Gezondheid is een werkwoord
08 december 2018 
5 min. leestijd

Gezondheid is een werkwoord

Gezondheid is een werkwoord….

Dit weekend kregen wij te horen dat een zeer geliefde oom van mij kanker heeft. Een die zo alles verwoestend is dat alleen afscheid nemen over blijft. Mijn man zei: “Godverdomme! Het leven kan je niet plannen, laten we iedereen die we willen spreken, spreken. Laat iedereen denken wat hij wil denken. Laat iedereen zijn wie hij wil zijn. Laten we in Godsnaam genieten! Nu. Zonder uitstel.” (Mijn grote liefde is de meest authentieke coach die ik ken.)

De betrekkelijkheid van het leven laat mijn man inzien dat we meer moeten ontspannen. Voor mij is het een reden om haast te maken mijn dromen te realiseren. Zo totaal verschillend en daarom zo complementair.

Het leven is een werkwoord.
Jij bent de persoon die er wat van kan maken.

Vorige week nam ik mijn eerste podcast op bij Marcel. Marcel is van Bokstherapie. Een coach die door middel van boksen mensen tot inzichten laat komen. Super tof!

We spraken over verschillende coach vormen, over geluk, over succes, over de zin van waar we mee bezig zijn. Over de zin van het leven. Ik ben er van overtuigd dat het leven geen zin heeft. Dat jij zelf het leven zin moet geven.

Leven is een werkwoord. Jij bent de persoon die er wat van kan maken.

Wat betekend dat? Wat betekend dat voor jou? Als je doelen wil realiseren? Als je dat ziet als noodzaak? Als je voor deze realisatie de juiste weg zoekt? Als je het ongrijpbare grijpbaar wil maken? Wat is jouw doel?

Hoe weet je wat jij wilt, in de tsunami van informatie, de zacht opgedrongen verplichtingen, de sociaal maatschappelijke wensen, criteria en goed bedoelde adviezen? Hoe kan je meedoen en toch jezelf blijven? Wat wil jij? Hoe wil jij leven?

“Ik ben klaar met al die protocollen en nieuwe regels en nieuwe media. Ik ga weer functioneren vanuit hoe ikzelf ben.”

En ligt niet daar de kern? Opereren vanuit jezelf.  Vanuit je hart. Volg je hart. Zolang je leeft klopt het altijd. Start elke dag om het de beste dag van je leven te maken.

Door het leven te maken creëer je voldoening. Voldoening is wat anders dan plezier. 

Plezier is die taart opvreten, is die vrijpartij, is dat festival; is korte termijn…Voldoening is bijdrage aan de maatschappij, door vrijwilligerswerk, door die oude vrouw te helpen met oversteken, door minder vlees te vreten om het milieu te sparen; is lange termijn…

En precies dit geldt ook voor gezondheid.


Dezelfde vragen, dezelfde dilemma’s. De keuze tussen korte en lang termijn. De keuze tussen plezier en voldoening.

Net als leven, is gezondheid ook een werkwoord. Maar meer dan dat. Vanuit gedragsverandering weten we dat gezondheid (fysiek en mentaal) de basis is voor verdere ontwikkeling.

Gezondheid niet voor maatje 36, maar als startpunt om doelen te realiseren. Doelen zetten met een reden. Dat is wat  we doen met Fitspel.

Een doel zonder reden is: ik wil 10 kilo afvallen. Een doel met reden is: ik wil 10 kilo afvallen, want daardoor krijg ik meer zelfvertrouwen, waardoor ik sterker in het leven sta.

Een doel zonder reden is plezier, is korte termijn. Met een korte termijn resultaat. Een doel met reden is voldoening, is lange termijn. Met een lange termijn resultaat.

Om je doel een reden te geven, is een groei-mindset de eerste vereiste.

Mijn voldoening in het leven is zoveel mogelijk mensen gelukkiger te maken door gezondheid in te zetten. We weten best hoe we gezond moeten leven, we passen het alleen niet toe..Door motivatie gebrek, of wat voor reden ook. Om bewust te kiezen voor gezondheid is het van belang te weten dat jij die keuze kan maken. Daarom nodig ik je uit om deel te nemen aan de gratis 5 daagse challenge ‘Mindset reset’ 

In deze vijf dagen gratis Mindset Reset challenge leer je:

1.Wat voor mindset jij hebt. Ontdek jouw eigen gedachtepatronen en hoe deze jou kunnen versterken of belemmeren. Ontdek vooral ook hoe je belemmerende overtuigingen kan ombuigen, zodat je wel je doelen gaat realiseren.

2.Of jouw capaciteiten vast liggen, of dat je ze ontwikkelen? Ken je dat, dat iemand nooit gevraagd werd bij de teams vormen tijdens de gymles op school? Deze persoon ontwikkeld de overtuiging dat sporten niets voor hem is. Is dat dan waar?

3.Waarom op groei gerichte mindset zijn handig is. Een groei-gerichte mindset stelt positieve vragen. Positieve vragen zijn oplossingsgerichte vragen. Ondek hoe je verandertaal kan inzetten om pro-actiever in het leven te staan.

4.Hoe je omgaat met jouw belemmerende overtuigingen. Tijdens deze dag ga je aan de slag met belemmerende overtuigingen en valkuilen. Je gaat er naar op zoek om ze te elimineren!

5.Hoe je een groei mindset trainen. Welke tools bestaan er om je groei-mindset te trainen, zodat je uiteindelijk steeds sneller resultaat zal ervaren.

De handvatten die ik je geef tijdens deze Mindset Reset Challenge kan je inzetten voor elk doel die jij jezelf stelt. Met als resultaat: meer voldoening uit je leven halen!

De Mindset Reset Challenge start op maandag 10 december, is kosteloos en geheel online. 
Wil jij je direct aanmelden, druk dan hier.

Om het leven zinvol te maken, is gezondheid een eerste vereiste.

Leven is een werkwoord.
Jij bent de persoon die er wat van kan maken. 
Jij bent de persoon die keuzes heeft.
Jij beslist. 

Ik hoop je te ontmoeten tijdens deze lifechanging challenge!

Over de schrijver
Reactie plaatsen