Moeten grootouders een wettelijk recht op omgang krijgen na een scheiding?
22 november 2018 
3 min. leestijd

Moeten grootouders een wettelijk recht op omgang krijgen na een scheiding?

Voor alleenstaande ouders is het ontvangen van hulp uit de naaste omgeving ontzettend belangrijk. Tegenwoordig spelen grootouders over het algemeen een hele belangrijke rol in het leven van onze kinderen. Ondanks de toenemende rol van grootouders bij de kleinkinderen, is hun rol niet juridisch geregeld. Enkele jaren geleden werd er op politiek niveau wel voorgesteld om grootouders een wettelijke recht te verschaffen op omgang met hun kleinkinderen na een echtscheiding.

Echter uiteindelijk hebben grootouders in Nederland  geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen gekregen.

Medio 2016 schreef de minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur in een brief aan De Tweede Kamer, dat hij niets zag in een wettelijk geregeld recht tot omgang van grootouders met hun kleinkinderen. Van der Steur wees erop, dat indien er al sprake was van een complexe scheidingssituatie tussen de ouders, het voor de kinderen alleen maar complexer werd als de grootouders ook nog als procespartij in het conflict konden gaan optreden.

Breien, Handwerk, Hobby, Handgemaakt

Geen wettelijk recht op omgang

Het is wel goed om te beseffen met elkaar, dat een scheiding niet alleen ingrijpend is voor de partijen zelf, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid.

Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat voor 53 procent van de grootouders geldt, dat het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk is veranderd.

Door de scheiding zijn feestdagen, verjaardagen en uitstapjes met de familie niet meer hetzelfde. In andere gevallen verandert de familiesituatie zodanig dat grootouders hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer kunnen of mogen zien. De rechter verzoeken een omgangsregeling met hun kleinkinderen tot stand te brengen, is dan soms nog de enige optie.

Justitie, Recht, Rechtspraak, Rechtbank

Echter om dit verzoek aan de rechter succesvol te laten zijn, moeten zij wel kunnen aantonen dat zij ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ tot hun kleinkind staan. Dit betekent dat er vóór de scheiding al structureel en regelmatig contact moet zijn geweest tussen de kleinkinderen en de grootouders. Gerechtelijke procedures nemen tegenwoordig steeds meer toe en naar mijn mening zeer onwenselijk. In mijn mediationpraktijk vraag ik ouders dan ook goed na te denken over de rol van de grootouders.

Ouderschapsplan

Ondanks dat grootouders in Nederland geen wettelijk recht hebben op omgang, kan de rol van opa en oma desgewenst uitvoerig worden beschreven in het ouderschapsplan, omdat grootouders zoals gezegd tegenwoordig vaak een belangrijke rol innemen in het leven van de kinderen.

Voor kinderen zijn en blijven de opa en oma meestal een stabiele en veilige factor, vooral tijdens een heftige periode van de scheiding.

In tijden van onrust en onzekerheid kunnen de grootouders een luisterend oor bieden en extra aandacht aan hun kleinkind besteden. Grootouders kunnen voor gewenste afleiding zorgen en het kind helpen bij de verwerking van de scheiding van hun ouders.

Grootouders Lopen Oude Kleinkinderen Klein

De vraag waarmee ik begon was, moeten grootouders een wettelijk recht op omgang krijgen na een scheiding?  Ik ben benieuwd naar jou mening? Laat een berichtje achter onder deze blog.

Dit artikel is geschreven door juriste en mediator Susanne den Boer

Over de schrijver
Reactie plaatsen