Gezamenlijk gezag maar een onbereikbare vader, wat nu?
16 augustus 2015 
3 min. leestijd

Gezamenlijk gezag maar een onbereikbare vader, wat nu?

Het uitgangspunt van de wetgever is dat ouders gezamenlijk het gezag over hun kinderen hebben. Maar wat wanneer de situatie zich voordoet van gezamenlijk gezag maar een onbereikbare vader? Hoe onbereikbaar moet de vader zijn om met succes de rechtbank te verzoeken om het gezamenlijke gezag te beëindigen, zodat voortaan alleen de verzorgende ouder zal zijn belast met het eenhoofdig gezag? Hoe onbereikbaar moet vader zijn, wil dit verzoek kans van slagen hebben?
 
Gedurende de dag neem je als moeder allerlei beslissingen en ondervind je daarbij geen hinder van het feit dat je het gezag deelt met de vader. Je bent niet verplicht tot overleg, je wordt niet gehinderd door het gebrek aan zijn explicite instemming met je besluiten en je regelt de zaken die geregeld moeten worden. Maar in sommige situaties ondervind je wel hinder. Bijvoorbeeld als je een bankrekening voor je kind wilt openen, als jij je kind wilt aanmelden voor zwemles of voor een voor- of basisschool, of wanneer je een arts bezoekt. Dan wordt de vraag gesteld of de vader ook het gezag heeft en zo ja of hij dan ook zijn handtekening op het formulier kan zetten? In sommige gevallen kun je de situatie -hoe pijnlijk ook- uitleggen en krijg je de zaken geregeld. In andere gevallen heb je wel de expliciete instemming -en de handtekening- van de vader nodig. Bijvoorbeeld als je een paspoort of ID-kaart aanvraagt of als je met je kind naar de kindertherapeut gaat. Ook voor reizen buiten de EU is her verstandig om te zorgen dat de vader zijn toestemming voor deze buitenlandse reis heeft gegeven om problemen bij de douane te voorkomen.
Maar in jouw geval is de vader onbereikbaar en dus krijg je die expliciete instemming en de handtekening van de vader niet. In dat geval kun je de rechtbank verzoeken om het gezamenlijk gezag te beëindigen en moet je aantonen dat (i) je niet weet waar hij verblijft en je geen telefoonnummer en geen andere contactgegevens hebt en (ii) dat door de langdurige afwezigheid en onbereikbaarheid van vader (iii) de gezamenlijke uitoefening van het gezag feitelijk onmogelijk is waardoor jij als ouder (iv) problemen ondervindt bij het nemen van beslissingen die gemaakt moeten worden. Als gevolg waarvan er een onaanvaardbaar risico is ontstaan dat het kind klem en verloren dreigt te raken en dat het voor het kind noodzakelijk is dat het gezamenlijk gezag wordt beëindigd en alleen moeder als de verzorgende ouder met het gezag zal worden belast.
Alleen de onbereikbaarheid is onvoldoende. Op de verzorgende ouder rust de taak om alles in het werk te stellen om contact te krijgen en om aan te tonen dat je daadwerkelijk problemen ondervindt bij het nemen van beslissingen. Om terug te komen op de vraag hoe onbereikbaar de vader moet zijn opdat het verzoek kans van slagen heeft kan ik een aantal tips geven.
  • Schrijf op welke contactgegevens je had en wat je hebt gedaan om zijn (nieuwe) contactgegevens te achterhalen. Denk aan werkgever, social media, familie en vrienden of oude adressen. Probeer zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen.
  • Schrijf op hoe je hebt geprobeerd om contact te leggen. Probeer zoveel mogelijk bewijsstukken te verzamelen van jouw pogingen tot contact die tot niets leidden. Denk aan emails, whatsapps, kaartjes etc.
  • Noteer wanneer het laatste contact was.
  • Maak een lijst van voorbeelden waarin jou is gevraagd naar de toestemming van de vader en geef per situatie aan of je het hebt kunnen regelen zonder de handtekening van de vader en zo ja hoe je dat hebt gedaan.
  • Geef aan welke beslissingen je in de nabije toekomst moet gaan nemen waarvoor je de expliciete instemming van de vader nodig hebt. Denk aan inschrijving bij een school, bezoek aan de kindertherapeut, arts etc.

Of het verzoek tot beëindiging van het gezamenlijke gezag zal slagen hangt uiteindelijk in grote mate af de feiten en omstandigheden en dan met name van de voorbereiding van de zaak.

Of je als alleenstaande moeder uiteindelijk de stap wilt zetten om het gezamenlijk gezag te beëindigen is een persoonlijke keuze. Laat je in ieder geval niet leiden door de gedachte dan het niet kan. Mocht je de stap willen zetten bouw dan een goed dossier op zodat je met succes de rechtbank kan verzoeken het gezamenlijk gezag te beëindigen.
Heb je een vraag? Stel deze dan onderaan deze pagina.
Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2015

Ik heb weinig problemen ondervonden met het verzoek tot het eenouderlijk gezag. Wellicht heeft de leeftijd van mijn kinderen, toendertijd 14 en 15 jaar, hierin een belangrijke rol gespeeld. Zij hebben hun eigen verhaal mogen doen bij de rechtbank, zonder mijn aanwezigheid. Wij hebben er geen spijt van gehad. Het geeft een hoop rust. Inmiddels is ook de achternaamswijziging van de kinderen toegekend. Nog een paar weken geduld en we kunnen nieuwe paspoorten aanvragen en zijn we in naam weer 1 familie.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Apr 2019

Hoe heb je die naamswijziging voor elkaar gekregen? Mij werd verteld dat de kinderen dat pas mogen doen als ze zelf 18jaar zijn..

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2015

Hallo Ook ik heb weinig moeite moeten doen voor eenhoofdig gezag mijn ex vertikt het om de kinderen al vanaf de scheiding op te halen hij word beïnvloed door zijn nieuwe vriendin die een bloedhekel heeft aan mijn kinderen Hij weigerde papieren te teken voor paspoorten en voor onderzoeken voor mijn toen 11 jarige dochter die een ruggemergtumor heeft Ik was er zo klaar mee met het vechten dat we het vrij makkelijke geregeld hebben met name ook door het dikke pak aan dossier wat hij heeft opgebouwd bij de rechtbank Laat je vooral niet tegen houden je krijgt er veel voor terug

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2015

In hoeverre is dit mogelijk als de vader in Nieuw Zeeland woont? En het contact tussen de ouders zeer moeizaam verloopt..

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2015

Ik heb kind in kleuter leeftijd en ook eenhoofdig gezag inmiddels. Godzijdank. Uitgebreid onderzoek RvdK gehad. Ik denk dat veel afhangt van hoe de vader zich tijdens zo'n rechtszaak en onderzoek van de RvdK opstelt.

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Aug 2015

Een half jaar geleden heb ik ook een verzoek bij de rechtbank ingediend voor 1 hoofdiggezag. En een omgang onder toezicht. Dit omdat afspraken niet worden na gekomen en vader gewoon de moeite niet nam voor zijn kind. 1 dag voor de zitting kwam hij aan kakken met z'n verweerschrift. De rechter heeft een onderzoek ingesteld van de rvdk. Na 3 gesprekken gehad te hebben en vader na lang aandringen en veel verzoeken ook uiteindelijk 1 gesprek hebben zij een advies uit gebracht naar de rechtbank met daarin de vraag om het 1 hoofdiggezag af te wijzen. De uitspraak moet nog volgen. De rvdk heeft zelf gezien dat vader vaak afspraken niet na komt en onbereikbaar is maar vinden zelf dat ze het nog een kans moeten geven. Ik denk hier anders over. Mijn zoon word bijna 3 en heeft z'n vader nu bijna een jaar niet gezien. Geen bericht geen telefoontje. Geen verjaardag kaartje niks! Ik zou zeggen ik zou het zeker proberen aan te vragen bij de rechtbank en zorg dat hè goeden argumenten heb. Maar ga er niet van uit dat ze het zomaar doen. Het is namelijk niet niks om een vader het ontzag om zijn kind te ontnemen en daar moet heel wat aan vooraf gaan.

Anonymous
Door

Anonymous

op 17 Aug 2015

Hier gelukkig nog geen gezamenlijk gezag. Dochtertje is inmiddels 3 jaar. De rechtzaak loopt al anderhalf jaar. Alles wat ik vertel klopt niet en zou hij nooit hebben gedaan. Wat erg vreemd is aangezien dochter en ik in therapie zitten.. Hij speelt mooi weer bij de rvdk en in de rechtbank.. Hoe gaat een rechter hierdoor heen prikken? Want het gaat hem alleen om z'n rechten. Hij gaat net zolang door totdat hij ze heeft (staat zwart op wit).. Interactie contacten moeten nog gaan komen zodra dochter stabiel genoeg is om met haat vader geconfronteerd te worden.

Anonymous
Door

Anonymous

op 24 Nov 2015

Hier hetzelfde verhaal als Mies verteld. Ook al een jaar geen contact, behalve als er berichten volgen over dat hij geen geld kan betalen. Mijn kind is 2, maar papa heeft nog geen enkele verjaardag mee gemaakt. Enerzijds geven de berichten hierboven me hoop, anderszijds het tegenovergestelde :(

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Hoi, vader van mn zoontje heeft gezag en omgang,maar komt al 2 jaar niet meer.... Hij heeft ons overal geblokkeerd op wattsapp en facebook.. mijn zoontje is voor 97% allergisch voor katten en vader heeft 2/3 katten...ik heb wel een adres maar mijn zoontje mag dus niet bij hem binnen...kan ik dit aanvechten of niet

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Zit toevallig nu met deze ellende. Geen 1 kinderpsycholoog wil mijn dochter in behandeling nemen zonder toestemming van haar biologische vader. Die al 8 jaar uit beeld is. Ligt nu bij de advocaat. Het is van de zotte. Buiten dat ben ik zo 5 maanden verder en €500 armer. Terwijl hij ook nog nooit 1 cent alimentatie heeft betaald. Probeer nu gelijk het hoofdelijk gezag te krijgen maar advocaat zegt dat deze kans zeer gering is

Reactie plaatsen