Geluksmomentjes als single mama
16 december 2015 
4 min. leestijd

Geluksmomentjes als single mama

Ken je dat? Die kleine geluksmomentjes als single mama. Dat de wereld echt even heel mooi kan zijn.
Ik merk dat er een soort van taboe ligt op het alleenstaande moederschap. Want ooh, wat zal je het zwaar hebben, ik zal dat zelf nooit kunnen, ik heb zoveel respect voor je!

Maar wat is er mooier dan iets wat echt van jezelf is op te zien groeien, zijn of haar eigen weg te zien gaan, zo ontzettend veel van jouw vlees en bloed te kunnen houden?

  • Het allereerste schopje, zijn eerste teken van leven.
  • Het eerste moment dat mijn zoontje na een lange en helse bevalling op mijn borst werd gelegd was Geluksmomentjes als single mamaniks meer belangrijker dan dat.
  • Het moment dat we het ziekenhuis verlieten en ik na heel veel moeite de auto in kon stappen, was zo fijn.
  • Het kleine hummeltje zien groeien van alleen maar melk is toch wonderlijk?
  • Het moment dat hij, toen hij negen weken oud was, na bijna een week werd ontslagen uit het ziekenhuis.. Heerlijk!
  • Zijn allereerste stapjes, zijn eerste verjaardag, zijn eerste keer mama zeggen… Prachtig!

Maar geluk zit ook echt in de kleine dingen.
Het kunnen doorslapen! Wat een mijlpaal is dat. Iets meer uitgerust wakker worden, al verlang ik zelf echt nog naar de dag dat ik de hele dag ongestoord Netflix kan kijken in bed.
Mijn vriendinnen, die hier met een fles wijn op de bank zitten, terwijl we voor mijn zwangerschap bijna wekelijks op een terras zaten. Een opgeruimd huis. Heerlijk!
Geluksmomentjes als single mamaDie kleine geluksmomentjes als single mama zie ik ook in de ontwikkeling van mijn zoontje. Het communiceren, fysiek groeien, zijn eerste tekening, zijn bord leeg eten in plaats van datzelfde bord zonder een hap te eten op de grond te gooien en echt elke hap weigeren.
Laatst was het weer zo n avond dat hij wilde niet slapen. Toen hij naast mij lag, onder de dekens, fluisterde hij uit het niets: mama, I love u. Zo mooi! En ook alle hulp, van familie, vrienden, oppas.. Zo fijn.

Nu ik dit terug lees, voel ik dat het leven als alleenstaande moeder (dat woord klinkt al zo niet leuk)/ happy single mom (klinkt veel beter) voor mij persoonlijk echt niet zo zwaar is.
Ik heb een doel om voor te leven, een prachtig doel. Het grootbrengen van wat ooit een klompje cellen was, wat nu al een klein, stoer, lief en tof ventje is, naar een lief, mooi mens.
In deze toch zo rotte wereld zijn zoveel van die geluksmomenten dat we ze toch snel vergeten. Zonde toch? Want wat kan het leven mooi zijn.

En wat ook erg tof was; al jullie reacties op mijn eerste blog, hij wil geen vader zijn. Nog zo’n geluksmomentje. Via de site, mail, Facebook en zelfs op straat: Bedankt hiervoor!

Liefs, Alexandra

Wat zijn jouw geluksmomentjes met je kind(eren)? En wat doet dit met jou als single mama? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen