Het huishouden van Jan Steen
04 augustus 2015 
3 min. leestijd

Het huishouden van Jan Steen

Nu was ik altijd al een behoorlijke chaoot, maar de komst van kleine Jay heeft hier niet echt bij geholpen. Soms maak ik er grappen over… de beste man Jan Steen (oftewel, het huishouden van Jan Steen). Zoals laatst toen ik aan het eind van de dag ontdekte dat de stofzuiger al de godganse dag onaangeroerd in de woonkamer stond, een beker sap in de bak met Duplo blokken viel terwijl op dat moment de bel ging en de kleine uk door twee hysterisch blije honden ondersteboven gelopen werd. Het zweet brak mij uit maar ik kon een glimlach niet onderdrukken.

huishouden van jan steenEen beetje chaos op zijn tijd is heerlijk. Op z’n tijd ja, hier is het meer regel dan uitzondering. Een beetje flexibiliteit is hierbij wel gewenst. Als je niet flexibel bent, word je dat vanzelf als je kinderen krijgt.

Vers bevallen ontdek je al snel dat er geen weg meer terug is.

Lig je daar pontificaal in je blote kijkdoos om te laten beoordelen of alles wel goed heelt, natuurlijk moet ook de temperatuur even opgenomen en wordt er gerust even in je borst geknepen om je te helpen bij het aanleggen

Welkom in de wereld van luiers, zwitsal billen, poep- plasschema’s, borstkolven en meer van die dingen.

Vanaf hier start het oneindige avontuur, in een wereld van voedingen, slaapjes (tekort) en luiers. Echt veel te plannen valt er vanaf hier niet meer. Je bent wel vanaf dat moment gezegend met de (in mijn ogen) mooiste en ik denk ook moeilijkste taak die er bestaat. Het begeleiden van jouw kindje(s), naar zelfstandige, zelfverzekerde, onafhankelijke wezens. Je mag ze laten zien en voelen wat liefde en geluk is. Ze leren op respectvolle wijze om te gaan met hun medemens, maar vooral zichzelf lief te hebben. Normen en waarden.

Boven alles, mag je ze leren te luisteren naar hun mooie hartjes. Hun hart te volgen. Ze de ruimte geven om te ontdekken waar hun hart ligt

Huishouden van jan steen 1Toch is er met de komst van zo’n kleintje ook de behoefte aan wat structuur. Ik had nooit verwacht dat ik een zekere zin van regelmaat in mijn leven zou krijgen. Ik at voorheen wanneer ik daar zin in had en een ging naar bed als ik bijna omviel van de slaap. Maar het was er opeens, als vanzelf. Op gepaste tijden eten en slapen. Hoewel dat slapen soms niet helemaal volgens het door mij vooraf bedachte schema gaat. Maar so far so good. Jay is een echte vent als het om eten gaat. Als hij honger heeft, moet hij eten en niet over 5 minuten maar NU! En dat laat hij merken ook. Als hij ziet dat ik het avond eten maak, komt hij klappend in zijn handjes met een big smile de keuken in waggelen. Zo schattig! Wie krijgt er dagelijks een applaus als hij of zij staat te koken?!

Wie had dat ooit gedacht dat ik -de chaoot- die geniet van een pruttelende pan op het vuur, de geur van een net gedweilde vloer, een vers verschoond bed en thee met een koekje. Dat is best een beetje boel burgerlijk. Ik geniet ervan. Burgerlijk is het nieuwe hip. Dus laat mij lekker, zo nu en dan. Jan Steen staat vanzelf weer op de stoep en dan pas ik mij moeiteloos weer aan. Modus burgerlijk -OFF, modus chaos – ON. Zo makkelijk is dat…

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Herkenbaar! Erg leuk geschreven Marcia.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Dank je wel Myrke

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Aug 2015

Niet herkenbaar mijn huis is nog nooit zo netjes geweest sinds ik alleen met de kids ben en ik werk en studeer ook nog .

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Aug 2015

Waar kinderen zijn moet geleefd worden zeg ik altijd maar. Netjes hoeft van mij niet, schoon wel. Gelukkig lukt dat ook ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Sep 2015

Oooh zoo zaaaalug herkenbaar.. Ik moet al 3 dagen stofzuigen.. eeh WAARom..had ik daar ook weer geeen tijd voor? ;-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Nov 2015

Super leuk geschreven en heel herkenbaar. Ben nu sinds 2 weken moeder en vraag me nu al af waarom er niet meer uren in een dag zitten!

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Nov 2015

je hebt een hele leuke schrijfstijl!! en natuurlijk is het herkenbaar... ;-) alleen bij 2 knullen van 8 en 5 krijg ik maar weinig applaus meer als ik sta te koken... helaas!

Reactie plaatsen