Het aantrekken van verkeerde mannen
13 december 2016 
4 min. leestijd

Het aantrekken van verkeerde mannen

Laatst was ik op een verjaardag en raakte ik in gesprek met een vriendin. We praatten over de actuele situatie rondom mijn ex, al zijn exen en het hele date gebeuren.

Ik vertelde eigenlijk wel klaar te zijn met het hele daten op dat moment. “Ook al mis ik een lieve, leuke man om me heen. Op dit moment ontmoet ik alleen maar mannen die nog minder klaar zijn voor een nieuwe relatie, dan dat ik dat ben.”

Mannen met onverwerkte issues en bindingsangst

Ik bedoel niet dat de mannen in kwestie alleen maar uit zijn op seks. Nee, ik bedoel dat die mannen denken dat ze toe zijn aan een nieuwe relatie, maar als het erop aankomt, dan is daar de bindingsangst of onverwerkte issues uit vorige relaties. Zowel mijn vriendin en ik hebben een lastige relatie achter de rug en beiden zijn we momenteel een kei in het aantrekken van de verkeerde mannen.

Ik heb wat ervaring met psychische behandeling in de zin van trauma behandeling. Mijn vriendin vertelde over haar haptotherapeut. Dit kreeg ze van een vrouw met als doel weer in contact te komen met haar eigen gevoelens. Het hielp haar echt.

Haar mening was dan ook dat zowel zij als ik de verkeerde mannen blijven aantrekken, zolang we niet in contact staan met ons gevoel en nog dealen met onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden. In ons geval: een foute relatie.

Het aantrekken van de verkeerde mannen

Ik vond het eigenlijk wel logisch klinken. Bovendien wil ik niet perse met mijn vinger naar de mannen in kwestie wijzen, maar het vooral bij mezelf gaan zoeken. Wat kan ik doen om de situatie te veranderen?

De beste tips die ik kreeg of heb gevonden met betrekking tot het aantrekken van verkeerde mannen:

1 . Gelijkenis en patronen

Ga eens nakijken of er een patroon zit in de (laatste) mannen/relaties die je hebt gehad. Deze kennis heb je nodig om het patroon te doorbreken!

Mijn laatste relatie was er een waarbij ik altijd naar bevestiging leek te zoeken. Bevestiging van liefde, bevestiging van de moeite waard zijn, bevestiging in aandacht. Ik wilde gewoon dat mijn ex mij zag staan. Onmogelijk destijds, aangezien het een narcistische ex was. Ik heb daarvoor ook relaties gehad, maar geen van deze waren problematisch. Het waren leuke en gezellige relaties, waarbij uiteindelijk de koek gewoon op was na jaren. Dus in die hoek zie ik (gelukkig) geen patronen.

Ik hoor ook veel dat psychologen kijken naar je kindertijd en de relatie met mijn ouders. Ik kan hier ook geen problemen zien. Mijn ouders gingen mee naar de handbalcompetitie en ik heb het gevoel geliefd te zijn door hen.

De mannen van nu: de paar die ik heb gedate hebben allemaal zelf een lange relatie achter de rug. De een zorgde gigantisch veel voor zijn ex en is klaar met zorgen. Hij staat niet open voor een relatie. Als we elkaar zien zijn we echter onafscheidelijk. Inmiddels accepteer ik de situatie. Verliefd ben ik ook niet. Wel herken ik bij mezelf dat ik perse voor hem de moeite waard wilde zijn. Ik wilde dat hij me zag staan en het liefst wilde ik zijn vriendin zijn. Het is een lieve man die erg gesteld is op zijn vrijheid en dit mij ook zou gunnen. Toch merkte ik wel dat ik bepaalde “restverschijnselen” uit mijn vorige relatie op hem projecteerde. Hij noemde dit ook.

Ik zal dus eerst deze patronen moeten doorbreken, wil ik écht een relatie aan kunnen gaan. Ik moet stoppen met het herhalen van deze dingtjes uit het verleden. Dat boek is dicht. Ik moet (wil) verder als de Izzy die ik voor mijn narcistische ex was.

2 . Werken aan je zelfvertrouwen

Als je in dezelfde patronen blijft hangen, dan kan dat een teken zijn dat je nog niet genoeg van jezelf houdt. Overal op internet zag ik dit terugkomen en vond er wel logica in zitten. In mijn situatie zie ik in dat ik al dan niet bewust op zoek ben naar de mannen die ook allerlei issues hebben.

Positieve energie zorgt ervoor dat je positieve mensen aantrekt – en de foute partner weert.

Je moet jezelf toestaan om beter te verdienen. Dit straal je dan ook uit. Als je zelfverzekerd bent en je grenzen stelt, trek je gezonde relaties aan. Ik vond dit een hele eyeopener.

3 . Stel jezelf écht open

De paar mannen die ik de laatste jaren ontmoette, kampten uiteindelijk met dezelfde problemen als ik deed. Onverwerkte gebeurtenissen en beschadigingen uit vorige relaties zorgden voor een blokkade. Ik dacht altijd wel open te staan voor een nieuwe man, maar o wee als hij echt te dichtbij komt en van plan is om te blijven: paniek! Dan ga ik ineens mijn territorium verdedigen door te blijven verkondigen dat ik ook graag mijn eigen leven blijf behouden. Dit is één van de voorbeelden die ik wel eens meegemaakt heb. Was hij diegene die aangaf er nog niet klaar voor te zijn, dan ineens was ik dat natuurlijk wel.

Wat een gedoe toch allemaal hé? Ik heb nog een lange weg te gaan merk ik al en dat is prima. Eerst zelf écht gelukkig worden. Dan komt de rest vanzelf 😉

Zie ook: Foute mannen: de stalker

Herkenbaar? Hoe ga jij hiermee om?

Over de schrijver
Reactie plaatsen