Grote eenzaamheid onder alleenstaande moeders
24 november 2018 
3 min. leestijd

Grote eenzaamheid onder alleenstaande moeders

“Je bent een eenling in een wereld van paartjes. Er wordt niet veel moeite gedaan om een alleenstaande ouder uit te nodigen.”

Bijna de helft van de alleenstaande moeders voelt zich regelmatig of vaak eenzaam. Slechts een klein deel van de single moms (10%) voelt zich nooit eenzaam. Rondom de Feestdagen neemt dit gevoel van eenzaamheid alleen maar toe. Meer dan 60% van de single moms voelen zich behoorlijk eenzaam. Dit blijkt uit onderzoek wat Myra de Wildt (founder van Happy Single Moms en groei & mindset coach) onlangs onder ruim 1000 alleenstaande en getrouwde moeders deed. Dat eenzaamheid een problematische factor in onze samenleving is, blijkt uit dit onderzoek. Ook meer dan de helft van de getrouwde moeders geeft aan soms tot vaak het gevoel van eenzaamheid te kennen.

De eenzaamheid is rondom de Feestdagen nog erger

60% van de alleenstaande moeders voelen eenzaam tijdens de Kerstdagen. Met de eenzaamheid is het tijdens Oud & Nieuw nog slechter gestemd; deze avond voelt 65% van de alleenstaande moeders zich eenzaam. Ook getrouwde moeders kennen het gevoel van eenzaamheid rondom de Feestdagen. Meer dan 10% krijgt te maken met dit gevoel, wat een beduidend lager percentage is dan bij de alleenstaande moeder.

Eenzaamheid alleenstaande moeder

Eenzaamheid alleenstaande moeder

Niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met haar kinderen

Het is een veel voorkomend gevoel van alleenstaande moeders, dat niemand op hen zit te wachten. Vooral rondom de Feestdagen zien alleenstaande moeders zichzelf als een vijfde wiel aan de wagen. Iedereen om hen heen heeft het druk met z’n eigen gezin en daarom voelen ze zich snel teveel bij anderen.

Vaak heeft de omgeving het idee dat ze zich wel redden en worden zij daarom niet gevraagd of uitgenodigd. 

Moeders in een co-ouderschap voelen zich alleen wanneer hun kinderen er niet zijn en 24/7 single moms voelen zich juist alleen wanneer de kinderen op bed liggen en zij alleen op de bank zitten. Beide hebben uiteindelijk niemand om mee te delen, ze missen de intimiteit en dat komt met de Feestdagen net iets harder aan dan normaal.

Eenzaamheid alleenstaande moeder

Eenzaamheid alleenstaande moeder

“Eenzaamheid is eigenlijk het gevolg van verwaarlozing van mijzelf”

Aldus één van de respondenten. Myra sluit zich hierbij aan; “je ziet dat veel alleenstaande moeders zichzelf compleet vergeten wanneer ze (alleenstaande) moeder worden. Ze gaan in een soort van overlevingsmodus en geven geen aandacht meer aan hun eigen behoeftes. Ze hebben geen tijd en ruimte meer voor zichzelf, hun dromen en hun eigen verlangens.

“Uit eigen ervaring weet ik dat er zoveel anders kan en dat er zoveel uit je leven te halen is, ook als single mom” aldus Myra. Zij wist vanuit een uitkering een succesvol bedrijf op te zetten en wist haar negatieve ervaringen om te zetten in het motiveren & inspireren van andere single moms.

Om single moms weer tijd & ruimte aan zichzelf te laten geven en het gevoel van eenzaamheid tegen te gaan, organiseert Happy Single Moms regelmatig gratis trainingen “Time for You”, die aanstaande maandag (26 november) van start gaat.

Over de schrijver
De winnaars van de Grote Mama Enquête - Happy Single Moms
Door

De winnaars van de Grote Mama Enquête - Happy Single Moms

op 24 Nov 2018

[…] was “eenzaamheid”. Ben jij benieuwd naar de resultaten? Die kun je hier lezen: Grote eenzaamheid onder alleenstaande moedersJe bent natuurlijk ook heel erg benieuwd of jij de winnaar bent geworden van één van de […]

Martine
Door

Martine

op 22 Dec 2018

Heel herkenbaar, gezinnen zitten niet te wachten op een alleenstaande ouder en je wilt ook niet uit medelijden uitgenodigd worden. Kerst, oud en nieuw, Koningsdag.. allemaal van die ‘familiedagen’ die ik behoorlijk lastig vind.

Jacobine
Door

Jacobine

op 25 Oct 2019

Dit artikel klopt helaas helemaal. Inmiddels ben ik 13 jaar alleenstaande moeder en ik word werkelijk NOOIT uitgenodigd bij andere stellen of gezinnen die intact zijn. Iedereen vindt het blijkbaar heel erg normaal dat ik me al zolang red in mijn eentje met twee kinderen. Er vraagt ook nooit iemand aan mij of ik me red. En met de feestdagen voor de boeg zou ik het liefst een winterslaap houden vanaf nu tot 2 januari omdat ik het verschrikkelijk vind om er in december al zolang alleen voor te staan.

Reactie plaatsen