300 m3 aan gas in een tussenwoning betaalt je gemiddeld €105 per maand. De kosten voor licht zijn wat lager, dit komt omdat de tarieven lager liggen en omdat er over stroom minder belasting wordt geheven. Voor een huishouden van 4 personen en een energieverbruik van ongeveer 4000 kWh liggen de kosten rond de €75 per maand.

Een vast of variabel tarief?

Voor de levering van gas en licht betaal je per maand het bedrag dat met de leverancier is afgesproken. De energieprijzen zijn per leverancier verschillend; deze kosten zijn onder andere afhankelijk van het verbruik, maar ook het type contract dat je hebt. Er zijn twee tarieven in het contract: vast en variabel. Bij vaste tarieven staan de kosten gedurende de looptijd vast. Bij variabele tarieven kunnen deze kosten dalen of stijgen, afhankelijk van de veranderingen in de leveringsprijs. Wanneer je zeker wilt zijn van de kosten is het aan te raden om te kiezen voor een vast tarief.

Vergelijk leveranciers en bespaar op gas water licht

Het is ten eerste aan te raden om je eigen verbruik te berekenen op basis van de gemiddelde cijfers van het aantal personen en het woningtype. Daarnaast is het aan te raden om de prijzen van andere leveranciers in de gaten te houden en regelmatig over te stappen. Zo kun je profiteren van een lagere prijs en zit je niet langere tijd aan een prijzige leverancier vast. Energie vergelijken loont dus!

*Dit is een advertorial*

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down